Μηνάς Κουτσουλιώτας: “Στόχος μας η συνεργασία και η συμπόρευση των δύο συνδέσμων για το καλό του κλάδου”

Posted by : Mr. Blog | 9 Ιουλ 2015 | Published in

Μηνάς Κουτσουλιώτας: “Στόχος μας η συνεργασία και η συμπόρευση των δύο συνδέσμων για το καλό του κλάδου”
Συνέντευξη με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΓ κ. Μηνά Κουτσουλιώτα

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου
              Στις  νέες του προτεραιότητες, από τη θέση του προέδρου του ΣΕΓ, στη τόνωση της εξωστρέφειας του γουνοποιητικού κλάδου, στην αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων του κλάδου (όπως θέματα
ρευστότητας, προγράμματα απασχόλησης, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, παγκόσμια προώθηση και προβολή της ελληνικής γουνοποιίας), καθώς και στην άψογη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην Αθήνα,  η οποία αποτελεί, μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες προβολής της Ελληνικής Γουνοποιίας στην παγκόσμια αγορά, αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη  που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο νέος πρόεδρος του ΣΕΓ, κ. Μηνάς Κουτσουλιώτας.         

Ο κ. Κουτσουλιώτας μέσα από το νέο του πόστο που ξεκίνησε δυναμικά και με όραμα, τείνει χείρα συνεργασίας προς όλους τους συνδέσμους, για μια  κοινή συμπόρευση, με σκοπό  το καλύτερο αποτέλεσμα για τον κλάδο  της γουνοποιίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες από το νέο σας πόστο ; 
Στα θέματα που θα εστιάσουμε πιο πολύ το ενδιαφέρον μας, είναι η προσέλκυση νέων  πελατών  από διαφορετικές χώρες, να μπούμε αν είναι δυνατόν σε νέες αγορές, ώστε να αυξήσουμε το μερίδιο μας στις ήδη υπάρχουσες και να αντιμετωπιστεί φυσικά πάνω απ όλα η παρούσα κρίση με τη ρωσική αγορά . Πέρα  όμως από αυτά, κύριο μέλη μας είναι να συνεχιστεί το έργο των παλιών διοικήσεων. Στόχος μας είναι να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές στους συναδέλφους του ΣΕΓ. Εννοώ στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Σε ποιον τομέα θα δώσετε έμφαση; 
Ήδη έχουμε ξεκινήσει ένα πλαίσιο δράσεων , το οποίο  είχε  αρχίσει  να υλοποιείται από την  προηγούμενη διοίκηση  και τώρα εκτελείται  από την καινούργια, όπως οι νέες προσπάθειες που επιχειρούμε με την Κίνα, μιας επιχειρηματικής αποστολής σε συνεργασία με το δήμο Καστοριάς με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ελπίζουμε ότι θα πάει πολύ καλά. Προσπαθούμε να προωθήσουμε  καινούργιες αγορές όπως την αγορά της Αμερικής και του Καναδά. Επιδίωξη μας είναι να φέρουμε περισσότερο κόσμο από εκεί  και επιπλέον να φέρουμε νέους πελάτες. Να μην αρκεστούμε μόνο στο γνωστό πελατολόγιο, να κάνουμε ευρέως πιο γνωστή την έκθεση, η οποία αποτελεί  κεντρικό  στόχο του ΣΕΓ και γεγονός σταθμό, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επαγγελματιών και  θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τη  χώρα μας σε παγκόσμιο γουνοποιητικό κέντρο.

Θα συνεχίσετε το λιθαράκι που τοποθέτησαν  τα προηγούμενα Δ.Σ. του ΣΕΓ;
Πέρα από το λιθαράκι που έβαλαν οι προηγούμενοι, πιστεύω ότι  μέσα από τα νέα μέλη  που απαρτίζουν τον σύνδεσμο, καθώς ανανεώθηκε με ποσοστό   60-70% θα προσπαθήσουμε να  αναδείξουμε με  νέες ιδέες και δράσεις  κάτι καινούργιο και πρωτοπόρο.

Ο γουνοποιητικός κλάδος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την ρωσικό-ουκρανική  κρίση. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στο τέλος  αυτού του κυκεώνα; 
Φυσικά και μας επηρεάζει η ρωσικό-ουκρανική  κρίση. Έχει περάσει  ένας μήνας καλοκαιρινής σεζόν και ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα  που είναι δυσάρεστα .Ο Ρώσος τουρίστας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα που είχε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό έχει σαν αντίκτυπο και τις αγορές στα νησιά και την Χαλκιδική. Ο τουρίστας έρχεται με το φόβο μήπως η οικονομική κρίση  που βιώνει η  Ελλάδα  επηρεάσει  και τις δίκες του ανάγκες. Φοβάται τυχόν έλλειψη ρευστότητας στο ΑΤΜ. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά και ας ελπίζουμε ότι αν λήξουν αισίως θα προβούμε στην εξομάλυνση όλων αυτών των καταστάσεων. Ας μην ξεχνάμε πως η δική μας κρίση επηρεάζει τον τουρισμό. Πέρα όμως από αυτό , εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την επαφή  που είχε ξεκινήσει  το προηγούμενο Δ.Σ. με το ρωσικό επιμελητήριο με  κοινές δράσεις και  κοινούς στόχους. Κύριο μέλη μας είναι να μπούμε περισσότερο στη Ρωσική αγορά.

Η επιστολή που στείλατε προς τον ‘’Προφήτη  Ηλία’’, σημαίνει ότι θέλετε να ρίξετε γέφυρες συνεργασίας  μεταξύ σας για κοινή σύμπλευση; 
Κ. Κωτσοπούλου πιστεύω ότι και οι δυο  σύνδεσμοι έχουν περάσει σε άλλη φάση εκσυγχρονισμού. Τα συμβούλια και των δυο συνδέσμων πλαισιώνονται από νέα πρόσωπα. Εμείς, όπως είπατε έχουμε ρίξει μια καινούργια γέφυρα, κάνοντας  ορισμένες προτάσεις προς τον προφήτη Ηλία για κοινές δράσεις  και κοινές ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία υπό την ομπρέλα της ομοσπονδίας και κοινές συσκέψεις ακόμη των Δ.Σ. Ας ελπίσουμε στη δική μας συνέλευση να συζητήσουν τις δικές μας προτάσεις και από εκεί και πέρα εμείς είμαστε ανοιχτοί  στις απόψεις τους.

Ο ΣΕΓ έβαλε πλώρη για την 6η έκθεση γούνας. Φέτος που θα είστε εσείς στο τιμόνι, τι διαφορετικό θα υπάρχει ; 
Θα προσπαθήσουμε με τον κ. Καρδάση να δώσουμε καινούργιες ιδέες. Παράλληλα, να φέρουμε περισσότερα νέα μέλη στην έκθεση  και να την εμπλουτίσουμε περισσότερο. Εάν πάνε καλά οι συνομιλίες με τον προφήτη Ηλία και είμαστε καλοδεχούμενοι για συνεργασία και  προτάσεις, πιστεύω ότι θα υπάρχουν και νέα μέλη. Νομίζω ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος μιας και λοιπόν είμαστε στο οργανόγραμμα και στην πραγματοποίηση αυτών των στόχων, νομίζω ότι στην 6η έκθεση της Αθήνας θα καταθέσουμε κάποιες νέες βάσεις.

 Το  τελευταίο διάστημα έχουν απολυθεί από τις  γουνοποιητικές επιχειρήσεις πάνω από 500 άτομα και αυτό είναι δύσκολο και για την κοινωνία  της Καστοριάς και για τους πολίτες της. Τι  έχετε να προτείνετε  γι’ αυτό;
Μας ανησυχεί ιδιαιτέρα αυτό το γεγονός, διότι οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους δεν υφίστανται. Αυτό που θέλω να προσφέρω μέσω του ΣΕΓ είναι να αυξηθεί αφενός η δουλειά στις επιχειρήσεις και αφετέρου να κρατηθούν, αν όχι να πάρουν καινούργιους εργαζόμενους, να διατηρήσουν το ήδη υφιστάμενο προσωπικό, διότι δυστυχώς μόνο χάσιμο έχει ο κλάδος απ’ αυτό το πράγμα. Είμαστε, όπως είπατε, σε έναν κυκεώνα συγκυριών, πολιτικών και οικονομικών .Προσπαθούμε να διατηρήσουμε όλοι ένα μερίδιο της αγοράς, οι οικονομικές συνθήκες  όμως αλλάζουν.

Το  μήνυμα  που θέλετε να στείλετε ως νέος πρόεδρος στους γουνοποιούς και στους πολίτες της Καστοριάς;
Να έχουν εμπιστοσύνη στο ΣΕΓ και πιστεύω όλα να πάνε καλά.


Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