Εξελίξεις στη Ρωσική Οικονομία και οι κίνδυνοι για την Ελληνική γουνοποιία. Του Ν. Παναγιώτου

Posted by : Mr. Blog | 22 Ιουλ 2015 | Published in

Εξελίξεις στη Ρωσική Οικονομία και οι κίνδυνοι για την Ελληνική γουνοποιία.  Του Ν. Παναγιώτου
Η Ρωσία αποτελεί για την Ελληνική Γουνοποιία την πλέον σημαντική αγορά. Η ύφεση της Ρωσικής Οικονομίας επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις γουνοποιητικών ειδών οι οποίες υποχώρησαν άνω του 70%. Κρίσιμο ζητούμενο που συνδέεται άμεσα με την πορεια του Γουνοποιητικού κλάδου είναι η ανάπτυξη της Ρωσικής Οικονομίας και η έξοδος της από την ύφεση. H πτώση ωστόσο της τιμής του πετρελαίου και οι προβλέψεις για περαιτέρω πτώση σηματοδοτούν πιθανές αρνητικές εξελίξεις για τη Ρωσική Οικονομία για το επόμενο διάστημα. 

Η εξάρτηση της Ρωσικής Οικονομίας από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σημαίνει ότι αυτή θα επηρεαστεί περαιτέρω από ενδεχόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυό αυτές πρώτες ύλες αποτελούν το 60% των εξαγωγών της Ρωσίας. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, στην ετήσια έκθεσή της1 είχε υπολογίσει ύφεση, μεταξύ -0,50% μέχρι -1,7% του ΑΕΠ με τιμές στο επίπεδο των 60 δολαρίων το βαρέλι. Καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει σήμερα στα 50$ το βάρελι και αναμένεται περαιτέρω πτώση η ύφεση μπορεί να ειναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς η Ρωσία καλύπτει σε ποσοστό 45% το κρατικό της χρέος από την εξαγωγή ενέργειας (πετρελαίου, φυσικού αερίου, κλπ). Σύμφωνα δε με έκθεση της Deutsche Bank Research2 η τιμή του πετρελαίου πρέπει να είναι 100$ το βαρέλι για να μπορεί η Ρωσία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της. Σε διαφορετική περίπτωση και ειδικά σήμερα που η τιμή έχει πέσει στα 50$ οι πιέσεις που δημιουργούνται για τη Ρωσική Οικονομία και αντίστοιχα τις καταναλωτικές δαπάνες του πληθυσμού ειναι μεγάλες. 

Η πίεση που δημιουργεί η πτώση στις τιμές του πετρελαίου διαφαίνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία,με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, αναγκάστηκε να δανειστεί 4 δισ. δολάρια για να αντισταθμίσει την υποχώρηση των κρατικών εσόδων από την πτώση αυτή. Η τιμή του πετρελαίου πιθανώς θα σημειώσει περαιτέρω πτώση καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2015, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 96,39 εκατ. βαρέλια, ημερησίως, αντί της παγκόσμιας ζήτησης που παρέμεινε στα 93,13 εκατ. βαρέλια. Η μόνη περίπτωση αντιστροφής της στάσης αυτής είναι μια συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών καθώς οι απώλειες είναι ιδιαίτερα μεγάλες για όλες τις χώρες.

 Ειδικά για τη Ρωσική οικονομία ενώ προβλεπόταν αντιστροφή της τάσης, από ύφεση σε ανάπτυξη από τέλη του 2015 αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί ι λόγω και της συνέχισης του εμπάργκο από τη Δύση. Μια τέτοια εξέλιξη θα πιέσει ακόμη περαιτέρω τις καταναλωτικές δαπάνες των Ρώσων καθώς θα συνεχιστεί η ύφεση και η περιοριστική οικονομική πολιτική γεγονός που θα επιδράσει αρνητικά στο ατομικό εισόδημα των Ρώσων πολιτών. Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις ελληνικές επιχειρήσεις γούνας προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες.


1Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας Δεκέμβριος 2014


2Deutsche Bank Research 10/2014



Νίκος Παναγιώτου