Η πατερίτσα του συστήματος

Posted by : Mr. Blog | 21 Νοε 2010 | Published in


Σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται, επιτέλους, το όνειρο του κ. Μητσοτάκη: η κα. Μπακογιάννη γίνεται αρχηγός πολιτικού κόμματος!

Αν και πολύ νωρίς, θα αποτολμήσουμε κάποιες εκτιμήσεις..

1. Η κα. Μπακογιάννη βρίσκεται στην
πολιτική ζωή της χώρας, και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, από το 1989. Γνωρίζουμε τις απόψεις της, γνωρίζουμε τις ιδέες της, γνωρίζουμε και τους συνεργάτες της. Εχουμε δεί και το «έργο» της. ΄Αρα, ουδέν νεώτερον κομίζει στην πολιτική ζωή της χώρας.

1. Η κα. Μπακογιάννη εξωθήθηκε στην κίνηση αυτή επειδή απέτυχε να συμφιλιωθεί με την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Δεν συγχώρεσε τη βάση της Ν.Δ. που εξέλεξε αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Η προσπάθεια της δεν έρχεται να καλύψει κάποιο πολιτικό κενό. Διέξοδο στον προσωπικό της εγωϊσμό δίνει. Όταν ξεκινάς από τέτοια αφετηρία, συνήθως δεν έχεις αίσιον τέλος.

Οσον αφορά στη στρατηγική της:

1. Το κόμμα της κα. Μπακογιάννη αποτελεί δεκανίκι του καταρρέοντος συστήματος. Προσφέρει στον κ. Παπανδρέου το άλλοθι ότι η πολιτική του συναντά ευρύτερη αποδοχή, με τη φιλοδοξία, μετά τις επόμενες εκλογές να ..συγκυβερνήσει μαζί του. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, διόλου δεν αποκλείεται να συνεργαστεί και νωρίτερα μαζί του.

1. Θα επιχειρήσει να ανακόψει την πορεία του Αντώνη Σαμαρά προς την εξουσία. Πώς θα το κάνει αυτό; Η κα. Μπακογιάννη τοποθετώντας το κόμμα της ως εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο (νομίζει) ότι θα αποτρέψει τις απ’ ευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. και άρα θα περιορίσει τις πιθανότητες της Ν.Δ. να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα. Εννοείται ότι παράλληλα με δηλώσεις φίλα προσκείμενων βουλευτών και στελεχών θα συντηρεί το κλίμα εσωστρέφειας στη Ν.Δ.

Η Ν.Δ. έχει λόγους να ανησυχεί; Κατά τη γνώμη μου όχι! Εκτός και αν δείξει ότι την υπολογίζει ως σοβαρό πολιτικό αντίπαλο και είτε την φοβηθεί, είτε την αντιμετωπίσει με τη γνωστή γαλαντομία: Εξηγούμαι: ....


1. Ο κ. Σαμαράς υπερισχύει κατά κράτος της κας Μπακογιάννη σε όλα τα ηγετικά χαρακτηριστικά. Και αυτό θα το διαπιστώσει σύντομα και ο ελληνικός λαός. Η σύγκριση θα είναι καταλυτική υπέρ του κ. Σαμαρά.

1. Οι απόψεις της κας Μπακογιάννη είναι μειοψηφικές στην κοινή γνώμη και σε ένα μεγάλο βαθμό θα απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο που απευθύνεται ο κ. Παπανδρέου. Όμως, ο ξύλινος λόγος της δύσκολα πείθει.

1. Η Ν.Δ. για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, απέκτησε εσωτερική συνοχή. Δεν έχει πλέον άλλον κόμμα μες το κόμμα.

1. Η κα. Μπακογιάννη ψηφίζοντας το Μνημόνιο έχει ταυτιστεί με τις συνέπειές του. Και επειδή το Μνημόνιο θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης στις επόμενες εκλογές θα βρίσκεται στην πλευρά που πρέπει να απολογείται για την επιλογή της.

