Ιπποφαές: Ένα φυτό…γιατρικό – Ξεκίνησε και στην Καστοριά η καλλιέργεια του (ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 17 Ιουλ 2015 | Published in

 Ιπποφαές: Ένα φυτό…γιατρικό – Ξεκίνησε και στην Καστοριά η καλλιέργεια του (ρεπορτάζ)
Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για το φυτό ιπποφαές που αν και η ύπαρξή του είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια, μόλις την τελευταία πενταετία έχει ενταχθεί ευρέως στις διατροφικές μας συνήθειες. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο περιζήτητο;
Πάρα πολλοί επιστήμονες το κατατάσσουν στη πρώτη δεκάδα των πιο θεραπευτικών φυτών στο κόσμο και όχι τυχαία. Αναλύσεις έχουν δείξει ότι περιέχει περίπου 15 φορές
περισσότερη βιταμίνη C απ’ ότι περιέχει το πορτοκάλι και όχι μόνο. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι σε όλα μαζί τα μέρη του φυτού εντοπίζονται 190 πολύτιμες ουσίες. Όλα τα παραπάνω καθιστούν το ιπποφαές μια «πηγή» δύναμης και υγείας, καθώς η χρήση του παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.
Στο συγκεκριμένο φυτό που καλλιεργείται εδώ και δυο χρόνια και στην περιοχή της Καστοριάς, αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αγρότης από τον Άγιο Αντώνιο Καστοριάς, κ. Γιάννης Θεοδωρίδης.
Ο κ Θεοδωρίδης, ενημέρωσε ότι καλλιεργεί το ιπποφαές από τον Απρίλιο του 2014 ενώ το κάθε δέντρο παράγει τουλάχιστον 3 κιλά καρπό .
Πέρα από τον Άγιο Αντώνιο, καλλιεργείται σε άλλες περιοχές του νομού ;
Στην περιοχή της Καστοριάς όπως ξέρω καλλιεργείται εκτός από τον Άγιο Αντώνιο και στο Υψηλό. Το ιπποφαές ξεκίνησε από την Αιανή Κοζάνης και σιγά σιγά μπήκαμε και εμείς στην καλλιέργεια. Είναι ένα προϊόν το οποίο αναπτύσσεται δυναμικά. Εμείς καλλιεργούμε τέσσερα στρέμματα και ξεκινήσαμε την καλλιέργεια του δοκιμαστικά .Το ιπποφαές βλέπουμε ότι είναι μεν πολύ καλό, αλλά είναι πολύ δύσκολο στη συλλογή του. Αν βρούμε κάποιο τρόπο να το μαζεύουμε εύκολα θα είναι το τέλειο για έναν άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί.
Το προτιμούν οι καταναλωτές;
Στην Ελλάδα τώρα αρχίζει και το μαθαίνει ο κόσμος. Και όποιος δοκιμάζει, θέλει να ξαναδοκιμάσει. Είναι μεν ξινούτσικο, αλλά είναι η απόλυτη τροφή. Και όπως ξέρουμε, οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα άλογα αυτών, έτρωγαν απ’ αυτό και μάλιστα στις μεγάλες εκστρατείες είχαν ενέργεια δέκα φορές πάνω από τον κανονικό άνθρωπο.
Δηλαδή, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες;
Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι έχουν 199 θρεπτικές ουσίες που δε βρίσκονται σε κανένα άλλο προϊόν. Μετά από αυτό είναι η σπιρουλίνα και τα υπόλοιπα.
Για έναν παραγωγό που θέλει να θα ασχοληθεί με την καλλιέργεια του, πιστεύετε ότι μπορεί να έχει έσοδα;
Είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί, διότι δε ξέρουμε ακόμη που ακριβώς να διαθέσουμε το προσόν. Ήδη πουλάμε στη λιανική, δέκα ευρώ το κιλό και πιστεύω ότι είναι λίγο, καθώς 4 με 5 ευρώ το κιλό θέλει αυτός που θα τα μαζέψει, γιατί τα μαζεύουμε με τα χέρια. Ότι άλλο μηχάνημα και να χρησιμοποιήσαμε, δεν αποδίδει. Μπορούμε όμως να τα διαθέσουμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή να τα προμηθευτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και να χρησιμοποιηθεί για χυμούς, μαρμελάδες, γλυκά, για συμπληρώματα διατροφής και πολλά άλλα.
Αξίζει , τέλος να αναφερθεί πως σύμφωνα με τη παράδοση ήταν το φυτό με το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος εφοδίαζε το στράτευμά του αλλά και τα άλογα για να αντέξουν στις κακουχίες της εκστρατείας στην Ανατολή. Στο γεγονός αυτό οφείλει και το όνομά του, (ίππος + φαός= φώς) , γιατί παρατηρήθηκε ότι τα τραυματισμένα άλογα που τρέφονταν με ιπποφαές ανάρρωναν γρηγορότερα και το τρίχωμά τους αποκτούσε έντονο, λαμπερό χρώμα .
Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