Σε μετωπική με την Ευρώπη

Posted by : Mr. Blog | 4 Ιουν 2015 | Published in

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές. «Η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η ελληνική πρόταση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις κρίσιμες συναντήσεις με τους εταίρους. Εντωμεταξύ, έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή θα καταβληθεί κανονικά η δόση των 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
Ερωτηθείς για το ζήτημα της καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε».

Το μόνο που απομένει για να εκταμιευτούν τα χρήματα είναι η έγκριση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα το πρωί της Παρασκευής.

Συνέχιση επαφών

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 14 Ιουνίου, στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το βράδυ.

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι της Ελλάδας, τόνισε ο Α. Τσίπρας, απαντώντας στην πρόταση των δανειστών για υιοθέτηση νέων σκληρών μέτρων, που μεταξύ άλλων προβλέπουν συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής στα εργασιακά, διπλό συντελεστή ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις.

Περιθώρια συμβιβασμών

Για πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα έκαναν λόγο, την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.


Τα 305 εκατ. στο ΔΝΤ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, είχε διαμηνύσει την Τετάρτη, ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε γνωστό ότι η Αθήνα θα καταβάλλει αύριο Παρασκευή τη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 305 εκατ. ευρώ.
 
8:43
Νέες επαφές του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, αλλά και συνέχιση τεχνικών εργασιών, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group. Στόχος, μία συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου.
2:59
Συνάντηση ...αλληλοκατανόησης υποστηρίζει η Κομισιόν
Συμφωνήσαμε ότι ...διαφωνούμε, είναι το νόημα της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Κομισιόν για την συνάντηση. Οπως αναφέρει: Ο πρόεδρος Ζ.Κ Γιούνγκερ είχε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μία προσωπική συνάντηση και ακολούθησε ένα δείπνο εργασίας. Τους συνόδεψε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Νταισελμπλουμ. Ηταν καλή και εποικοδομητική συνάντηση. Η διαδικασία που έγινε στοχευε στο να καταλάβει η μία πλευρά την άλλη στα βασικά σημεία των προτάσεων τους. Συμφωνήθηκε ότι θα ξανασυναντηθούν. Θα συνεχιστεί η σκληρή δουλειά.
2:59
Νταισελμπλουμ: Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις
«Ηταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες». Αυτή την δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξερχόμενος, από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

2:41
Οι δηλώσεις Τσιπρα
«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια σκληρής λιτότητας. Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι, ιδέες όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά 10 μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης.
Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it) μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.
2:06
2:04
2:02
Η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι η Ελληνική πρόταση λέει ο Τσίπρας
Μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και γενικά λιτότητα αντίθετη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα. Την συνέχιση των διαπματεύσεων τις επόμενες ημέρες εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας
00:11
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα
Η συνάντηση του επκεφαλής της Κομισιόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται γεύμα εργασίας.
23:32
23:20
Α.Σαμαράς: Κινηθείτε με ρεαλισμό
«Χωρίς ρεαλισμό δεν υπάρχει διακυβέρνηση» ήταν το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που εκτιμάται ως αιχμή προς την κυβερνητική τακτική. Ο Α.Σαμαράς υποστήριξε – μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του βουλευτής της Ν.Δ Μ.Σαλμά- ότι «τις ιδέες σου τις διαλέγεις αλλά τα προβλήματα τα βρίσκεις μπροστά σου».
23:10
Ε.Βενιζέλος: Καλύτερο το grexit από την ρήξη
«Αν πάνε σε ρήξη, τα πράγματα θα είναι χειρότερα από ό,τι αν πήγαιναν σε Grexit», φέρεται να δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τις διαπραγματεύσεις. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη τακτική δηλώνοντας ότι το Μέγαρο Μαξμίμου στέλνει τελεσίγραφα στην Ευρώπη, όπως ακριβώς κάνουν και οι δανειστές.
22:54
Π.Λαφαζάνης: Συμφωνία συμβατή με την λαϊκή εντολή
Είναι αναγκαιότητα να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία στην Ε.Ε επισήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκγρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την διάρκεια συνάντηση που είχε σήμερα με τον εκπρόσωπο της ομάδας των Γερμανών Πρασίνων Γκερχαρντ Σικ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να υπάρξει «μία προωθητική συμφωνία με την Ευρώπη που θα είναι συμβατή με την λαϊκή εντολή και να συνοδεύεται από βαθιά διαγραφή του χρέους και γενναία ρευστότητα».
22:33
Παρακολουθούν οι ΗΠΑ
Με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ επικοινώνησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ.Λιού ενώ σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Μ.Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα στις υπο εξέλιξη συνομιλίες.

22:32
Δεν θα ληφθούν αποφάσεις σήμερα λέει ο Ντάισελμπλουμ
Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) Τόμας Βίζερ.
22:06
Ενωμένοι ή διχασμένοι οι πιστωτές;
Δεν συγκλίνουν οι ερμηνείες που κυριαρχούν στο εσωτερικό τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το γιατί κινούνται όπως κινούνται οι δανειστές και αν όντως επιδεικνύουν τόσο αδιάλλακτη στάση όσο φαίνεται.

Σύμφωνα ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για ξεκάθαρη πρόθεση του συνόλου των δανειστών να συνεχίσουν αλώβητες οι πολιτικές των μνημονίων με στόχο τον ευρύτερο παραδειγματισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται η έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής πλευράς.

Υφίσταται όμως και η εκτίμηση (που δείχνει να έχει κερδίσει έδαφος) ότι το «μπλοκ» των πιστωτών ταλανίζεται από τις αντιθέσεις του. Όχι σε επιφανειακό επίπεδο μόνον με τις διαφορές προσέγγισης του ελληνικού προβλήματος από ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κυρίως σε επίπεδο προτεραιοτητων. Δεν λείπουν οι δυνάμεις εκείνες (κυρίως στο εσωτερικό της γερμανίας) που έχουν εθνικές προτεραιότητες και όχι ως πρώτο ζητούμενο το να βαθύνει η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Εξ’ ού και η προθυμία για ένα τόσο μεγάλο ρίσκο με την Ελλάδα.
22:31
22:02
Βαρύ κλίμα στην Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ
Βαρύ το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία έγινε σύντομη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην διαπραγμάτευση. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πρόταση από τους δανειστές  που εξαιρετικά δύσκολα θα αντέξει σε δοκιμασία στα όργανα του κόμματος. άρα και στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Πολλά τα ερωτήματα για το τί σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή της συμφωνίας σε σχέση με δεσμεύσεις, πολιτικές υποσχέσεις αλλά και σχέδια που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή από την κυβέρνηση. 
22:00
Νωρίτερα, στο κτήριο της Κομισιόν έφτασαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
21:58
Σε εξέλιξη από τις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης το τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 
21:40
Σύσκεψη και στον Λευκό Οίκο για την Ελλάδα
 
thepressproject