Αχιλλέας Ευαγγέλου: Αν δε δοθούν τα χρήματα από το ΤΕΙ η εταιρεία θα κλείσει (συνέντευξη)

Posted by : Mr. Blog | 2 Ιουν 2015 | Published in

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ΕΔΗΚΑ 
  –  Το κουτί της Πανδώρας  φαίνεται να έχει ανοίξει πλέον για τα καλά στην ΕΔΗΚΑ μετά το αποκαλυπτικό  άρθρο στο προηγούμενο φύλλο της ΝΕΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ με τίτλο «ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΕΔΗΚΑ».


Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου
 Στο δεύτερο  μέρος της μεγάλης έρευνας μας, “λαδί στη φωτιά” έρχεται να ρίξει με  τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ κ  Αχιλλέας Ευαγγέλου, καθώς  προχωρεί σε αποκαλυπτικές δηλώσεις πάνω στα καυτά θέματα που απασχολούν τους δεκάδες γουνοποιούς που εμπλέκονται επαγγελματικά  με την ΕΔΗΚΑ, αλλά και τους προμηθευτές και εργαζόμενους της εταιρίας που εδώ και ένα χρόνο είναι απλήρωτοι.
 Το «σπίτι» των μικρομεσαίων γουνοποιών βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, διότι πολλά είναι αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό του που σιγά -σιγά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παραλάβουμε τη ΕΔΗΚΑ με 1 εκατομμύριο χρέος 
 Ο κ.  Ευαγγέλου μιλώντας  στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ  έδωσε τις δικές του απαντήσεις για τις κατηγορίες που του προσάπτουν  για κακό-διαχείριση της ΕΔΗΚΑ, μέσα από τις επιστολές  που τις κοινοποίησαν τα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ.
Ο  ίδιος ξεκίνησε  τις δηλώσεις του  με τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η ΕΔΗΚΑ τα τελευταία χρόνια λόγω της  Ρωσο-ουκρανικής, σύρραξης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει  ότι υπήρχαν άτομα που επαγγελματικά συντηρούνταν από την ΕΔΗΚΑ .«Δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι αυτό δεν συμβαίνει με εμάς», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει, «o  κόσμος ξέρει τι εννοώ, δεν μπορεί όταν μία εταιρεία πουλούσε 15.000 παλτά να την παραλάβουμε με 1 εκατομμύριο χρέος. Επειδή ακούγονται πολλά, αυτό που  έχουμε να ενημερώσουμε είναι ότι, εκτός από τους δυο μήνες του 2012, που δουλέψαμε καλά, από εκεί και πέρα λόγω του εμπάργκο ξεκίνησε μια καταστροφική περίοδος για την εταιρεία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα».. Η  ΕΔΗΚΑ, επισήμανε, μέσα στα δυο τελευταία χρόνια έχει 90% πτώση εισπράξεων, ενώ και από το πρατήριο δεν αγοράζουν οι γουνοποιοί υλικά, γιατί δεν δουλεύουν πλέον. « Όταν η ΕΔΗΚΑ από 80 περίπτερα που είχε, τώρα έχει 30, καταλαβαίνετε ότι τα έσοδα τις είναι πολύ λίγα».

Όταν αναλάβαμε βρήκαμε οικονομικό χάος  
Ο πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ  εστίασε την αναφορά του και στο γεγονός πως όταν ανέλαβε  την ΕΔΗΚΑ υπήρχε οικονομικό χάος.  Δεν ήξερα, συνέχισε,  το τι  γινόταν  μέσα στην εταιρεία διότι  ερχόταν ο οποιοσδήποτε και ζητούσε χρήματα. Η ΕΔΗΚΑ είναι για μερικούς ένα κακό σπυρί. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα γιατί το …μαγαζί είναι σημαντικό  και  ανταγωνιστικό. Πολλοί  θα ήθελαν να έχει κλείσει, εξαιτίας του μεγάλου μεριδίου που παίρνει η ΕΔΗΚΑ . «Θέλουν να φύγει από τη μέση.  Εδώ συμβαίνει: ο θάνατος  σου, η ζωή μου».

«Θα φύγω τελευταίος από το …καράβι» 
Αναφερόμενος στις παραιτήσεις των επτά μελών του Δ.Σ. ο κ. Ευαγγέλου μας ενημέρωσε ότι, τρεις παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους, ενώ ο κ. Παπαδημητρίου έφυγε διότι  ήταν σύμβουλος της αντιπολίτευσης και θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από την πρώτη βδομάδα καθώς εκλέχτηκε με μετοχές δικές μας.

Επίθεση ωστόσο  έκανε ο  πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ και στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της κ Θωμά Παπαβασιλείου τονίζοντας ότι, όταν από την αντικατάσταση του  χάθηκαν τα προνόμια, τότε παραιτήθηκε.

