Μάκης Λαγγιώτης: «Να σταματήσει ο κλάδος να εξαρτάται από βαρόνους…»

Posted by : Mr. Blog | 3 Ιουν 2015 | Published in

  
Μάκης Λαγγιώτης: «Να σταματήσει ο κλάδος να εξαρτάται από βαρόνους…»
Στο  μέλλον  της  γουνοποιίας, καθώς επίσης στους στόχους και το όραμα  του για την  ανάπτυξη  του κλάδου αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  ο πρώην πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών,  κ Μάκης Λαγγιώτης. Υποστήριξε παράλληλα  ότι δε μπορούμε να γυρίζουμε όλο τον κόσμο και όλες τις εκθέσεις και να βλέπουμε να αναβαθμίζονται και εμείς εδώ να είμαστε μονίμως τα τελευταία χρόνια σε μία υποβάθμιση, διότι δεν μας αξίζει.

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου
            Ο  κ. Λαγγιώτης τόνισε  χαρακτηριστικά  ότι

« θέλουμε να
σταματήσει πλέον ο κλάδος να εξαρτάται από βαρόνους, όπως γινόταν της προηγούμενες δεκαετίες » Επισήμαινε  παράλληλα ότι ο κλάδος  πρέπει να έχει ανθρώπους οι οποίοι είναι ενεργοί , αυτόφωτοι  και να αρχίσουμε, όπως είπε , να λειτουργούμε σαν ομάδα. «Υποχρέωση  μας είναι οργανωμένα να στηρίξουμε την Ελληνική γουνοποιία  με δράσεις,  ενέργειες στρατηγικής και  με  ομαδικότητα ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το τόπο μας και το προϊόν που παράγουμε».
  
Η γουνοποιία αυτό το διάστημα  βιώνει δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον  για τον πολύπαθο αυτό κλάδο που αποτελεί  μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας;
 Κ. Κωτσοπούλου, πιστεύω ότι η γουνοποιία έχει μέλλον. Καταρχήν υπάρχει μία τεράστια αγορά που λέγετε Κίνα όπου εκεί  υπάρχει  μέλλον,  καθώς  πολλές  από τις νέες γενιές  ενδιαφέρονται  να καταναλώσουν γουναρικά και  επίσης υπάρχουν  και οι παραδοσιακές αγορές που τα παιδάκια  10-15-20 ετών  έχουν όνειρο  να αγοράσουν μία γούνα.  Άρα μέλλον υπάρχει, όμως αυτή τη στιγμή υφίσταται  θέμα οικονομικών προβλημάτων  και υπάρχουν  κάποιες πτώσεις. Από την άλλη πλευρά  όμως είναι ευθύνη  και υποχρέωση μας οργανωμένα να στηρίξουμε την Ελληνική γουνοποιία. Με δράσεις, ενέργειες στρατηγικής  και με ομαδικότητα , ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το τόπο μας και το προϊόν που παράγουμε.

 Εκτιμάτε  ότι δυο  εκθέσεις Καστοριάς και Αθήνας μπορούν να  επιβιώσουν ; Ο κ.  Καλλισθένης έκανε πρόταση να γίνουν  δυο δοκιμαστικές εκθέσεις. Εσείς  τι απαντάτε;
Καταρχήν εμείς έχουμε κάνει μία ολοκληρωμένη πρόταση για  συνένωση και  δημιουργία δυο  εκθεσιακών γεγονότων τα οποία μπορούσαν να γίνουν και τρία . Οι προτάσεις αυτές που έγιναν από εμάς απερρίφθησαν. Αυτό που ζητάει ο κ. Καλλισθένης  είναι να ψηφίσει  η αγορά και οι πελάτες ποιο από τα δυο  θα στηρίξουμε. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρα , έχει στηριχτεί η Αθήνα, γιατί έχει φέρει πάρα πολύ κόσμο και θετικά αποτελέσματα. Δικό μας μέλημα  είναι να έχουμε ίδια νοοτροπία και ίδιο βλέμμα  για  μια κοινή συμπόρευση  για το  μέλλον. Όλοι μας  πιστεύω ότι θέλουμε το καλό του κλάδου και έχουμε ένα όραμα .Ωστόσο, δεν μπορούμε να γυρίζουμε όλο τον κόσμο και όλες τις εκθέσεις και να βλέπουμε να αναβαθμίζονται και εμείς εδώ να είμαστε μονίμως σε μία υποβάθμιση, δεν μας αξίζει. Θέλουμε να σταματήσει πλέον ο κλάδος να εξαρτάται από βαρόνους όπως γινόταν τις  προηγούμενες δεκαετίες.  Ο  κλάδος  πρέπει να απαρτίζεται  από  ανθρώπους οι οποίοι είναι ενεργοί  και πάνω από όλα να αρχίσουμε να λειτουργούμε σαν ομάδα . Έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα , όπως  να υπάρχει προγραμματισμός,  στρατηγικός σχεδιασμός για  να μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα.

  Διακρίνουμε  ότι υπάρχει  μια αντιπαλότητα ανάμεσα στους δυο συνδέσμους ;
Αυτό  που χρειαζόμαστε  είναι  όταν τα πράγματα από έξω δεν πηγαίνουν καλά μέσα να προβούμε στις απαραίτητες αλλαγές ,και συγκεκριμένα  αλλαγές σε επίπεδα συνδικαλιστικών φορέων . Δηλαδή να έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε πράγματα στο εσωτερικό. Όχι προτάσεις πυροτεχνήματα. Θα πρέπει να καθίσουμε κάτω και  οι δυο σύνδεσμοι  και να δούμε με μία συναντίληψη σε ποια πράγματα μπορούμε να τα βρούμε.  Δεν θα πρέπει να υπάρχει αντιπαλότητα και θα επαναπροσδιορίσουμε τα πράγματα . Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι να γίνονται  δυο εκθέσεις. Το πρόβλημα είναι να  υπάρχει  κόντρα , αυτό που πρέπει να υπάρχει είναι  η σύμπνοια . Πέρα όμως από αυτά,  το μεγάλο πρόβλημα μας  είναι όταν μία πλευρά βάζει τον πήχη πολύ ψηλά και τα καταφέρνει και η άλλη πλευρά βλέπει ότι δεν μπορεί να φτάσει εκεί  και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει την κατάσταση είναι να ρίξει λάσπη και να μειώσει αυτό που πάει να κάνει .Αυτό πρέπει να σταματήσει, ο καθένας πρέπει να δει τι μπορεί να κάνει. Προσωπικά  έχω και μία πρόταση για συνδιοργάνωση γεγονότων.

Εκτιμάτε ότι  το μνημόνιο συνεργασίας με την  Κίνα θα βοηθήσει  τις ελληνικές επιχειρήσεις;
 Η  Κίνα είναι ένας πολύ μεγάλος συνεργάτης και εμείς είμαστε μικροί,  όμως είμαστε μεγάλοι σε παράδοση σε ποιότητα και σε Brand name , γιατί έχουμε ένα όνομα το οποίο είναι Ευρωπαϊκό,  το οποίο η κινέζικη αγορά διψά και το ζητάει με πολύ μεγάλη ένταση . Εμείς έχουμε  ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με στρατηγικό σχεδιασμό μία συγκεκριμένη πορεία συνεργασίας με την καινούργια ομοσπονδία της Κίνας . Παρευρεθήκαμε σε τρία  παγκόσμια Forum που έχουν γίνει στην Κίνα,  όπως πήγαμε και φέτος και έχουμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας καθώς  και μνημόνια δέσμευσης χώρων για χοντρική πώληση, για δειγματισμούς μέσα στο χώρο ελεύθερης συναλλαγών στο αεροδρόμιο της πόλης Nanjin  που είναι μία πολύ μεγάλη πόλη . Αυτοί  που ήρθαν τώρα είναι  μία δεύτερη πόρτα που ανοίγουμε στην Κίνα .Είναι ανοιχτοί  σε ένα εύρος συνεργασίας που θα το καθορίσουμε εμείς, επειδή βγήκαν λίγο προς τα έξω κάποια πράγματα που δεν είναι σωστά, δεν ήρθαν να πάρουν  τη δουλειά από εμάς, ούτε να πάρουν εργαζόμενους. Απλά μας κάνουν πρόταση για το  πως μπορούμε να συνεργαστούμε. Άρα το παιχνίδι είναι πλέον στο δικό μας γήπεδο .
Εμείς προγραμματίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουμε κάποιες επιχειρηματικές αποστολές, ώστε να δούμε ποιες θα είναι οι δράσεις ώστε να φέρουν αποτέλεσμα για την επόμενη πλέον σεζόν.

 Έχουμε πολλούς  άνεργους γουνεργάτες οι οποίοι  απολύθηκαν από τις γουνοποιητικές  επιχειρήσεις. Υπάρχει κάποια λύση γι’ αυτούς;  
Οι γουνεργάτες πρέπει να στηριχτούν, αλλά ξέρετε πρέπει πρώτα να στηριχτούν οι επιχειρήσεις, γιατί οι επιχειρήσεις θα δώσουν δουλειά. Τα προγράμματα δυστυχώς που έχουμε καταθέσει για ενίσχυση των εργαζομένων από την υπάρχουσα κυβέρνηση δεν έχουν  περάσει.

Όλες οι  παραγγελίες  που υπάρχουν τώρα είναι από την έκθεση γούνας στην Αθήνα , καθώς οι άλλες  εκθέσεις πήγαν πάρα πολύ άσχημα. Τα περισσότερα εργαστήρια δουλεύουν  με σπαστά ωράρια και η δουλειά που υπάρχει είναι maximum. Για το επόμενο τρίμηνο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι καλά .Ευελπιστούμε ότι στο παγκόσμιο περιβάλλον κυρίως στην Ρωσία και μία εντατική στην αγορά της Κίνας θα μας δώσει την επόμενη σεζόν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους Καστοριανούς  γουνοποιούς;
Το πρώτο μήνυμα είναι να βλέπουμε πάντα το καινούργιο και αυτό που είναι μπροστά.  Να ανοίγουμε νέες αγορές,  να δίνουμε χώρους σε νέους ανθρώπους και να σκεφτόμαστε τα θέματα σφαιρικά και όχι πολύ στενά και με παρωπίδες. Και το τελευταίο να προσπαθούμε εσωτερικά να ισχυροποιήσουμε αυτό που έχουμε μέσα από συνεργασίες και από συνεργίες όλων των ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάτι να δώσουν. Και τέλος να βάζουμε τον πήχη ψηλά, να θέλουμε και να ζητάμε πάντα κάτι περισσότερο   από αυτά που έχουμε  αλλά  πάντα μέσα στα πλαίσια του εφικτού.