Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Καστοριάς: Με χρέη 10 εκ. ευρώ ξεκινάει ο νέος Δήμος

Posted by : Mr. Blog | 21 Ιαν 2011 | Published in

Με χρέη που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ και με σωρεία άλυτων προβλημάτων, που κληρονόμησε ο νέος διευρυμένος δήμος Καστοριάς, από τις συνενώσεις των καποδιστριακών δήμων, βρέθηκε αντιμέτωπος ο πρώτος “καλλικρατικός” Δήμαρχος Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του. 


Ο ίδιος, ωστόσο δηλώνει πραγματιστής και αποκρούει την λογική της “καμμένης γης”, ως άλλοθι για
την μελλοντική του πορεία, αλλά και δεν απεμπολεί το δικαίωμα να λέει δημόσια “τα πράγματα με τ΄ όνομά τους”!
Αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, επισκέφθηκαν ένα - ένα τους καποδιστριακούς δήμους ξεχωριστά, προκειμένου να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση που παρελάμβαναν. Σαν μια επιβεβλημένη αποτύπωση της πραγματικότητας. 
Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε κυρίως στις εκκρεμότητες που άφηναν πίσω τους οι αποχωρούντες δήμαρχοι, όπως ημιτελή ή απλήρωτα έργα και μελέτες“ανώριμες” ή έτοιμες να υποβληθούν προς ένταξη στα χρηματοδοτικά προγράμματα, για να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση, από τον ένα δήμο στον άλλο. 
Το αποτέλεσμα της απογραφής κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά υπήρξαν. Και όπως ομολογεί ο νέος Δήμαρχος “Εκείνο που διαπιστώσαμε ήταν ότι δεν υπήρχε ετοιμότητα από πλευράς μελετών, ώστε να υποβληθούν άμεσα προς έγκριση στο ΕΣΠΑ. Υπήρχαν μελέτες που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και άλλες πάλι που εκκρεμούν από χρόνια. Όπως, για παράδειγμα, στο Δήμο Καστοριάς, βρήκαμε μόνο δύο μελέτες. 
Η μία για τα οικοδομικά τετράγωνα του Φουντουκλή, που εκκρεμεί από την περίοδο που ήμουν αντιδήμαρχος επί δημάρχου Δ. Παπουλίδη και η μελέτη για την αναπαλαίωση του αρχοντικού Μπασάρα, που επίσης υπήρχε από την δική μας θητεία στον Δήμο”
Καμιά καινούργια μελέτη δεν βρέθηκε σε ετοιμότητα στο Δήμο και τα προγράμματα που θα “τρέξουν” σε λίγο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην νέα 
δημοτική αρχή, να υποβάλλει προτάσεις, για την χρηματοδότηση έργων!
Ο Δήμαρχος αναγνωρίζει ότι ορισμένοι δήμοι της περιφέρειας, έκαναν κάποιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, πλην όμως για κάποιους λόγους, αυτές δεν ολοκληρώθηκαν. “Βέβαια υπήρξαν κάποιες μελέτες για την αποχέτευση στα δημοτικά διαμερίσματα Κολοκυνθούς, Τσάκωνης και Κορησού αλλά κι αυτές δεν ήταν ολοκληρωμένες. 
Η μελέτη της Τσάκωνης, έχει υποβληθεί στην διαχειριστική επιτροπή αλλά ακόμα βρίσκεται στην φάση της αξιολόγησης”. 
Ένα από τα λειτουργικά παράδοξα των παλιών δήμων, είναι ότι δεν είχαν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας, πλην του Δήμου Αγίας Τριάδας και οι εργαζόμενοι ήταν χωρίς συμβάσεις(!) αφήνοντας περιθώρια στον εκάστοτε Δήμαρχο, να καλλιεργεί ένα πλέγμα “πελατειακών σχέσεων”, με εποχιακές προσλήψεις ημετέρων...
Ο νέος Δήμαρχος Μ. Χατζησυμεωνίδης, βρέθηκε αντιμέτωπος μ΄ αυτή την παθογένεια του συστήματος, που έγινε καθεστώς, διότι: “Τώρα θα πρέπει το προσωπικό του Δήμου Καστοριάς, να εξασφαλίσει την αποκομιδή των απορριμμάτων και στους άλλους Δήμους με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του”!
Το μεγάλο “αγκάθι” στην ομαλή συγχώνευση των εννέα καποδιστριακών δήμων, σε ένα διευρυμένο, αποτελούν αναμφισβήτητα τα μεγάλα οικονομικά βάρη, που αφήνουν πίσω τους!
