Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Καστοριάς: “Δε θα επιτρέψουμε οι συνάδελφοί μας να ταπεινώνονται”

Posted by : Mr. Blog | 20 Ιουν 2015 | Published in

Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Καστοριάς: “Δε θα επιτρέψουμε οι συνάδελφοί μας να ταπεινώνονται”
Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Σε κάθε σχολική μονάδα παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί αποχαιρετιστήκαμε δίνοντας ραντεβού το Σεπτέμβρη ξεκούραστοι και ανανεωμένοι έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε με συνέπεια κάθε χρονιά.

Το να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τα παιδιά μας να ωριμάζουν γνωστικά, συμπεριφορικά και συναισθηματικά με στόχο να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι έτοιμοι για την κοινωνία και τη ζωή.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα σχολεία και τους δασκάλους. Υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τεράστια τα κενά στα σχολεία της επικράτειας εξαιτίας των μηδενικών διορισμών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολυπληθή τμήματα με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση. Πολλά σχολεία κλείσανε άλλα συγχωνεύτηκαν. Ο ευαίσθητος τομέας της Ειδικής Αγωγής υπολειτουργούσε λόγω έλλειψης δασκάλων. Πολλά παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες έμειναν εκτός εκπαίδευσης.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, ο δάσκαλος έκανε αυτό που ξέρει καλά, να δίνει και την ψυχή του, μέσα σ’ ενα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, υπό την απειλή πειθαρχικών και μιας αξιολόγησης που μοναδικό στόχο είχε την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ο αγώνας ήταν μεγάλος και πολύπλευρος. Από τη μια αγώνας για αξιοπρέπεια και από την άλλη αγώνας για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο δημόσιο σχολείο, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που καλλιεργεί και αναδεικνύει τη γνώση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Μεγάλη ήταν η βοήθεια των συλλόγων γονέων στα σχολεία μας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Τα μεμονωμένα βίαια περιστατικά που εμφανίστηκαν σε σχολεία του Νομού μας δεν εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας και των συνεργατών-γονέων των παιδιών αλλά και παιδιών μας.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα καταδικάζει αυτά τα περιστατικά. Ο Σύλλογός μας στέκεται δίπλα σ’ αυτούς τους συναδέλφους οι οποίοι στοχοποιήθηκαν αναίτια πάνω στην προσπάθειά τους να κάνουν τη δουλειά τους και να διαχειριστούν με παιδαγωγικό τρόπο προβλήματα που ανέκυψαν στα σχολεία τους.

Έχουμε τους Συλλόγους γονέων στο πλευρό μας που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καθημερινή μας προσπάθεια για ένα καλύτερο σχολείο.

Δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε συνάδελφοί μας να ταπεινώνονται και να μηδενίζεται η προσφορά τους με τον πιο βάναυσο τρόπο.

Στέλνουμε μήνυμα σε όλους πως στο μέλλον, αν χρειαστεί, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια έτσι ώστε να προστατέψουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια του λειτουργήματός μας.

Ευχόμαστε σε όλους, Καλό Καλοκαίρι. Η νέα Σχολική Χρονιά το Σεπτέμβρη να μας βρει ξεκούραστους και ανανεωμένους, γονείς, παιδιά και δασκάλους για να συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια που βάλαμε για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και μια ενιαία εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.

Το Δ.Σ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ
Π.Ε. ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά 19-6-2015