«Ο ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ OLADEKA

Posted by : Mr. Blog | 15 Ιουλ 2014 | Published in

«Ο ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ OLADEKA
Ο Δημήτρης Κωτούλας παρουσιάζεται ως δελφίνος από τον σχολιαστή
Tα σχόλια αναρτήθηκαν ΕΔΩ

σύνθεση ή αποσύνθεση;
Με την δημοσιοποίηση ονομάτων για την νέα διοίκηση του δήμου Καστοριάς θεωρούμε πως έχουμε δικαίωμα να προβλέψουμε και παράλληλα να κάνουμε την δική μας κριτική αφού οι συμμετέχοντες στις τελευταίες εκλογές έθεσαν τον εαυτό τους στην κρίση των συμπολιτών τους. Την δική μας κρίση δηλαδή.

Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Καστοριάς κ.Ανέστης Αγγελής προφανώς θα
ξεκινήσει το πρώτο έτος με έμπειρους συνεργάτες που ανήκουν στον στενό κύκλο του. Θα μπορεί να τους εμπιστεύεται και εκείνοι με την σειρά τους να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα πρώτα προβλήματα. Επιθυμούν να αποδείξουν διαφορετικότητα στα αποτελέσματα από την πρώτη καλλικρατική διοίκηση του δήμου Καστοριάς.

Έτσι για την θέση του προέδρου δημοτικού συμβουλίου οι γνώμες συγκλίνουν στο πρόσωπο του κ.Γεωργίου Παπαδόπουλου συνταξιούχου εκπαιδευτικού πρώην δημάρχου Κορεστείων. Ο κ.Παπαδόπουλος είναι εκείνος που συντόνισε την ομάδα Αγγελή και έχει κάθε δικαίωμα να δευτεροκαθίσει στο «μεγάλο δημαρχείο». Χωρίς να αποκλείεται η άμεση αξιοποίηση του καθηγητή κ.Λεωνίδα Παπαδημητρίου διαμένων στην Θεσσαλονίκη. Κάτι που διακαώς επιθυμούν οι παραδοσιακές «τσιαρσινές» οικογένειες που υποστήριξαν αυτήν την υποψηφιότητα. Είναι εκ των ολίγων βέρων καστοριανών που συντάχθηκαν στην «έντιμη πρόταση».

«Καυτή πατάτα» θεωρείται η θέση του αντιδημάρχου οικονομικών όταν ως επιστημονική κατάρτιση μονόδρομος θα έπρεπε να οδηγεί τον «τσάρο οικονομίας» κ.Ευάγγελο Στεργιόπουλο εκεί. Ο ίδιος διατηρεί ανεξάρτητη επαγγελματική δραστηριότητα με «εξαρτημένες» διασυνδέσεις γουνοποιών αφού διατελεί πολλά έτη «ειδικός συνεργάτης» του συνδέσμου γουνοποιών Καστοριάς ο προφήτης Ηλίας. Η διαμονή του εκτός ορίων του καλλικρατικού δήμου Καστοριάς μάλλον δεν θα είναι αρνητικός παράγοντας για την αξιοποίησή του εφόσον αυτό δεν τέθηκε ανασταλτικά στην εκλογή του. Ίσως ο ίδιος να μην είναι καν δημότης του δήμου που καλείται να υπηρετήσει. Η συνεργασία του με τον κ.Αγγελή έρχεται από τα βάθη των ετών βουλευτή – λογιστή. 

Ο φέρελπις «νέος» κ.Μιχαήλ Μπινιάκος με «περγαμηνές» και σπουδές έρχεται να ταράξει την αμεσότητα σχέσης των δύο ανδρών αφού στο παρελθόν δεν δίστασε να διεκδικήσει την θέση του συνηγόρου του πολίτη όταν το δημοτικό συμβούλιο τότε δεν έκρινε «με καλό μάτι» την δική του υποψηφιότητα. Οι «δεσμεύσεις Αγγελή» για την συμμετοχή του στην διοίκηση του δήμου θεωρείται περισσότερο από βεβαία και εκτός της αντιδημαρχίας οικονομικών που «γλυκοκοιτάει» θα συμβιβάζονταν ο ίδιος ακόμη και στον τομέα προγραμματισμού.
Η συμμετοχή στην αντιδημαρχία προγραμματισμού έργων φέρεται να έχει «καπαρωθεί» από την «βαρυτάτη πτυχίων» κ.Χριστίνα Ευαγγέλου Σούλιου του Ελευθερίου η οποία δεν παρακαλά. «Απαιτεί». Η απομακρυσμένη στην οδό Γράμμου και υποβαθμισμένη ΑΝΚΑΣ δεν την «καλύπτει» πλέον.

