Σβέλτες αποζημιώσεις ζητά η Καστοριά

Posted by : Mr. Blog | 8 Ιουν 2015 | Published in

Σβέλτες αποζημιώσεις ζητά η Καστοριά
Πιο γρήγορες αποζημιώσεις ζητούν με επιστολή τους στον Π. Σγουρίδη για τις επιπτώσεις της χαλαζόπτωσης η ΟΡ.ΜΗ. ΒΙΤΣΙΟΥ και ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Θέμα: Χαλαζόπτωση & οι επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες.

Αξιότιμε κ υπουργέ, με αφορμή την έντονη χαλαζόπτωση στις 19\05\15, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας αλλά και για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια της μηλιάς και όχι μόνο.

Κατά την επίσκεψη από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ Καστοριάς, αλλά και από κλιμάκιο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Κοζάνης – την επόμενη ημέρα της χαλαζόπτωσις – διαπιστώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή εκεί που έπεσε το περισσότερο χαλάζι & εκφράστηκαν φόβοι ότι τα έσοδα από την φετινή σοδειά θα είναι μηδενικά.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν άμεση η ανταπόκριση των υπηρεσιών στο κάλεσμα μας & τους ευχαριστούμε για αυτό.

Η πρωτοφανής χαλαζόπτωση που ήταν μεγάλη σε διάρκεια, ένταση & έκταση (για τις Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες Μεσοποταμίας (Μεσοποταμία & οικ. Κολοκυνθούς), Λεύκης, Κορομηλιάς, Χιλιοδένδρου (Χιλιόδενδρο & οικ. Ποριάς), Μανιάκων, Καστοριάς (Καστοριά, Απόσκεπο, Κεφαλάρι), Τοιχιού, Μεταμόρφωσης, Σιδηροχωρίου και Μαυροχωρίου) κατέστρεψε καλλιέργειες μηλιάς, αραβοσίτου, αμπέλου, φασολιού, βίκου, κηπευτικών.

Η ζημιά ήταν εμφανής μισή -μόλις- ώρα μετά τη θεομηνία. Γεγονός που δεν έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη.

Σήμερα που μιλάμε, έχουν ολοκληρωθεί οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς και περιμένουμε τον προγραμματισμό από μέρους του ΕΛΓΑ για το πότε θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις.

Είναι πλέον γεγονός ότι οι φετινές σοδειές δεν θα αποφέρουν έσοδα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι και η περσινή καλλιεργητική περίοδος, “έκλεισε” με χαμηλές τιμές για τα προϊόντα μας, λόγο της γενικότερης κρίσης που περνάει η χώρα αλλά και η παγκόσμια αγορά.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις ενέργειες εκείνες που ορίζει η νομοθεσία σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να δοθούν κίνητρα στους αγρότες της περιοχής μας να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Να ξεκινήσει η εκτίμηση των ζημιών και να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Να βρεθούν λύσεις που θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή των ασφαλίστρων προς τον ΕΛΓΑ, διευκολύνοντας τους αγρότες χωρίς όμως να ζημιωθεί και ο Οργανισμός.

Προτείνουμε την ολική αποπληρωμή των ασφαλίστρων για το 2015 από πλευράς των αγροτών.

Στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προηγούμενων ετών προς των ΕΛΓΑ, να εισπραχθούν από την αποζημίωση.

Τέλος, αν υπάρχουν οφειλές που έχουν ρυθμιστεί (100 δόσεις) να μην επηρεάσουν την είσπραξη των χρημάτων της αποζημίωσης.

Μετά το τέλος των εκτιμήσεων και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων, να προχωρήσετε σε άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στο χρονικό όριο που προβλέπει η νομοθεσία (το αργότερο εντός δύο μηνών από την εκκαθάριση της ζημιάς).

Πιστεύουμε ότι κατανοείτε πλήρως τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί ο αγροτικός κόσμος του Ν. Καστοριάς & λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη σας ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας μας, ζητούμε από την πλευρά σας, τη στήριξη σας, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον αγροτικό κόσμο του νομού.

Με εκτίμηση

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Α.Σ. ΟΡΕΙΝΩΝ ΜΗΛΩΝ (ΟΡ.ΜΗ.) ΒΙΤΣΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

agronews.gr