1. Η νέα κοινωνική πλειοψηφία διαπνέεται από απόψεις που είναι αντίθετες προς αυτές που πρεσβεύει η κα. Μπακογιάννη, άρα θα δυσκολευτεί να επικοινωνήσει μαζί της.

1. Τέλος, επειδή παρόμοιο ρόλο (αποτροπής ανόδου του Καραμανλή στην εξουσία) επεχείρησε να διαδραματίσει και ο κ. Καρατζαφέρης, απλώς υπενθυμίζω ότι δεν εμπόδισε τον κ. Καραμανλή να κερδίσει όλες τις αναμετρήσεις από το 2004 μέχρι το 2007.

Αυτά, ως μια πρώτη ανάγνωση. Και μερικές ακόμα σκέψεις:

1. Ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να αναγορεύσει την κα. Μπακογιάννη ως συνομιλήτριά του, (θα την συμπεριλάβει στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς) επειδή πιθανόν εκτιμά ό,τι έτσι υπονομεύει τη Ν.Δ. Μάλλον την κυβέρνησή του θα υπονομεύσει περισσότερο, αν το επιχειρήσει.

1. Ο κ. Παπανδρέου ίσως επιχειρήσει να διευκολύνει την κα. Μπακογιάννη, (αλλά και τον κ. Κουβέλη) για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, με τις κυοφορούμενε αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

1. Αυτός που πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο είναι ο κ. Καρατζαφέρης. Για αυτό και η εμμονή του με τα οικουμενικά σχήματα. Θα είναι ενδιαφέρουσα η μεταξύ τους διαμάχη. Εικάζω ότι η ίδια θα επιδιώξει να το αποφύγει, αλλά ο κ. Καρατζαφέρης μάλλον θα την στοχοποιήσει ως αντίπαλο. Εχουν κοινές καταβολές και πολλά μυστικά.

1. Η Ν.Δ.,καλά θα κάνει, να χαράξει εξ υπαρχής τις κόκκινες γραμμές της. Σκέψεις για μελλοντική συνεργασία πρέπει να καταπνιγούν εν τη γεννέσει τους. Γιατί κάτι τέτοιο, θα ρίχνει νερό στο μύλο της κας Μπακογιάννη. Η Ν.Δ. δεν συνεργάζεται με υποστηρικτές του Μνημονίου.

1. Και μια ερώτηση που όλοι έχουν στο μυαλό τους: Το κόμμα της κας, Μπακογιάννη θα μπεί στη Βουλή; Δεν αμφιβάλλω ότι οι δημοσκοπήσεις που ετοιμάζονται θα απαντήσουν καταφατικά στο ερώτημα. Όπως κάποτε το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου θα αποτελούσε το ρυθμιστή που πολιτικού παιχνιδού (15% του έδιναν οι δημοσκοπήσεις) και ο κ.Τσίπρας σημείωνε διψήφια νούμερα. Σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης, η εκτίμησή μου είναι ότι ένας από τους Μπακογιάννη, Καρατζαφέρη δεν θα είναι στη Βουλή.

Τέλος, έχω και μερικές απορίες:

1. Ο κ. Μητσοτάκης, υποθέτω, ότι στηρίζει ενθέρμως το εγχείρημα της θυγατρός του. Παραμένει ακόμα Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ; Δεν είναι οξύμωρο;
2. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τι προτίθεται να κάνει; Θα παραμείνει στη Ν.Δ. ή θα προσχωρήσει στο κόμμα της αδερφής του.

Καλόν είναι τα θέματα αυτά να κλείσουν γιατί θα τροφοδοτούν μια συζήτηση χωρίς τέλος.

Προς επίρρωση του τίτλου: Δεν είναι τυχαίο ότι η κα Μπακογιάννη επιτάχυνε τις διαδικασίες για την ίδρυση κόμματος αμέσως μετά το εκβιαστικό δίλημμα του κ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προγραμματίστηκαν μετά την ίδρυση του νέου κόμματος. Βιάζονται να την …νομιμοποιήσουν. Καλά για την υποστήριξη των καθεστωτικών ΜΜΕ, δε χρειάζεται, τη βλέπουμε όλοι!

Κώστας Ροδινός