Ο κτηνίατρος κ.Χρήστος Δαμιανού αφού «περιηγήθηκε» από ιατρεία μικρών και μεγάλων ζώων κατάφερε να προσληφθεί στην κτηνιατρική υπηρεσία Ν.Καστοριάς. Πληροφορίες φέρουν την «ώθηση» του τότε βουλευτή και σημερινού δημάρχου κ.Αγγελή για την αναφερόμενη πρόσληψη του ιδίου και της συζύγου του ως εκπαιδευτικό σε σχολεία της περιοχής μας. Με την προαναφερόμενη σχέση των δύο ανδρών η αντιδημαρχία αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης θεωρείται σίγουρη εκτός αν.

Εκτός αν οι πιέσεις γονέων του επανεκλεγμένου αυτήν την φορά με «έντιμο» συνδυασμό κ.Δημητρίου Καπρή είναι τόσο ασφυκτικές «στον φίλο Ανέστη» και αποφασίσει να «δώσει την ευκαιρία στο παιδί» να δείξει τις ικανότητες που απέκτησε στην Λάρισα και Κατερίνη στα αγροτικά προϊόντα. 

Στον τομέα αθλητισμού και παιδείας ο κ.Διονύσιος Λίτσκας είναι ο επικρατέστερος αφού έχει την εύνοια της Καστοριανής ομάδας και της οδού Εβραίδος όπου γειτονεύει με υψηλόβαθμους παράγοντες της «υψηλής πολιτικής κοινωνίας» του τόπου μας.
Οι σκέψεις να προταθεί για αντιδήμαρχος πολιτιστικών και τουρισμού ο κ.Αθανάσιος Τέρψης μόνον ως «ανέκδοτο» θα μπορούσε να εκληφθεί μην έχοντας ο ίδιος τα απαραίτητα προσόντα. Για την συγκεκριμένη θέση «προαλείφεται» ο κ.Δημήτριος Πετρόπουλος ως «πολιταξιδεμένος» και με χαρτοφυλάκιο γνωριμιών στο εσωτερικό και εξωτερικό. Οι επιχειρηματικές του δράσεις ημέρα και νύχτα τον οδηγούν με σταθερά πολιτιστικά και τουριστικά βήματα.

Φυσικά το πρωτοπαλίκαρο του «έντιμου» αγώνα κ.Αθανάσιος Τέρψης δεν θα μείνει στους οπωρώνες. Αντί να συλλέγει παραδοσιακά μήλα ο νέος δήμαρχος του δείχνει τον δρόμο της ΤΕΡΝΑ ανακύκλωσης να περισυλλέγει απορρίμματα. Επειδή είναι «καθαρό παιδί» θα κάνει μια πόλη «αγνώριστη» και έναν νέον περιφερειακό δήμο όπως τον είχε ονειρευτεί την εποχή του Καποδίστρια. 

Το αντίπαλο δέος στην αρμοδιότητα καθαριότητας έρχεται από τον «πολυμήχανο» κ.Σωκράτη Λιάνο. Πάντοτε εκ δεξιών του κ.Αγγελή που εισέπραττε δύναμη από την Ορεστιάδα της αντίπερα όχθης. Μετά τις συνεχείς εκλογικές αποτυχίες ακόμη και σε κομματικό επίπεδο έρχεται η ώρα της δικαίωσης. Έκπληξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η «συντήρηση στον πάγο» του πρωτοκλασάτου πρώην στελέχους της δεξιάς παράταξης.
Με την εμπειρία που διαθέτει διαχρονικά ως αντιδήμαρχος Αγίας Τριάδας και δημοτικός σύμβουλος τα τελευταία χρόνια ο κ.Θεόδωρος Μυλωνάς φέρεται να αναλαμβάνει την αντιδημαρχία πρασίνου και εκχιονισμού κάτι που στο παρελθόν δοκίμασε και κατάφερε. Κάτι που δεν κατάφερε να δοκιμάσει ο κ.Αγγελής είναι ο «δυναμικός χαρακτήρας» του νέου αντιδημάρχου. Η νεοπροτεινόμενη αντιδημαρχία φωτισμού είναι στις σκέψεις των επιτελών της ομάδας. Λόγω εξειδίκευσης. Η παραμονή στην διορισμένη θέση της μικρής ΔΕΗ δεν θα αναβάλει το «όνειρο στην δημιουργία» του κ.Θεόδωρου Μυλωνά όταν τώρα αυτό είναι «έντιμο».

