«Η ΟΡΕΣΤΙΣ» ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ ΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗ ΠΕΤΡΟ ΚΥΡΙΑΖΗ

Posted by : Mr. Blog | 6 Ιουν 2015 | Published in

«Η ΟΡΕΣΤΙΣ» ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ ΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗ ΠΕΤΡΟ ΚΥΡΙΑΖΗ
 Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που διοργανώνουμε προς τιμήν του Μοναστηριώτη Λόγιου και Ποιητή Πέτρου Κυριαζή, με ομιλήτρια την κ. Βιολέτα  Σμυρνιού -Παπαθανασίου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μοναστηριωτών& Πέριξ « Η καρτερία» Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 11.00 στην αίθουσα « Βασίλειος Αβραμίδης» του συλλόγου μας

Ο Πέτρος Κυριαζής
Γεννήθηκε το 1876 στο γραφικό και ελληνικό Τύρνοβο του Μοναστηρίου.
Έμαθε τα πρώτα γράμματα στα ελληνικά εκπαιδευτήρια της πατρίδας του  και το 1894 απεφοίτησε αριστούχος από το λαμπρό Γυμνάσιο Μοναστηρίου.
Ο Μακεδονικός αγώνας βρήκε τον Κυριαζή δάσκαλο στις ελληνικές επάλξεις της Πελαγωνίας. Μετά την
αποφοίτηση του, υπηρέτησε επί οκτώ έτη στα σχολεία της πατρίδας του
Μετά την απελευθέρωση του Μοναστηρίου από τον Οθωμανικό ζυγό και την Σερβική κυριαρχία της περιοχής, που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων του Μοναστηρίου, ο Πέτρος Κυριαζής μεταναστεύει ως πρόσφυγας  στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην τότε Χρούπιστα, νυν Άργος Ορεστικό. Εκεί διορίζεται δάσκαλος στα  εκπαιδευτήρια της πόλης και υπηρετεί με λαμπρά αποτελέσματα μέχρι το 1925.
Αυτή την χρονιά, στις 2ο Αυγούστου του 1925 πεθαίνει έχοντας υπηρετήσει τα ελληνικά γράμματα επί 28 συναπτά έτη, σε ηλικία μόλις 49 ετών.
Ο Πέτρος Κυριαζής δεν υπήρξε μόνος φωτισμένος δάσκαλος , αλλά και αξιόλογος λόγιος και ποιητής.
Είχε εκφωνήσει τον πρώτο πανηγυρικό επί τη απελευθερώσει από τον Οθωμανικό ζυγό την 11 Νοεμβρίου 1913, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άργους Ορεστικού.



Η κ. Βιολέτα Σμυρνιού Παπαθανασίου
Γεννήθηκε στη Φλώρινα, όπου είχε καταφύγει ο κύριος όγκος των Μοναστηριωτών προσφύγων,  και σε ηλικία τριών χρονών ήρθε κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στο δικό μας Άργος, το οποίο επίσης θεωρεί πατρίδα της.
Σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια  στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα από το ιστορικό χωριό Παύλος Μελάς της Καστοριάς, που υπηρέτησε για 10 χρόνια και ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης του..
Έχει πλούσια δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα και είναι μέλος εθνικών και διεθνών οργανισμών.
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1978 και μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος ενός από τους  ιστορικότερους συλλόγους της Θεσ/νίκης, του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και των πέριξ η «Καρτερία», υλοποιώντας δράσεις με στόχο την καταγραφή και την μελέτη της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή της Πελαγονίας, την διατήρηση και διάσωση της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ίδια περιοχή.
Είναι συγγραφέας του ιστορικού ντοκουμέντου «Μάννα η Μακεδόνισσα», που περιγράφει την ιστορία μιας λησμονημένης ηρωίδας, ενώ το βιβλίο της «Μοναστήρι ιστορική περιπλάνηση στην πάτρια γη», τιμήθηκε με διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών.
Για τη δράση της έχει τιμηθεί από τον ερυθρό σταυρό, την  Βασιλική πρόνοια, τους Ρόταρι Θεσ/νίκης, το σώμα ελληνικού οδηγισμού Θεσ/νίκης, την ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών σωματείων Θεσ/νίκης, την Παμμακεδονική ένωση Αυστραλίας, την Πανελλήνια ομοσπονδία Βλάχων, την  εταιρία πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, τον σύλλογο γυναικών Θεσ/νίκης, Μακεδονίας και Αθηνών, τον οδοντιατρικό σύλλογο Φλώρινας, τον μουσικοχορευτικό όμιλο Θεσ/νίκης «Ο ΟΡΦΕΑΣ», το υπουργείο Παδείας, τον Δήμο Αμπελοκήπων, τον  Δήμο Θεσ/νίκης με το μετάλλιο του Δήμου καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.

Η μεγαλύτερη τιμή απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος της απένειμε, το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της  Εποποιίας.
Η  εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ελληνικού προξενείου στα BITOLA – Μοναστήρι, στην οποία παραβρέθηκαν,  η πρέσβης μας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρόξενος στο Γραφείο Προξενικών Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στα  Βitola Μάρκος Τριπολιτάκης,