Στο κόκκινο η θερμοκρασία: Σε επιφυλακή το δασαρχείο Καστοριάς για την πρόληψη πυρκαγιών (ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 30 Ιουλ 2015 | Published in

Στο κόκκινο η θερμοκρασία: Σε επιφυλακή το δασαρχείο Καστοριάς για την πρόληψη πυρκαγιών (ρεπορτάζ)
«Μειωμένα τα κονδύλια για την προστασία» τονίζει στη Ν.Κ ο προϊστάμενος της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς, κ. Χρήστος Λιάμης

 Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου
     Η πρόληψη των πυρκαγιών για την προστασία των δασών κατά τη θερινή
περίοδο, αποτελεί και τη φετινή περίοδο, βασική αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς.
Πρόγραμμα δασοπροστασίας σε εικοσιτετράωρη βάση
   Το πρόγραμμα δασοπροστασίας θα διαρκέσει μέχρι τέλους του έτους, ενώ η προστασία των δασών έχει τεθεί πολύ ψηλά στην «ατζέντα» όλων των φορέων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
              Η περιοχή μας εξάλλου έχει ορισμένες σημαντικές ιδιαιτερότητες. Είναι πλούσια σε δάση, μεγάλης φυσικής και αισθητικής αξίας, καθώς βρίσκεται ουσιαστικά πάνω στη «ραχοκοκαλιά» του Γράμμου . Γειτνιάζει με την Αλβανία, μέσω της οποίας εισάγονται κάθε καλοκαίρι πυρκαγιές στον νομό Καστοριάς. Τέλος, μέσα στα δάση μας βρίσκουν καταφύγιο και κινούνται όλες τις εποχές του χρόνου δεκάδες λαθρομετανάστες, με ό,τι συνεπάγεται η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Τι πρέπει να γίνει
Απαιτούνται, λοιπόν, υποδομές, οι οποίες θα παρέχουν ουσιαστική προστασία στα δάση μας και θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ενδέχεται να προκύψουν τους επόμενους μήνες. Ζώνες πυρασφάλειας, καθαρισμένοι δασικοί δρόμοι, κρουνοί όπου αυτό είναι δυνατόν, ενίσχυση των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό είναι τα πιο βασικά απ’ όσα πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας το ταχύτερο δυνατό, ενόψει καλοκαιριού.
« Από τον Μάρτιο ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα λαθροϋλοτομίας , ενώ από τέλη Ιουνίου ξεκινήσαμε το δεύτερο πρόγραμμα της δασοπροστασίας σε εικοσι-τετράωρη βάση με περιπολίες. Αυτή είναι η πρόληψη και για τις πυρκαγιές, αλλά και για τις λαθροϋλοτομίες που φέτος λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από πέρυσι», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο προϊστάμενος της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς, κ. Χρήστος Λιάμης.
Οι πιστώσεις από το πράσινο ταμείο είναι περιορισμένες
Παράλληλα, η δασική υπηρεσία μεριμνά και για την επισκευή των δεξαμενών νερού, ενώ σε συνεργασία με τους δήμους φροντίζει για την αποκατάσταση και συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, το οποίο παίζει κυρίαρχο ρόλο, τόσο στην αντιμετώπιση μια πυρκαγιάς, όσο και στην εκμετάλλευση των δασών από τους δασικούς συνεταιρισμούς. Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα από το «μέτωπο» της δασοπροστασίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς τα χρήματα που δίνονται λόγω οικονομικής κρίσης, προφανώς είναι λίγα για ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο όπως είναι το δικό μας που φέτος μάλιστα άργησαν πολύ να έρθουν
            «Το σημαντικότερο για την αντιμετώπιση πυρκαγιών είναι το οδικό δίκτυο. Στο νομό μας το δασικό οδικό δίκτυο με συνολικό μήκος πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, κάθε χρόνο το χειμώνα υφίσταται ζημιές και θέλει συντήρηση. Εμείς κάνουμε συντήρηση, όμως αυτή γίνεται όταν έρχονται πιστώσεις από το πράσινο ταμείο και σε εμάς είναι περιορισμένες», ενημέρωσε ο κ. Λιάμης. 
Η θερμοκάμερα βοηθάει σημαντικά τη νύχτα
Πέρα όμως από αυτά, η δασική υπηρεσία Καστοριάς, καλείται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει και το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας. Βέβαια, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος δασών: «Η αστυνομία βοηθάει και ειδικά τη νύχτα με τη θερμοκάμερα έχει πιάσει το τελευταίο διάστημα πολλούς λαθρομεταφορείς, ειδικά Αλβανούς, οι οποίοι έχουν κάνει ζημιές στα σύνορα.
Η διεύθυνση της δασικής υπηρεσίας Καστοριάς, απευθύνει μήνυμα, σε όλους όσοι επισκέπτονται τα δάση να μην ανάβουν φωτιά, να μην πετούν αναμμένο τσιγάρο και όταν αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την πυροσβεστική και την Δασική υπηρεσία στο τηλέφωνο 24670 29477.
Ομάδες εθελοντών
Πάντως, η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς οι Δήμοι και λοιποί φορείς μπορούν να εξετάσουν και τρόπους αξιοποίησης εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης, ώστε να καλυφθούν τα κενά της κρατικής μηχανής στον κρίσιμο αυτό τομέα, ειδικά σήμερα που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η παρουσία τέτοιων ομάδων έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την αποτελεσματική προστασία των δασών. Και πολίτες που θα ήταν πρόθυμοι να διαθέσουν μέρος από το χρόνο τους το καλοκαίρι για περιπολίες στην ύπαιθρο, καθαρισμούς δρόμων ή μονοπατιών και άλλες δράσεις υπάρχουν και στο νομό μας όπως η ραδιολέσχη Καστοριάς .

Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