Για την κ.Μαλαματή Αντωνίου πληροφορίες έρχονται να αναλαμβάνει σχολικές επιτροπές χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή της στην κοινωφελή επιχείρηση. Ο ελεύθερος χρόνος που «διαθέτει» είναι ικανοποιητικός και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί συμφωνίας.
Ο κ.Ζαχαρίας Παύλου δείχνει ο επικρατέστερος να αναλαμβάνει την ΔΕΥΑΚ αφού είναι κάτοικος Μεσοποταμίας και εκτιμήθηκε ότι η ΔΕΥΑΚ ανήκει στο χωριό. 

Παραμονεύει όμως ο κ.Νικόλαος Φωτιάδης του Λαζάρου από την κορυφή των ψήφων. Ο ίδιος θα ήταν ικανοποιημένος εάν επικρατούσε ως προμηθευτής παρά ως πρόεδρος. Η συμμετοχή του στην διοίκηση πρέπει να θεωρείται βεβαία αφού το επιβάλλει ο πατήρ.
Οι κ.κ. Δημήτριος Στυλιάδης και Παναγιώτης Δάγγας έχοντας αθλητικές ατομικές δράσεις εκτιμάται να περιμένουν μελλοντικά την σειρά τους για να «μπουν στο γήπεδο».

Η κ.Άννα Πετσάλνικου με το «βαρύ» όνομα και τον εξαίρετο εκλογικό αγώνα της οικογένειας να εκλεγεί δήμαρχος ο κ.Αγγελής θα περιμένει στο ακουστικό της την δεδομένη στιγμή. Ανέβασαν το Μαυροχώρι ψηλά έγινε η ανατροπή και αυτό θα ανταμειφτεί μεταγενέστερα με τον κατάλληλο τρόπο.


Οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης και Ιωάννης Τόμου Κορεστείων και Κλεισούρας αντίστοιχα έχουν πλεονέκτημα στην πρώτη φάση ακόμη και σε φαινομενικά δευτερεύοντα πόστα όπως η μακεδνός και το νομικό πρόσωπο. Οι απαιτήσεις των οργάνων αυτών απαιτούν «εμπειρία οικονομικών» και την κατέχουν. Οι γνώσεις και ικανότητες αποτελεσματικότητας θα κριθούν σύντομα.

Ο κ.Αντώνιος Στούμπας προερχόμενος από τον ορεινό όγκο Βιτσίου προτείνεται ακόμη και για αντιδήμαρχος ορεινού όγκου με αντικείμενο την ξύλευση και εμπόριο δασικών προϊόντων για λογαριασμό αυτήν την φορά του δήμου Καστοριάς. Έτσι θα αποφευχθούν προβλήματα παρελθόντων ετών που διαπιστώθηκαν και από τον ίδιο. Ήταν η βασική αιτία «αλλαγής στρατοπέδου». Με την μεθοδικότητα που τον διακρίνει και την διαχρονική φιλία με τον νέον δήμαρχο ζήτημα χρόνου είναι η συμμετοχή του.

Όλοι ή οι περισσότεροι μη εκλεγμένοι σύμβουλοι θα «αξιοποιηθούν» σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη της «έντιμης πρότασης». 

