Online τουριστικό γραφείο: Η νέα τάση στη ρωσική αγορά

Posted by : Mr. Blog | 22 Ιουν 2015 | Published in

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Ρώσοι προτιμούν ολοένα περισσότερο τα ανεξάρτητα τουριστικά ταξίδια. Το μερίδιο αγοράς των ιδιωτικών online τουριστικών κρατήσεων έχει ήδη φθάσει σε αξία 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αγορά του online τουρισμού στη Ρωσία αποτελείται από τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία και τους ιστότοπους για online κρατήσεις αεροπορικών και
σιδηροδρομικών εισιτηρίων και ξενοδοχείων. Κατά τη διάρκεια του 2014, το τμήμα αυτό του τουριστικού κλάδου αυξήθηκε, κατά εκτιμήσεις, από 25%-35%. Αυξήθηκε δε, κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια (από 7,4 δισ. το 2013 σε 9,3 δισ. δολάρια το 2014), σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου αναλύσεων, Data Insight. Η προοπτική για αυτό το κομμάτι της αγοράς φαίνεται αρκετά θετική. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας «Σβιαζνόϊ Τράβελ», Αλεξέι Ντόρος, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ο όγκος των online κρατήσεων θα αυξηθεί κατά 45%-50%.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2014, το μερίδιο των online συναλλαγών στην αγορά τουρισμού της Ρωσίας δεν ξεπερνούσε το 20%. Για σύγκριση, ο τομέας των ανεξαρτήτων ταξιδιών στις ΗΠΑ καλύπτει το 60% της αγοράς, στην Ευρώπη το 30%-50% (στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκανδιναβική χερσόνησο αγγίζει το 70%-80%), στην Ινδία, το 30%.

Οι Ρώσοι προτιμούν να προγραμματίζουν μόνοι τους τα ταξίδια προς την Ευρώπη και την Ασία, με την Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της ΚΑΚ (εγγύς εξωτερικό) να αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Οι εμπειρογνώμονες, εξηγούν την απόρριψη των «συμβατικών» τουριστικών υπηρεσιών από τους Ρώσους και τη μετάβαση τους στην αυτό-οργάνωση των ταξιδιωτικών τους επιλογών, με την κρίση. «Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ταξιδεύουν, αλλά μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ανεξάρτητους τουρίστες. Το τελευταίο διάστημα, οι ταξιδιώτες αγοράζουν πιο συχνά τα εισιτήριά τους μέσω ενός online τουριστικού οργανισμού παρά με τη μεσολάβηση ενός ταξιδιωτικού πράκτορα», λέει ο διευθυντής επιχειρήσεων της OneTwoTrip, Κονσταντίν Μάμονοφ.

Οι τιμές για τα οργανωμένα ταξίδια, άλλωστε, έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών (σαν συνέπεια της πτώσης της ισοτιμίας του ρουβλιού). Ομως, η αγορά εισιτηρίων και οι κρατήσεις ξενοδοχείων στο Ίντερνετ γίνεται φθηνότερα, λόγω των πιο αποτελεσματικών τεχνικών πωλήσεων, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Ozon.travel, Ντμίτρι Γιάκοβλεφ. Ένας άλλος λόγος που επηρέασε στην αλλαγή των ταξιδιωτικών συνηθειών, ήταν η κρίση εμπιστοσύνης στους ρωσικούς tour operators. Ειδικά, όταν το καλοκαίρι του 2014 χρεοκόπησαν σχεδόν ταυτόχρονα οκτώ tour operators, υπενθυμίζει ο γενικός διευθυντής της DaTravel.com, Βλαντισλάβ Στσεβτσόφ. Σε πέντε μόλις χρόνια (από το 2010 έως το 2015), στη Ρωσία πτώχευσαν περίπου 30 παίκτες της τουριστικής αγοράς.
Στην αύξηση της ζήτησης για online τουριστικές υπηρεσίες, συνέβαλε επίσης η νέα τάση στην αγορά: Κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Τέλος, η δημοτικότητα των online οργανισμών ενισχύεται από την προηγμένη κινητή τεχνολογία. «Όλο και περισσότερες κρατήσεις (πάνω από το 15% το 2014) πραγματοποιούνται μέσω κινητών συσκευών», σημειώνει ο Βλαντισλάβ Στσεβτσόφ. Αν το 2011 μόνο το 13% των τουριστών οργάνωσε ανεξάρτητα τις διακοπές του, το 2014, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 20%. «Μέχρι το τέλος του 2015, νομίζω ότι το νούμερο θα αγγίξει τουλάχιστον το 30%», λέει με σιγουριά ο ίδιος.

Χώρος για τις ξένες επιχειρήσεις

Βλέποντας την αυξανόμενη ζήτηση, στη ρωσική αγορά άρχισαν να εισέρχονται και ξένοι παίκτες. Έτσι, σύμφωνα με τον Αλεξέι Ντόρος, το πιο σημαντικό γεγονός στην αγορά του online τουρισμού τα τελευταία χρόνια, είναι η είσοδος της edreams.com. Επίσης, στη Ρωσία αναπτύσσεται ενεργά το project TripAdvisor. «Απ’ όσο γνωρίζουμε, οι ξένοι κολοσσοί, βλέπουν την αγορά μας ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, όσον αφορά στην κίνηση των πελατών», τονίζει ο Ντόρος.


«Εδώ, στα επόμενα ένα με δύο χρόνια μπορούμε να αναμένουμε σημαντικές αλλαγές και νέες καινοτόμες υπηρεσίες, που θα προσφέρουν τόσο οι τοπικές τουριστικές φίρμες, όσο και οι ξένες επιχειρήσεις που ειδικεύονται στον εξερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία για πολλά χρόνια», λέει ο Γιάκοβλεφ.

Μεταξύ των ξένων εταιρειών που μπορούν να εισέλθουν στη ρωσική αγορά, οι ειδικοί ονομάζουν αυτές που έχουν ήδη αποκτήσει δημοτικότητα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτές τις χώρες, η αγορά των τουριστικών πακέτων στο διαδίκτυο κατέληξε να είναι μια πολύ διαδεδομένη υπηρεσία. Οι κυρίαρχοι στον κλάδο – τόσο σε τουριστικές υπηρεσίες offline, όσο και σε online κρατήσεις – είναι η γερμανική TUI, που ήδη κατακτά σημαντικό μερίδιο στην αγορά της Ρωσίας και η αγγλική ThomasCook. Επιπλέον, ταξιδιωτικές υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου, προσφέρουν τα πρακτορεία Travel Republic, OTA Schmetterling, Ab In Den Urlaub και HolidayCheck.
http://ruskarec.ru/