Ο Δήμαρχος Μ. Χατζησυμεωνίδης, δείχνει αρκετά προβληματισμένος στο θέμα αυτό: “Μαζί με την ΔΕΥΑΚ, το συνολικό άθροισμα των χρεών του νέου Δήμου, φτάνει σχεδόν τα 10 εκατομμύρια ευρώ! Με πιο υπερχρεωμένους του Δήμους Καστοριάς, Αγίας Τριάδας, Μακεδνών, Βιτσίου αλλά και την Κοινότητα Καστρακίου, που εμφανίζει ένα δυσανάλογο με το μέγεθός της χρέος! Οι μόνοι Δήμοι που παρουσίασαν πλεόνασμα από 200 χιλιάδες ευρώ έκαστος, είναι οι Δήμοι Μεσοποταμίας και Κορεστείων. 
Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι, σ΄ αυτή την συγκυρία, με τις περικοπές δαπανών, να καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτό το υπέρογκο χρέος”!
Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς τα χρέη των παλιών Δήμων, που κληρονομεί ο διευρυμένος, είναι περίπου τα εξής ανά δήμο:
Δήμος Καστοριάς 1.800.000 €
Δήμος Αγίας Τριάδας 1.200.000 €
Δήμος Μακεδνών 1.500.000 €
Δήμος Βιτσίου 500.000 €
Δήμος Κλεισούρας 300.000 €
Κοινότητα Καστρακίου 300.000 €
Δήμος Αγ. Αναργύρων 200.000 €
ΔΕΥΑΚ 3.500.000€
Ανάμεσα στους υπερχρεωμένους Δήμους, συγκαταλέγεται και ο Δήμος Μακεδνών, που δημιούργησε αυτό το υπέρογκο χρέος με την γνωστή υπεξαίρεση του ενός και πλέον εκατομμυρίου, από τον ταμεία του Δήμου, πριν ένα χρόνο περίπου!
Η υπόθεση εκκρεμεί στην Δικαιοσύνη, αλλά οι πιθανότητες να επιστραφεί το υπεξαιρεθέν ποσό στο Δήμο είναι ανύπαρκτες!
Πάνω σ΄ αυτό, ο οικονομολόγος Δήμαρχος Μ. Χατζησυμεωνίδης, έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη, που στηρίζεται στο αρχαίο ρητό: “Ουκ αν λάβοις, παρά του μη έχοντος”! Ως εκ τούτου θεωρεί βέβαιο, ότι το “μάρμαρο”, θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες του συγκεκριμένου δήμου: “Αυτά τα χρέη θα αφαιρεθούν από τις επιχορηγήσεις που θα έρχονται για τους συγκεκριμένους δήμους. Αν κάποιος δήμος π.χ. επιχορηγηθεί με 1 εκ. ευρώ, θα πάρει 700 χιλιάδες. Τα υπόλοιπα θα πάνε για να καλύψουν μέρος του χρέους. Διότι δεν είναι δίκαιο οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας π.χ. να επωμισθούν χρέη που οφείλουν οι δημότες άλλων δήμων”. 
Ανάμεσα στα άλλα χρέη των παλιών Δήμων, υπάρχει και η μη απόδοση του τέλους αποχέτευσης προς την ΔΕΥΑΚ, που βρίσκεται συσσωρευμένο από χρόνια στα “τεφτέρια” της επιχείρησης. Πρωταθλητές σ΄ αυτό το σπορ, είναι οι Δήμοι Αγίας Τριάδας και Βιτσίου, αλλά η παρακράτηση των εθνικών πόρων, θα γίνεται από συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων, που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΥΑΚ και απολαμβάνουν μέχρι τώρα... ανέξοδα τις υπηρεσίες της!
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην δημοτική αρχή του διευρυμένου Δήμου Καστοριάς, από την περικοπή πόρων και την αναστολή χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως του “Θησέα”, απ΄ όπου θα αποπληρωθούν μόνο τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2010.
“Πράγματι ο Θησέας σταμάτησε από το καλοκαίρι, αλλά ευελπιστούμε ότι θα “τρέξει” σύντομα ένα καινούργιο πρόγραμμα το “Ελλάδα”, τονίζει ο Μ. Χατζησυμεωνίδης και επισημαίνει: “Αυτό ανέρχεται στα 4,5 δισσεκατομμύρια ευρώ και θα διατεθεί για τις ανάγκες του Καλλικράτη”!
Παράλληλα αναμένουν να εντατικοποιηθούν οι απορροφήσεις από το ΕΣΠΑ, οι οποίες πέρυσι κυμάνθηκαν στα απελπιστικά επίπεδα του 3% αλλά φέτος ευελπισθούν ότι θα απορροφηθούν και τα κονδύλια του 2012, για να καλύψουν την καθυστέρηση αυτή. 
