Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Κορέα και οι επιπτώσεις της στην πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων στην αγορά.

Posted by : Mr. Blog | 4 Φεβ 2011 | Published in

Πρόσφατα υπογράφθηκε η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Νότια Κορέα. Η συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική με πολύ θετικές επιπτώσεις για την γουνοποιία και την εξαγωγή προϊόντων στην Νότια Κορέα.  Σας προωθούμε περίληψη του σχετικού ενημερωτικού σημειώματος του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ. 


Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών θα σας ενημερώνει για κάθε αντίστοιχη εξέλιξη η οποία επηρεάζει και αφορά τον κλάδο μας αλλά και τα μέλη του, καθώς θεωρούμε την ενημέρωση αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική.


Πρόκειται για σημαντικότατη συμφωνία, καθώς είναι η πλέον ολοκληρωμένη που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιάσει το διμερές εμπόριο σε βάθος μιας εικοσαετίας.
Να σημειωθεί ότι η Κορέα είναι:
·         Η 14η μεγαλύτερη οικονομία
·         Η 7η εμπορική δύναμη παγκοσμίως
·         Ο 4ος σε μέγεθος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα
·         Τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2009 (λόγω της οικονομικής κρίσης), οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στην Κορέα αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 7,5% ετησίως.
·         Η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εμπορικές της συναλλαγές με την Κορέα το 2009 είχε  έλλειμμα 10,5 δις ευρώ, καθώς οι εξαγωγές της ανήλθαν σε 21,5 δις ευρώ και οι εισαγωγές της σε 32 δις ευρώ.
·         Αντίθετα, το ισοζύγιο των υπηρεσιών την ίδια χρονιά παρουσίασε πλεόνασμα 3,4 δις ευρώ, με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές να ανέρχονται σε 7,8 δις ευρώ και τις εισαγωγές σε 4,4 δις ευρώ.
·         Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο επενδυτή στην Κορέα. Το 2008 οι ευρωπαϊκές άμεσες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κορέα ήταν 1,9 δις ευρώ. Στο τέλος του ίδιου έτους οι σωρευμένες ευρωπαϊκές άμεσες επενδύσεις στην Κορέα έφτασαν τα 29,8 δις ευρώ.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας σχετικά με τις μειώσεις δασμών είναι τα εξής:
·         Η πλειοψηφία των δασμών θα καταργηθούν με την έναρξη της συμφωνίας.
·         Θα καταργηθούν σε 5 έτη οι δασμοί για το 98,7% των διμερών εμπορικών ανταλλαγών.
·         Μετά τη λήξη των προβλεπόμενων μεταβατικών περιόδων, οι δασμοί θα έχουν καταργηθεί για το σύνολο των προϊόντων, με ορισμένες εξαιρέσεις.
·         Όταν ολοκληρωθούν οι καταργήσεις δασμών τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα πάψουν να επιβαρύνονται με 1,6 δις ευρώ ετησίως. Ήδη με την έναρξη της συμφωνίας θα αρθούν δασμοί 850 εκατ. ευρώ.
·         Αμέσως με την έναρξη της συμφωνίας οι δασμοί θα μειωθούν κατά 93% για τα κλωστοϋφαντουργικά, 85%  για τα προϊόντα υάλου, 84% για τα δερμάτινα προϊόντα, 95% για τα προϊόντα δέρματος και γούνας, 95% για τα υποδήματα, 93% για τα χαλυβουργικά, 93% για τα οπτικά όργανα, κλπ.

Επιπτώσεις της Συμφωνίας στα Ελληνικά Προϊόντα.

Στον παρακάτω πίνακα παρατίθενται οι προβλεπόμενες μειώσεις δασμών για προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος.
HSK
Περιγραφή Προϊόντος
Βασικός Δασμός %
Μειώσεις Δασμών

420310
Δερμάτινα ενδύματα
13
Άμεσα με την έναρξη ισχύος της ΣΕΕ
430211
Γουνοδέρματα από βιζόν δεψασμένα ή κατεργασμένα (μη συναρμολογημένα)
5
Άμεσα με την έναρξη ισχύος της ΣΕΕ
430219
Λοιπά γουνοδέρματα δεψασμένα ή κατεργασμένα (μη συναρμολογημένα)
5
Άμεσα με την έναρξη ισχύος της ΣΕΕ
430220
Αποκόμματα γουνοδερματων
5
Άμεσα με την έναρξη ισχύος της ΣΕΕ
430230
Γουνοδέρματα και αποκόμματα γουνοδερμάτων (συναρμολογημένα)
5
Άμεσα με την έναρξη ισχύος της ΣΕΕ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ&ΥΠ. ΔΙΑΚΟΥ 8
ΚΑΣΤΟΡΙΑ Τ.Κ.52100
ΤΗΛ.: 2467083380
ΦΑΞ: 2467086751
EMAIL: helasfur@otenet.gr