H επέλαση των...μίνγκ! - άρθρο του κ.Ψευτογκά Δ., Περιφ. Σύμβουλου του Συνδ. «Αρχή…ζουμε μαζί»

Posted by : Mr. Blog | 23 Απρ 2012 | Published in


Η αύξηση της ζήτησης ιδιαίτερα από την Κινεζική αγορά γουνοφόρων ζώων, για την παρασκευή προϊόντων γούνας, οδήγησε στην δημιουργία μονάδων εκτροφής στην Δυτική Μακεδονία κυρίως στην Καστοριά, που έχει μακρά παράδοση στη γουνοποιία, εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνή καταξίωση.
Η ίδρυση αυτών των μονάδων γεννά ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και άλλα... προβλήματα από την εκτροφή ως την διαχείριση των απορριμάτων και την έντονη δυσοσμία που αναδίδουν.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο καλούνται συχνά να γνωμοδοτήσουν για την ίδρυση τέτοιων μονάδων.
Σημαντικό πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Ποριά Καστοριάς από την αίτηση αδειοδότησης λειτουργίας και τρίτης μονάδας εκτροφής γουνοφόρων ζώων(μινγκ).
Το θέμα αυτό συζητήθηκε λόγω της σοβαρότητας του και των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Φλώρινα στις 2 Απριλίου.

Ο ειδικός αγορητής της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρης Ψευτογκάς, τόνισε τα εξής στην τοποθέτησή του:

Κύριε πρόεδρε.
Κύριε περιφερειάρχη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φιλόξενοι συμπατριώτες της Φλώρινας
Έχουμε τονίσει επανειλημμένως και έγκαιρα έχουμε ζητήσει, στα πλαίσια των στρατηγικών προγραμματικών δεσμεύσεων της παράταξής μας, «Αρχή…ζουμε μαζί», για την ανάπτυξη και το περιβάλλον, τις εξής αναγκαίες προτεραιότητες:

- Χωροταξικό σχεδιασμό και καθορισμό χρήσεων γής (ζώνες ανάπτυξης)
- Ίδρυση Φορέα Διαχείρισης του Υδάτινου δυναμικού, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
- Ίδρυση Περιβαλλοντικής Αστυνομίας, για την εφαρμογή των όρων που θέτουμε, τον έλεγχο υλοποίησης τους, την προστασία του περιβάλλοντος και την επιβολή ποινών και ρητρών στους παραβάτες.


Έχουμε στα χέρια μας ένα χρήσιμο εργαλείο, την πρόσφατη μελέτη της ΑΝΚΟ για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας και πρέπει να την αξιοποιήσουμε πρακτικά και ουσιαστικά.
Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τι, πως και πού άμεσα.
Δεν είμαστε κατά των επενδυτών.
Πρέπει εμείς να τους βοηθήσουμε, να τους υποδείξουμε, να ορίσουμε κανόνες και επενδυτικά πεδία, τομείς και χώρους.
Δεν μπορούμε άναρχα και εκ των υστέρων να αποφασίζουμε, ούτε με τοπικιστικά ή άλλα ιδιοτελή κριτήρια( πολιτική φιλία κλπ)

Δεν θα βρισκόμαστε σήμερα ούτε μπροστά σε δεκάδες εγκαταλελειμμένα νταμάρια- χαίνουσες πληγές- με ρήτρες αποκατάστασης ευτελιστικές μέχρι του ποσού των 40.000 ευρώ ούτε σαν το παρόν θέμα της Ποριάς, όπου μας ζητείτε να γνωμοδοτήσουμε θετικά για την ίδρυση και τρίτης μονάδας εκτροφής γουνοφόρων ζώων, σε απόσταση 800 μέτρων από τον οικισμό και από ήδη υπάρχουσα και λειτουργούσα μικρή ξενοδοχειακή μονάδα!


Θυμάμαι πολύ καλά στη συνεδρίασή μας στην χιονισμένη Καστοριά στις 27 Δεκέμβρη, την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Ποριάς, για τις επιπτώσεις από τις δύο λειτουργούσες μονάδες εκτροφής γουνοφόρων(μινγκ).

Τους βλέπω και σήμερα εδώ παρόντες, αγωνιζόμενους και αγωνιούντες και θέλω να τους κοιτάω στα μάτια, καθαρά και ξάστερα!

Αν αδειοδοτούμε μια μονάδα που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα μιας άλλης λειτουργούσας, κάνουμε ανάπτυξη;
Δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα, να κάνουμε μαρτυρική την ζωή των κατοίκων και να οδηγούμε ένα οικισμό αιώνων στον μαρασμό και στον αφανισμό, χάριν της ανάπτυξης και της ευημερίας των μίνγκ!