Αυτό τονίστηκε στην σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κοζάνη, όπου σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καστοριάς “Αναφέρθηκαν οι προτεραιότητες που βάζει σήμερα η κυβέρνηση για το ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και τα προγράμματα “Ελλάδα”, και το καινούργιο Ταμείο Επιχειρη- ματικότητας, για να δοθεί ένας τόνος εξωστρέφειας στην ελληνική οικονομία”. 
Οι προτεραιτότητες που έθεσε ο Δήμαρχος προς τον υπουργό, για τον Δήμο Καστοριάς, αφορούν την ενίσχυση του μέτρου για το περιβάλλον, απ΄ όπου θα αντληθούν κονδύλια για την εξυγίανση και προστασία της λίμνης, και του μέτρου για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, γιατί μέσα από αυτά ενισχύεται ο τουρισμός, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου.
Επίσης δόθηκε έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γούνας καθώς επίσης στις υποδομές και τον πρωτογενή τομέα, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο αυτό. 
Η οργάνωση των υπηρεσιών του νέου διευρυμένου Δήμου, αποτελεί κύριο μέλημα της Δημοτικής Αρχής! “Εδώ θα πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα” τονίζει ο Μ. Χατζησυμεωνίδης και επισημαίνει: “Δεν είναι δυνατό να χωρέσουν όλες οι υπηρεσίες στο κτίριο του Δήμου Καστοριάς. Γι΄ αυτό πήραμε την απόφαση να μεταφέρουμε την Τεχνική Υπηρεσία στον Δήμο Αγίας Τριάδας, την ΔΕΥΑΚ στο Δημαρχείο Μεσοποταμίας και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα δύο αυτά σύγχρονα κτίρια. Εμείς δεν είμαστε διατεθιμένοι να πληρώσουμε ενοίκιο σε ιδιώτες, για τις υπηρεσίες του Δήμου, διότι σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ του δημότη, που μας επέλεξε να διαχειριστούμε τις τύχες αυτού του τόπου”
Εκεί που “σκόνταψε” κάπως ο Δήμαρχος, είναι η άρνηση του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου, να παραχωρήσει περισσότερους χώρους από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, στον Δήμο Καστοριάς! Εν τέλει συγκατάνευσε να παραμείνει η Πολεοδομία ως έχει, που τώρα περνάει στην δικαιοδοσία του Δήμου και να ενισχυθεί με ένα - δύο γραφεία επιπλέον, για να στεγάσουν τους αποσπασμένους των άλλων Δήμων. 
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται αυτό τον καιρό από την Δημοτική Αρχή, στις συγχωνεύσεις των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων του Δήμου σε ένα μόνο, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη.
Διότι κάθε Δήμος έχει δικαίωμα να διατηρεί μια Κοινωφελή Επιχείρηση και μία Ανώνυμη Εταιρεία. 
Ακολουθεί το νέο οργανόγραμμα, ο καταρτισμός του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου και το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης. 
“Επί ένα εξάμηνο τουλάχιστον, μας περιμένει πολύ δουλειά και δεν θα πάρουμε ανάσα...” προβλέπει με νόημα ο Δήμαρχος.
Αλλά το πιο θλιβερό είναι η διαπίστωση που κάνει ο Δήμαρχος για την εικόνα της πόλης: “Υπήρχε διάχυτη μια εγκατάλειψη! Παντού σβησμένα φώτα, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, χαλασμένοι δρόμοι! Με αποκορύφωμα την περιοχή Χλόης - Φουντουκλή, όπου ο δημότης έρχεται αντιμέτωπος, με τριτοκοσμικές εικόνες στα έργα υποδομής του Δήμου. Ήδη στείλαμε εκεί μηχανήματα, να στρώσουν τους δρόμους 3Α σε πρώτη φάση και στην συνέχεια να ενεργοποιήσουμε την μελέτη για την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της κατασκευής όλων των αναγκαίων έργων που χρειάζεται η περιοχή”!
Κάπου εδώ δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τον πειρασμό και να μην ρωτήσουμε τον Δήμαρχο, αν φτάνει μια τετραετία - και μάλιστα “κουτσουρεμένη” - για να υλοποιήσει το όραμά του για τον Δήμο;
Εξίσου σιβυλλική όμως και η απάντηση: “Εμείς θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μας παρέχει ο νόμος, για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ελπίζουμε να τα προλάβουμε όλα... Ας είμαστε καλά, να δουλέψουμε... και είναι πολύ νωρίς να σκεφτόμαστε κάτι άλλο...”!
Πηγή : Καστοριανή Εστία