Επιδότηση γονέων για εγγραφή των τέκνων τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Posted by : Αιρετικός | 20 Ιουλ 2012 | Published in


Στο πλαίσιο μίας αξιόλογης δράσης με τίτλο «
Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» ,καλούνται οι μητέρες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Δομές και συγκεκριμένα σε Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, δείχνοντας την αμέριστη τους εμπιστοσύνη στις συγκεκριμένες δομές,για να απολαύσουν τα αγγελούδια τους, θέσεις φροντίδας και φιλοξενίας.

Η διάθεση των θέσεων στις ωφελούμενες μητέρες, θα γίνεται μέσω «Εντολών Τοποθέτησης» από την EETAA ΑΕ. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η ουσιαστική διευκόλυνσή τους, προκειμένου να εναρμονίζουν τους απαιτητικούς και αντικρουόμενους ρόλους τους, μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Ποιες μητέρες μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη δράση;

Οι μητέρες που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται όσες:
· Εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα.
· Συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ: Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας, Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας – Stage, Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης).
· Είναι άνεργες και φυσικά διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.
· Είναι άνεργες και λαμβάνουν ή έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά το διάστημα 21/06/2010 – 21/06/2012.

Αξιοσημείωτο είναι πως από την συγκεκριμένη δράση εξαιρούνται, οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).


Ποια είναι τα δικαιολογητικά συμμετοχής;

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για όλες τις κατηγορίες είναι:
Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αλλοδαπή από τρίτες χώρες απαιτείται και άδεια διαμονής σε ισχύ. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι Ελληνίδα Ομογενής απαιτείται αντίγραφο ταυτότητας Ομογενούς.
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίγραφο διαζευκτηρίου, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι διαζευγμένη και αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή και προσκόμιση του αντιγράφου ατομικής φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2010, στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη τελεί σε διάσταση ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης.
Το εκκαθαριστικό του οικονομικού έτους 2011 δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2010 έως 31/12/2010) ή το οικονομικό έτος 2012 (δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2011 έως 31/12/2011), κατ’ επιλογή του ωφελουμένου.

Σημειώνεται ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε αναμενόμενο ήταν να επιβληθεί και το εισοδηματικό πλαφόν με δεδομένο ότι εκκαθαριστικό σημείωμα οποιουδήποτε άλλου έτους δεν θα γίνει δεκτό. Συνεπώς δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι ενδιαφερόμενες των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 40.000 €.


Επιπλέον ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η κάθε μητέρα, σύμφωνα με την Διευθύντρια Β’ Βρεφικού Σταθμού Χλόης Κωτσάκη Βερονίκη, θα χρειαστούν επιπλέον δικαιολογητικά που σχετίζονται με την απασχόληση των ενδιαφερόμενων μητέρων.

Δικαιολογητικά ανεργίας
Εάν οι ενδιαφερόμενη είναι άνεργη απαραίτητη είναι η υποβολή της κάρτας ανεργίας και της βεβαίωσης εξατομικευμένης παρέμβασης από τον ΟΑΕΔ
Εάν η ενδιαφερόμενη λαμβάνει ή έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ, και παραμένει άνεργη, απαιτείται αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης επιδότησης του Ο.Α.Ε.Δ.
Εάν ο σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος, απαιτείται βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ. ότι είναι άνεργος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.


Για τις Μισθωτές απαιτείται :
Βεβαίωση από τον εργοδότη ,στην οποίοι να αναφέρεται το είδος της απασχόλησης, της σύμβασης καθώς και της θέσης που κατέχουν, αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του δευτέρου ή τουλάχιστον του πρώτου τριμήνου του 2011 ή
σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ,
ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής της ,
ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη,
ή σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα.

Για τις αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα απαιτείται:

Βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α., ή Βεβαίωση από τον Ο.Γ.Α ότι έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές .


Για τις αυτοαπασχολούμενες εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτείται:

 - αντίγραφο της Δήλωσης Ενάρξεως Επιτηδεύματος στην Δ.Ο.Υ. Καστοριάς, ή βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί εισφορές, και

- υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.

Για τις ενδιαφερόμενες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα STAGE του Ο.Α.Ε.Δ , απαιτείται:

- αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Συνεργασίας μεταξύ Ο.Α.Ε.Δ., Φορέα Υλοποίησης και ασκούμενης, και

- υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».