Ονόματα «βαριά» όπως των κ.κ. Βασιλικής Ευαγγέλου Θεόδωρου Ζήση Γεωργίου Καπατασίδη Κωνσταντίνου Σαμαρά Γεωργίου Μήτσιου Κωνσταντίνου Πουρσανίδη Ελένης Χαραλαμπίδου Ανδρονίκης Παυλίδου Διαμαντίδου Ελευθέριου Ασλανίδη Σταύρου Ευαγγελίδη Μαριάννας Ιατρίδου Παναγιώτη Πίσσιου Δημητρίου Παππά Δημητρίου Τσομπάνου Στέλλας Παπαιωάννου Μπαμπούλη Βασίλειου Δόσιου Ιωάννη Τσακιρίδη Σοφίας Δημητριάδου Ηρακλή Χώτου Πασχάλη Μαυρομάτη Γεράσιμου Κουσουνή Έλλης Γιαμπάνη Στυλιανού Φουλιρά Θεόδωρου Παπαδόπουλου δεν πρόκειται να ξεχαστούν.
Ο θεσμός του «ειδικού συνεργάτη» φέρει σε ευθεία γραμμή την επιλογή δημάρχου αντιμετωπίζοντας τα «συμφέροντα και τα συναισθήματα». Η θυγατέρα του κ.Αγγελή φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή λόγω απολύτου εμπιστοσύνης κάτι που άφησε ο ίδιος να εννοηθεί στην κατάθεση ψηφοδελτίου στο πρωτοδικείο Καστοριάς. Ήταν η μοναδική συνοδός του. Ούτε εκείνος ο αδερφός της παρευρέθηκε εκεί. Αλλά ούτε και η πιστή σύζυγος του νέου δημάρχου δεν ακολούθησαν στην ιερή στιγμή. Πιέσεις εκδοτών και θυγατέρες αυτών όπως η μη εκλεγείσα σήμερα κ.Μαριάννα Ιατρίδου δεν προτείνονται ως οι καταλληλότερες των επιλογών διότι εάν μη τι άλλο θα προκαλούσαν αφάνταστα την κοινή γνώμη εκτός πια εάν αυτό δεν απασχολεί τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο. Η φιλοδοξία και η «πολιτική μετακίνηση» από δεξιά προς τα αριστερά δεν είναι ο καλύτερος οιωνός συμμετοχής. Όταν αυτό μαρτυρά «θέση» και μόνον «θέση». 

Απόμαχοι καθηγητές όπως οι κ.κ. Φώτιος Αντωνίου και Απόστολος Τζιώτζης δεν θα είχαν τύχη επιλογής «ειδικών συνεργατών» εκτός αν επιμείνουν οι γνωστοί κύκλοι επιρροής στον κ.Αγγελή. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η γενική ανακατάταξη προσωπικού στο ιδιαίτερο γραφείο δημάρχου και στις διευθύνσεις του δήμου Καστοριάς.

Ενθυμούμενοι εκείνο «και οι έσχατοι πρώτοι» δεν πρέπει να μείνει εκτός αναφοράς το όνομα του κ.Δημητρίου Κωτούλα. Είναι το πρόσωπο κλειδί του εκλεγέντα δημάρχου κ.Αγγελή. Σκέφτεται και πράττει για κείνον. Το alter ego όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν. Οποιαδήποτε θέση όχι μόνον για τον ίδιο αλλά και για αυτόν που θα προτείνει δεν αξιολογείται. «Εκτελείται». Έμπορος χανδρών ο ίδιος δεν αποποιείται του «παλαιοημερολογίτη» με τις θρησκευτικές συνήθειες. Προερχόμενος από εύπορη οικογένεια εμπόρων δεν έχει ανάγκη βιοπορισμού. Η φιλόδοξη ανάδειξη της προσωπικότητας και του ονόματος της οικογένειας έχουν να κάνουν με την επαγγελματική ιδιότητα του αδερφού λογιστή που ήδη εδώ και μήνες έχει εγκατασταθεί στα γραφεία της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Καστοριάς. Η απόφαση για την «είσοδο στον δήμο» ήταν της απερχόμενης αντιδημάρχου και προέδρου της κοινωφελούς επιχειρήσεως όταν επέλεξε το συγκεκριμένο λογιστικό γραφείο. Εάν το παραπάνω γεγονός ήταν σύμπτωση ή προμελετημένη ενέργεια θα το δείξει ο χρόνος. Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα είναι πως ο κ.Δημήτριος Κωτούλας είναι αυτός που «λύνει και δένει». 

Ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Ως δημοτικός σύμβουλος ή ως αυριανός δήμαρχος της επερχόμενης πενταετίας;
(δεν αποκαλύπτω άλλο)