ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Posted by : Mr. Blog | 17 Ιουν 2015 | Published in

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ-ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ 15/5/2015 ΕΩΣ 15/6/2015
Τον τελευταίο μήνα οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη μας.:


  • 15 Μαϊου 2015. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΔΗΚΑ, ύστερα από πρόταση της Αντιδημαρχίας,  ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Καστοριάς ο επιφανής Έλληνας Πολιτικός Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ακαδημαϊκός και αναγνωρισμένος Φιλόσοφος ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΤΑΣΙΟΣ. Ο κ. Τάσιος, που έχει γεννηθεί στην Καστοριά, ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο με την ομιλία του σχετική με την παιδεία και με την προβολή ταινίας του σχετικής με την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.
  • 16 Μαϊου 2015. Στο Αρχοντικό Βέργουλα έλαβε χώρα, με μεγάλη επιτυχία,  ημερίδα με  θέμα τους θεσμούς αναστήλωσης διατηρητέων κτιρίων και περιοχών. Ιδιαίτερη προβολή έγινε στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση της EUROPA NOSTRA για τις περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι της Καστοριάς.  Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία του Δήμου μας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς η οποία οικονομικά καλύφθηκε από το Ίδρυμα Λεβέντη.
  • 6 Ιουνίου 2015. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ομιλία του Καθηγητή-Αστρονόμου του Φυσικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗ σχετική με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Ο μηχανισμός αυτός θεωρείται ίσως η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη σε σχέση με την τεχνολογία της Αρχαίας Ελλάδος. Ο κ. Σειραδάκης ασχολείται ερευνητικά με τον μηχανισμό αυτόν πάνω από 15 χρόνια και η ομιλία του ενθουσίασε το κοινό και ακολούθησε  ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών. Υπήρχε δε και ακριβές ομοίωμα του μηχανισμού που έχει γίνει ύστερα από τα πολλά χρόνια έρευνας και μελέτης.
  • 6 Ιουνίου 2015. Στο Αρχοντικό Βέργουλα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, με 12 ιστορίες, ΦΟΥΓΚΑ της συμπολίτισσάς μας ΝΙΝΑΣ ΡΑΠΗ. Η παρουσίασε έγινε κατά πολύ πρωτότυπο τρόπο και εντυπωσίασε το κοινό που κατέκλεισε το χώρο του αρχοντικού. Παρουσιαστές του βιβλίου ήταν ο Ηλίας Παπαμόσχος, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ, η Ιωάννα Μανέτα, μέλη του θεατρικού ομίλου “Σπασμένο Ρόδι” και η συγγραφέας.  Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παπαδημητρίου.  Αρκετές ιστορίες του βιβλίου έχουν επηρεασθεί  φανερά από τις μνήμες της Κας Ράπη από τα νεανικά της χρόνια στην Καστοριά. Η Κα Ράπη έχει ασχοληθεί επίσης και με συγγραφή θεατρικών έργων και έχει διακριθεί για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αγγλία.