Ο κ. Σαββόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, μας κατηγόρησε και εδώ και στην επιτροπή περιβάλλοντος, προχθές, για υπερβολικές ευαισθησίες !

Για μας είναι τίτλος τιμής και αξιοπρέπειας! Δεν έχουμε μόνο περιβαλλοντικές ευαισθησίες αλλά έχουμε και θέσεις! Και για το περιβάλλον και για την ανάπτυξη!
Επίσης, σαν παράταξη, έχουμε αναπτυγμένο το αίσθημα της περιφερειακής συνείδησης και πως αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πραγματική αειφόρο, περιφερειακή ανάπτυξη με ανοιχτούς ορίζοντες, που θα αναδεικνύει και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Είχαμε τις ενστάσεις, είχαμε τις δικαιολογημένες απορίες από την έλλειψη ενημέρωσης για παρόμοιο ζήτημα στο Βογατσικό και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον οικισμό!
Επισκέφτηκα την περιοχή, ακούσαμε τις υπηρεσίες, τους μελετητές, τους επενδυτές, σε νέα συνεδρίαση και γνωμοδοτήσαμε θετικά!
Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον και να γίνει κανόνας!
Δεν μπορεί κανείς να καλύπτεται πίσω από την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού!
Αν δεν μπορείτε να χωροθετήσετε δύο ή περισσότερες κτηνοτροφικές ζώνες στην Καστοριά, τότε δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι και άλλοθι για την αδυναμία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, προγραμματισμού και την έλλειψη πολιτικής βούλησης!

Ας αναλάβετε επιτέλους, τις ευθύνες που σας ανήκουν!
Εκεί θα κριθείτε αν μπορείτε και αν είστε ικανοί!


Ας δούμε όμως και μερικές άλλες πλευρές του θέματος:
Πρώτον, επειδή βλέπουμε ότι έρχεται σαν ενημερωτικό υπηρεσιακό σημείωμα και όχι σαν νέα εισήγηση και επειδή είναι αρνητική η προηγούμενη υπηρεσιακή προσέγγιση σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία, οφείλουμε να σας θυμίσουμε κ. Αντιπεριφερειάρχη και κ.κ συνάδελφοι, ότι αναδρομική ισχύς των νόμων δεν υφίσταται, εκτός αν τούτο προβλέπεται ρητά στο νέο νόμο και πάλι τούτο μπορεί να προσβληθεί για την συνταγματικότητα.

Άρα θα έπρεπε να έρθει εκ νέου ως νέα γνωμοδότηση της Υπηρεσίας και όχι με αυτό τον «πλάγιο» τρόπο…


Δεύτερον η μονάδα αυτή χωροθετείται σε απόσταση 50 μέτρων από υπάρχουσα γεώτρηση.

Δεν μπορείτε κ. Σαββόπουλε να επικαλείσθε ότι είναι αρδευτική γεώτρηση.
Η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και των υδάτων ανεξαρτήτως χρήσεως είναι καθήκον και υποχρέωση μας. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι είναι και δική σας!
Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για αφόρητη δυσοσμία και είναι γνωστή η συμβολή των ούρων των γουνοφόρων, σε αυτό!

Η ισοδυναμία 153, σημαίνει εγκατάσταση γουνοφόρων που αντιστοιχούν σε 153 αγελάδες για να δώσουμε και το μέτρο του μεγέθους της εγκατάστασης.



Τρίτον, άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της απόστασης. Ενώ αρχικά η απόσταση υπολογίζονταν από τα όρια του οικοπέδου, εσείς τώρα την υπολογίζεται από την εγκατάσταση στα 860 μέτρα. Δεν γνωρίζουμε αν είναι κάτω από το νέο όριο των 800 μέτρων , σύμφωνα με τα ισχύοντα στην πρώτη μέτρηση!



Για όλα αυτά η παράταξή μας, σταθμίζοντας την κοινωνική ανάγκη , το δίκαιο και την αναπτυξιακή φέρουσα ικανότητα της περιοχής, γνωμοδοτεί αρνητικά για την ίδρυση της συγκεκριμένης μονάδας εκτροφής γουνοφόρων ζώων και σας καλεί να λάβετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την ικανοποίηση των μελλοντικών επενδυτών, χωρίς να παραβλέψετε άλλες μορφές ανάπτυξης, την κοινωνική συναίνεση, την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.


Υστερόγραφο: Το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά με 16 ψήφους έναντι 14, με αρκετές απουσίες την στιγμή της ψηφοφορίας!
Περιμένουμε τώρα, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Ποριάς, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για αδειοδότηση ή όχι της επένδυσης, με έκδηλο ενδιαφέρον!

Δημήτριος Ψευτογκάς