Λάβρος ωστόσο έγινε ο κ Ευαγγέλου όταν ρωτήθηκε για τις κατηγόριες που του προσάπτουν στις επιστολές τα πρώην μέλη του  Δ. Σ. για κακοδιαχείριση και ότι ποτέ δεν προχώρησε σε οικονομικό  απολογισμό της εταιρείας. «Ο  λογιστής τους έδωσε προφορικά τον  οικονομικό απολογισμό, καθώς οι λογιστές δεν τα δίνουν γραπτά. Αυτοί όμως όλα αυτά έγιναν (οι παραιτήσεις) διότι ήταν η εποχή που έπρεπε να γίνουν οι νέες αιτήσεις τρων γουνοποιών στην εταιρεία.  Θέλανε  να δημιουργήσουν πρόβλημα και να αποφευχθούν οι  αιτήσεις. Μάλιστα κάποιοι ήθελαν να  δημιουργηθεί  ένα καινούργιο εκθετήριο στο Κέντρο Γούνας και να μεταφερθούν εκεί. Όσο εγώ είμαι στο τιμόνι της ΕΔΗΚΑ δεν πρόκειται  αυτό να γίνει. Αυτά  τα παιχνίδια δεν θα περάσου. Δήλωσα δημόσια ότι θα φύγω τελευταίος από το καράβι»,.

Να έχουν το θάρρος να τα  καταγγέλλουν επώνυμα 
 Ο  κ Ευαγγέλου  κατηγόρησε ανοιχτά τα  πρώην μέλη ότι, όταν στέλνουν επιστολές να έχουν το θάρρος να δημοσιεύουν και τα ονόματα τους. Το να στείλεις, τόνισε,  μία επιστολή και  να μην λέει το όνομα σου για εμένα δεν λέει τίποτε, είναι σαν να μην υπάρχει. « Να έχουν το θάρρος να τα  καταγγέλλουν επώνυμα. Τα λένε όλα αυτά διότι  θέλουν να κλείσουν την εταιρεία», επανέλαβε «Τους προκαλώ να έρθουν στην γενική συνέλευση. Θα ζητήσω για πρώτη φορά από τους  μετόχους, να είναι και οι δημοσιογράφοι μέσα. Άν έχουν τα  κότσια να έρθουν την ημέρα εκείνη. Το να λες πολλά είναι εύκολο, το να αποδεικνύεις είναι δύσκολο. Εμείς έχουμε αποδείξεις, όχι λόγια. Παλεύουμε 2,5 χρόνια με θεούς και δαίμονες.  Είχαμε τους μέσα, τώρα έχουμε και τους έξω. Τους συμφέρει να κλείσει η ΕΔΗΚΑ. γιατί . τα 2-3 χιλιάδες παλτά που πουλήσαμε την τελευταία χρονιά, θα τα πουλούσαν αυτοί. Άρα όλο αυτό που γίνεται είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού. Όλοι αυτοί οι κύριοι που βγήκαν, βγήκαν με μετοχές δικές μου. Δέκα-δεκπέντε μετοχές είχε ο καθένας».

Επίσχεση εργασίας από δυο υπαλλήλους 
Πολλές είναι και οι καταγγελίες των υπαλλήλων της ΕΔΗΚΑ,  καθώς έχουν να πληρωθούν έναν χρόνο. Μάλιστα δυο από τους δεκαέξι συνολικά υπαλλήλους προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.  Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελου η επίσχεση έγινε από δυο  υπαλλήλους που ήταν οι  ποιο ευνοημένοι. «Τα δυο αυτά  άτομα  προσπαθούσαν συνέχεια να κάνουν κακό στην εταιρεία, αλλά να ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουν να κλείσουν την ΕΔΗΚΑ και ειδικά όσο είμαι εγώ πρόεδρος. Αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά, θα κάνω τα πάντα το προσωπικό να πάρει τα χρήματα του .

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο  στο προσωπικό  δεν έχει γίνει ούτε μία περικοπή. Ο πιο μικρός μισθός στην ΕΔΗΚΑ είναι 1100 ευρώ.

Δεν είμαι μάγος, αν δε δοθούν τα χρήματα του ΤΕΙ η εταιρεία θα κλείσει 
   Τελειώνοντας ο κ Ευαγγέλου την  καταιγιστική συνέντευξή σημείωσε ότι, μία εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2,5 εκατομμύριων ευρώ όταν χρωστάει 800.000 χιλιάδες  ευρώ δε μπορεί να κινδυνεύει. Όλες οι επιχειρήσεις όπως και η δικιά μας φέτος έχει πρόβλημα ρευστότητας.  «Όταν δεν υπάρχουν καθόλου έσοδα και έχεις μόνο έξοδα είναι πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η τελευταία λύση είναι τα χρήματα που χρωστάει  το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από τα ενοίκια. Εάν δε δοθούν αυτά τα χρήματα τότε η εταιρία θα πρέπει να κλείσει, δεν έχει μέλλον, ούτε εγώ είμαι μάγος να τη συντηρήσω. Δεν μπορώ να πληρώνω 400.000 το χρόνο όταν έχω 50.000 εισπράξεις, ούτε να τα βάλω από τη τσέπη μου », κατέληξε.

Πάντως η κλεψύδρα του χρόνου που κυλά αντίστροφα,  για την ΕΔΗΚΑ έχει αρχίσει. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες είναι δεδομένες και γνωστές. Εκείνο που πρέπει να γίνει  από όλες τις πλευρές είναι η πλήρης και σαφής  ενημέρωση   για τα τεκταινόμενα της εταιρίας. Αυτό άλλωστε επιβάλει το δίκαιο αλλά και η απλή λογική .Για  όσους έχουν επωμισθεί την τύχη της ΕΔΗΚΑ  πρέπει να  ξεκαθαρίσουν την όλη κατάσταση, έτσι ώστε να σωθεί η εταιρεία των μικρομεσαίων  γουνοποιών που βαδίζει προς το τέλμα.