Η κυβέρνηση της Ρωσίας αναμένεται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στην παράταση των κυρώσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση της νέας, αυστηρότερης λίστας προϊόντων που θα υποστούν εμπάργκο στις εισαγωγές, Ωστόσο, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, η Μόσχα θα πρέπει να λάβει υπόψιν τη θέση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ουγγαρίας, χώρες που αντιτάχθηκαν σθεναρά στην απόφαση της ΕΕ.

«Η Ρωσία θα λάβει τα κατάλληλα σταθμισμένα αντίμετρα. Ωστόσο, πρέπει να λάβει υπόψιν τη θέση της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Κύπρου, που αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ματβιένκο, τονίζοντας πως με αυτές τις χώρες η Ρωσία έχει οικοδομήσει πολύ καλές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις: «Κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής των αντίμετρων, πρέπει να λάβουμε υπόψη τη θέση των χωρών με τις οποίες έχουμε δημιουργήσει καλές εμπορικές, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις».

Η Ματβιένκο τόνισε επίσης την ανάγκη «να ενισχυθεί και να σκληρύνει» η παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο που έχει ήδη επιβάλει η Ρωσία. «Χθες συναντήθηκα με τους λιανοπωλητές, οι οποίοι μου είπαν μέσω των συνόρων με την Εσθονία, τα καταστήματα και οι αγορές μας πλημμύρισαν με μήλα από την Πολωνία, με ψευδή ταμπέλα προέλευσης την Νότια Αφρική. Πρέπει να ενισχύσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και να αποτρέψουμε τέτοιες απάτες» κατέληξε η Ματβιένκο.