Καστοριά: Για ποιο λόγο έγινε η άρση της κατεδάφισης του Πνευματικού Κέντρου

Posted by : Mr. Blog | 8 Ιουν 2015 | Published in

Καστοριά: Για ποιο λόγο έγινε η άρση της κατεδάφισης του Πνευματικού Κέντρου
Στην άρση της απόφασης που είχε λάβει το 2000 η δημοτική αρχή Παπουλίδη για την κατεδάφιση του πρώην πνευματικού κέντρου, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Δημήτρης Κωτούλας, έπρεπε να αρθεί η προηγούμενη απόφαση, προκειμένου ο Δήμος Καστοριάς να μπορέσει να προχωρήσει στον καθαρισμό του κτιρίου και να υλοποιήσει παράλληλα , μελέτη στατικότητας.


«Η στατική μελέτη που έγινε πριν από δεκαπέντε χρόνια δεν πρότεινε την κατεδάφιση του κτιρίου. Συγκεκριμένα πρότεινε ή την κατεδάφιση ή τη συντήρηση. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κόστος των στατικών παρεμβάσεων επιδιόρθωσης και αποκατάστασης του κτιρίου, θα ανερχόταν στα 130.000.000 δραχμές ( 350.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) . Το ποσόν θεωρήθηκε πολύ μεγάλο, γι’αυτό, το τότε Δημοτικό Συμβούλιοπήρε απόφαση να κατεδαφιστεί το κτίριο. Μια απόφαση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ». Ανέφερε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κωτούλας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, το κτίριο μπορεί να επισκευαστεί με μικρότερο κόστος και ανέφερε ότι θα υλοποιηθεί μια καινούργια μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί η στατικότητά του.«Αν η μελέτη δείξει ότι πρέπει το κτίριο να κατεδαφιστεί, θα το κατεδαφίσουμε». Σημείωσε.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Παρχαρίδης από την πλευρά του, εξέφρασε την αντίθεσή του σχετικά με την άρση της απόφασης κατεδάφισης του κτιρίου, λέγοντας : «επειδή υπάρχει προηγούμενη απόφαση σύμφωνα με μελέτη η οποία έχει κατατεθεί και κρίθηκε το κτίριο επικίνδυνο, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε άρση επειδή το επιθυμούμε. Είναι μια σημαντική απόφαση, θα δημιουργήσουμε προηγούμενο, ή θα δημιουργηθεί κάποιο ζήτημα και θα βρούμε τον μπελά μας. Εμείς είμαστε αντίθετοι Να γίνει πρώτα η μελέτη και μετά να πάρουμε απόφαση».

Η απόφαση για την άρση της κατεδάφισης του πρώην πνευματικού κέντρου, πάρθηκε κατά πλειοψηφία.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