Για τις ενδιαφερόμενες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται :

βεβαίωση από πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».

Για τις ενδιαφερόμενες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ απαιτείται:

αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής και
υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής», στην οποία θα γίνεται αναφορά στον αριθμό πρωτοκόλλου της έγκρισης του Ο.Α.Ε.Δ.

Εάν η ενδιαφερόμενη συμμετέχει σε πρόγραμμα Νέων ελευθέρων επαγγελματιών του Ο.Α.Ε.Δ,απαιτείται:

αντίγραφο της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής, και
υπεύθυνη δήλωση για τη συνέχιση παρακολούθησης του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της «Αίτησης συμμετοχής».


Μέχρι πότε δύνανται οι ενδιαφερόμενες μητέρες να υποβάλουν τα δικαιολογητικά;

Οι αιτήσεις συμμετοχής έχουν ξεκινήσει από 13/07/2012 και θα διαρκέσουν έως 23/07/2012. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των Αιτήσεων, συνοδευόμενων από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ορίζεται η ημέρα Δευτέρα, 23/07/2012 και ώρα 13:30 μ.μ. Εκπρόθεσμες Αιτήσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε τρόπο μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα θα απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες, δεν θα αξιολογούνται και θα επιστρέφονται. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Β’ Βρεφικού Σταθμού Χλόης Κωτσάκη Βερονίκη «Κανονικά κάθε μητέρα θα πρέπει να στείλει τα δικαιολογητικά στα γραφεία της ΕΕΤΑ στη Θεσσαλία, ωστόσο εμείς εξυπηρετούμε τις μητέρες. Για αυτό όσες μητέρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι την Παρασκευή 20 Ιουλίου, για να αποσταλούν με courier το Σάββατο. Είναι άξιο να λεχθεί πως οι αιτήσεις πρέπει να είναι στα γραφεία μέχρι τις 13:30 στα γραφεία, επειδή όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα από την courier να τα αποστείλει εγκαίρως, για αυτό πρέπει να έχουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νωρίτερα».

Ποια η επιδότηση που λαμβάνουν οι μητέρες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυρίας Κωτσάκη «Οι μητέρες που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα επιδοτούνται με ένα ποσό το οποίο λαμβάνει η επιχείρηση και ανέρχεται στο ποσό των 3700 ευρώ το χρόνο»

Πληρωμή επαγγελματικών δαπανών βρεφονηπιοκόμων

Ο αγώνας των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι δεδομένος και δικαιώνεται, αν και είναι η πολιτεία θα έπρεπε να είναι αρωγός στην προσπάθεια τους, για διαρκή και μόνιμη σχέση εργασίας. Την δεδομένη στιγμή εν όψει της οικονομικής ύφεσης η μονιμότητα καθίσταται ανέφικτη.
Είναι αναμφισβήτητο βέβαια πως οι ευέλικτες μορφές εργασίας που επιβάλλουν οι δανειστές , αποδεικνύονται καταστροφικές για ευαίσθητους χώρους όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, θέτοντας σε κίνδυνο αυτή καθαυτή τη λειτουργία τους.

Συνεπώς δεν θα πρέπει να γίνεται καμία έκπτωση στο δικαίωμα των παιδιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς για φροντίδα και προστασία ,αλλά τουναντίον θα πρέπει να κατοχυρώνεται μέσα από την συνέχιση της εργασίας των εκπαιδευτικών.

Το χαρμόσυνο λοιπόν νέο έγκειται στο γεγονός πως το συγκεκριμένο δικαίωμα δε διακυβεύεται προς το παρόν τουλάχιστον. Σύμφωνα λοιπόν με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία γνωστοποιείται «ότι μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να προσέλθει το ποσό των 130.000 ευρώ στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς και αφορά τη δαπάνη της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών για το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, καθώς και για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Με δεδομένο ότι η αυλαία για την σχολική χρονιά κλείνει 30 Αυγούστου αναφέρει η κυρία Μισκία πως«Είναι η τρίτη δόση και έχουμε και ένα 30% ακόμα να λάβουμε, άρα πρέπει να αφαιρέσουμε το 10% που θα έρθει τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο. Στο 10% αντιστοιχούν ο Αύγουστος και ο Ιούλιος, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί από 31 Αυγούστου και μετά»
Αναστασία Τζάκα

Εφημ. Ορίζοντες