Θωμάς Λαγγιώτης: «Θέμα οικολογίας στον κλάδο της γούνας δεν υφίσταται»

Posted by : Mr. Blog | 23 Ιουν 2015 | Published in

Θωμάς Λαγγιώτης: «Θέμα οικολογίας στον κλάδο της γούνας δεν υφίσταται»
Στην υποκρισία που υπάρχει από τις φιλοζωικές οργανώσεις αναφέρθηκε μέσα από τη «Στήλη των Γουνοποιών» της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓ κ Θωμάς Λαγγιώτης
Όπως χαρακτηριστικά είπε, θέμα οικολογίας στον κλάδο δεν υφίσταται. Αντίθετα, υποστήριξε υφίσταται θέμα ζωοφιλίας. «Δεν έχουν λιγότερο ηθικό πρόβλημα αυτοί που
καταναλώνουν κρέατα ή ψαρικά από αυτούς που  χρησιμοποιούν ένα ζώο για να το φορέσουν. Δεν μπορώ εγώ να δεχτώ σε καμία περίπτωση ότι είναι καλύτερο ηθικά να τρώμε κάτι και μέσα στην ίδια ημέρα να το αφοδεύουμε. Ότι αυτό είναι ηθικότερο από να φοράμε κάτι επάνω μας και να το έχουμε μαζί μας να το τιμάμε και να είναι κομμάτι της ζωής μας» , εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓ. Πιστεύω, τόνισε ότι το όλο θέμα είναι υποκριτικό και έχει λάβει λάθος διάσταση. «Έχουμε πολλά επιχειρήματα τα οποία πρέπει να τα προβάλουμε και ένα από αυτά είναι ότι έχουμε παγκόσμια περίπου 55 εκατομμύρια γουνοδέρματα, ενώ 55 δισεκατομμύρια ζώα και περίπου και 40 δισεκατομμύρια ψάρια καταναλώνονται. Επίσης υπάρχει μία παραπληροφόρηση για τον τρόπο θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων, ενώ δεν ασχολείται κανένας με τον τρόπο θανάτωσης τον υπόλοιπων ζώων και των ψαριών τα οποία θανατώνονται με πάρα πολύ άσχημους τρόπους σε σχέση με την γουνοποιία. Τα ζώα θανατώνονται με αέριο και τα ψάρια τα αφήνουν επί ώρες να πεθάνουν από ασφυξία», πρόσθεσε ο κ Λαγγιώτης.

 Σύμφωνα πάντως  με τον ίδιο, διατηρούν στην ατζέντα τους επιχειρήματα που πρέπει να τα προβάλουν έτσι ώστε να ξεφύγουν οι Έλληνες γουνοποιοί από την ηθική του ανήθικου των οικολόγων .
 Ο κ Λαγγιώτης αναφέρθηκε και στην επιστολή που απέστειλαν οικολόγοι στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς. «Εμείς» ενημέρωσε «ερευνούμε το συγκεκριμένο θέμα με την αστυνομία για να προχωρήσουμε πλέον σε όλες τις νόμιμες δικαστικές ενέργειες».

 Πέρα όμως από τις έρευνες  οι καστοριανοί γουνοποιοί καταδικάζουν και την προβολή του γεγονότος που έγινε από την εφημερίδα των  συντακτών. «Θα πρέπει να γνωρίζουν  οι υπεύθυνοι ότι δεν ενδείκνυται να φιλοξενούν ένα κείμενο το οποίο είναι ανώνυμο. Εκτός απ αυτό, απορώ πως δίνουν τόσο μεγάλη προβολή σε  τέτοια κείμενα, ίσως να  υπάρχουν στενές διασυνδέσεις με ανθρώπους του κυβερνόντος κόμματος και προβάλλονται οι απόψεις  αυτών  », ήταν τα λόγια του.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι εξαιρετικά αποτελεσματική αποδείχθηκε η παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ευρωβουλευτού, Κας  Μαρίας Σπυράκη σε σχέση με το θέμα της επιβάρυνσης κατά 26% σε όλα τα τιμολόγια αγορών, υπηρεσιών και πρώτων υλών από σειρά ευρωπαϊκών και μη χωρών, με προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα.
 
Μετά από άμεση παρέμβαση του «Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών» και πριν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της Υπουργού, Κας  Βαλαβάνη Νάντιας γίνει νόμος του κράτους, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και σε άμεσο σχεδόν χρόνο, στις 23 Απριλίου 2015, εκδόθηκε από την Κομισιόν η οδηγία Νο  7551/15, η οποία μιλά ξεκάθαρα για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου σε περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου.
Έτσι μετά την Κοινοτική οδηγία και τις αντιδράσεις από φορείς της αγοράς, το συγκεκριμένο νομοθέτημα ουσιαστικά «πάγωσε» με πολύ θετικές επιπτώσεις και για τον κλάδο της γουνοποιίας, που σε περίπτωση εφαρμογής του θα βρισκόταν μπροστά σε μία ακόμη πολύ δύσκολη κατάσταση για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Αποδεικνύεται ότι με άμεσες και συνεχείς παρεμβάσεις επιτυγχάνονται πάντα θετικά αποτελέσματα.
Δώρα Κωτσοπούλου
«H Στήλη των Γουνοποιών» της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