Στόχος μια ουσιαστική & βιώσιμη συμφωνία – Στέφανος Μπαλταγιάννης

Posted by : Mr. Blog | 23 Ιουν 2015 | Published in

Στόχος μια ουσιαστική & βιώσιμη συμφωνία – Στέφανος Μπαλταγιάννης
Tις τελευταίες μέρες εντείνεται η διαπραγμάτευση, καθώς το χρονικό όριο της λήξης της συμφωνίας της 20  Φεβρουαρίου εκπνέει. Οι θεσμοί, που εκπροσωπούν τους δανειστές εντείνουν την πίεση σε συγχορδία εκούσια και ακούσια με δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας. Η ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα επιτείνεται με την ομοβροντία των διαρροών και άρθρων, που δημοσιεύεται στον τύπο και δημιουργεί μη πληροφόρηση διαμέσου της
υπερπληροφόρησης.  Αυτό, οδηγεί λογική ανησυχία στους πολίτες, εκροή καταθέσεων και περαιτέρω πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.  Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, πάντως, συνεχίζει να αυξάνει την έκτακτη ρευστότητα προς τις τράπεζες και όλοι αυτοί που προβλέπουν κάθε σαββατοκύριακο τον Αρμαγεδδών διαψεύδονται.

Ας δούμε, λοιπόν, την κατάσταση ψύχραιμα και κατάματα.
Η κυβέρνηση εκλέχθηκε με δύο στόχους.
  • Την ανατροπή της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια και οδήγησε στη χρεοκοπία.
  • Την διαπραγμάτευση και την ρύθμιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους και της πολιτικής που οδήγησε την Ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση και την κοινωνία σε αποσάθρωση.
Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα οφείλεται στις χρόνιες παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και τη στρεβλή δομή της ζώνης του ευρώ, που εμπόδισε την λήψη ακόμα και αυτών των ελάχιστων αντικυκλικών μέτρων. Είναι γνωστό και προφανές, ότι σε συνθήκες κρίσης οι πιο αδύναμοι κρίκοι πλήττονται βαρύτερα. Μια κρίση ρευστότητας αντιμετωπίστηκε κοντόφθαλμα και αναποτελεσματικά και οδήγησε σε κρίση χρέους. Είναι  γνωστές οι πολιτικές, που ακολουθήθηκαν με την προστασία των τραπεζών της ευρωζώνης, το κούρεμα των ομολόγων που έπληξε τα ταμεία, τους λάθος συντελεστές του ΔΝΤ, την επιμονή περί βιωσιμότητας ενός χρέους που αυξήθηκε από το 120% στα 170% του ΑΕΠ.
Η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την συνολική βελτίωση της οικονομίας , της κοινωνίας και την αναστροφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.

Στόχος είναι μια βιώσιμη συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή, θα περιέχει μέτρα αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, που η προσπάθεια  είναι να υπάρξει  δικαιότερος επιμερισμός, ώστε να μη πληγούν οι είδη αδύναμοι και εξουθενωμένοι από την κρίση. Προφανώς προτάσεις, που αφορούν 23% ΦΠΑ για ηλεκτρικό ρεύμα είναι εκτός των δυνατοτήτων της κοινωνίας και θα επιφέρουν επιπλέον ύφεση στην οικονομία.

Η διαπραγματευτική γραμμή της  κυβέρνησης είναι για όσο το δυνατών λιγότερο υφεσιακά μέτρα.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η διευθέτηση του χρέους και η δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών στη χώρα.

Τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα , η διευθέτηση των ομολόγων και οι προτάσεις,  που έχουν κατατεθεί από την Ελληνική πλευρά για τους τρόπους, που μπορεί να γίνει αυτό είναι απαραίτητα στοιχεία για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, ώστε η χώρα να ξεφύγει από το βραχνά της ύφεσης .

Το τρίτο επίπεδο είναι η μεταρρύθμιση των δομών της χώρας και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στη κατεύθυνση αυτή, οι ρυθμίσεις των χρεών με τις 100 δόσεις , τα πρόγραμμα  για την καταπολέμηση της ανεργίας και της ακραίας φτώχιας , είναι αρχικά δείγματα αλλαγής.
 Η αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας , η δέσμη μέτρων, που εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικών για την επιχειρηματικότητα , η αύξηση στην  εισπραξιμότητα του ΦΠΑ , η αντιμετώπιση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα ,η πρόταξη των κοινωνικών αναγκών στην κατανομή των πόρων , είναι βασικοί πυλώνες αλλαγής.

Ας δούμε την κατάσταση κατάματα.

 Η συμφωνία θα έχει θετικά και αρνητικά, όμως η συνισταμένη θα πρέπει να είναι η βιωσιμότητα, που θα επιτρέψει την ανάσα που είναι απαραίτητη για την ανάταξη της χώρας. Το έργο είναι δύσκολο, τιτάνιο αλλά είναι ιστορική ανάγκη να έρθει σε πέρας.
Θα κλείσω με τα λόγια του Πρωθυπουργού κατά την προσέλευση στις διαπραγματεύσεις.
« Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τη μεσαία λαϊκή οικογένεια. Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.  Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας»