Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημ. Συμβουλίου Καστοριάς (ρεπορτάζ)

Posted by : Mr. Blog | 20 Ιουν 2015 | Published in

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημ. Συμβουλίου Καστοριάς (ρεπορτάζ)
Την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με τον τρόπο κατανομής των χρηματοδοτήσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς και ζητά την επαναξιολόγηση, αναδιάρθρωση και επανέγκριση του προγράμματος.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Διαφάνειας-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προγραμματισμού Μιχάλης Μπινιάκος ανέφερε ότι από τον προϋπολογισμό ύψους 330.637.000 ευρώ του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος , μόλις το 52% του συνολικού προϋπολογισμού φαίνεται να δικαιούται ο Δήμος Καστοριάς ενώ αντίθετα όπως είπε, οι Δήμοι της Κοζάνης και της Φλώρινας έχουν ευνοϊκή μεταχείριση.


«Περιορίζονται πάρα πολύ οι δυνατότητες παρέμβασης μας σε διάφορους τομείς αρκετά σοβαρούς για τον τόπο μας και αυτό που φαίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η χωροταξική κατανομή, η ξεκάθαρη ευνοϊκή μεταχείριση των Δήμων αλλά και άλλων φορέων που είναι εντός των Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας. Το 1/3 σχεδόν του συνολικού προϋπολογισμού αφορά σ τις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, χωρίς καμία πρόβλεψη για την Καστοριά. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσόν που μένει, το δικαιούμαστε όλοι μαζί. Ο Δήμος Καστοριάς σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάναμε, στην περίοδο 2015-2023 δεν φαίνεται, με όσες προσπάθειες και να κάνουμε, να μπορεί να απορροφήσει παραπάνω από 17-18 εκατομμύρια. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για τον Δήμο μας. Έχει μια δυσχερή αντιμετώπιση από τις περιφερειακές αρχές που αποφασίζουν τη διάθεση και την κατανομή των ποσών». Τόνισε ο κ. Μπινιάκος και κάλεσε το σώμα να εγκρίνει ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αντίθετος με την έκδοση ψηφίσματος τάχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μανώλης Χατζησυμεωνίδης ο οποίος πρότεινε στη δημοτική αρχή να βρει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, όπως για παράδειγμα το χιονοδρομικό κέντρο.

«Είναι κατανοητό ότι είμαστε αδικημένοι και το δεχόμαστε. Μπορεί όμως ο Δήμος να διεκδικήσει χρήματα και από άλλα προγράμματα». Ανέφερε ο κ. Χατζησυμεωνίδης η παράταξη του οποίου αποχώρησε από τη συνεδρίαση γιατί όπως είπε: «ποτέ μέχρι τώρα δεν εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια από Δημοτικό Συμβούλιο . Η Περιφέρεια είναι κοντά μας κα κάθε μέρα μπορούμε να θέτουμε τα αιτήματά μας. Ένα ψήφισμα δεν το θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη μορφή διαμαρτυρίας.

Αποχωρώ από τη συνεδρίαση και δεν ψηφίζω το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορώ επίσης να ψηφίζω εκδηλώσεις και ταξίδια, τα μισά θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούν σε ταξίδια και εκδηλώσεις».

Στις δηλώσεις του κ. Χατζησυμεωνίδη απήντησε ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: « η συνεννόηση που ζητά ο κ. Χατζησυμεωνίδης να έχουμε μεταξύ μας, πρέπει να το αποδεικνύεται στην πράξη. Όταν αποχωρεί κάποιος χωρίς να λάβει απάντηση στα λεγόμενά του, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει συνεννόηση, κάτι το οποίο καταγράφεται στον καθένα από εμάς, αλλά πολύ περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών».

Την αντίθεσή της για την έκδοση ψηφίσματος εξέφρασε και η επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βάσω Χαραμοπούλου.

« Τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεντρικού κράτους, τις μεταφράζουμε ως αδικία στον Δήμο μας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είμαστε οι αδικημένοι και τα άτυχα παιδιά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μια επιλογή του κεντρικού κράτους.

Το να βγάζουμε συνεχώς λάδι το κράτος και να πιστεύουμε ότι ο Δήμος μπορεί να γίνει επιχείρηση . Με το να βρούμε επιχειρηματίες για να επενδύσουν δεν νομίζω ότι με τον τρόπο αυτόν θα ανέβει το βιοτικό επίπεδο των δημοτών.

Εμείς καταψηφίζουμε αυτή τη λογική. Πρέπει όλος ο κόσμος να είναι σε εγρήγορση. Αυτά πρέπει να γίνουν ζητήματα του κόσμου αφού τους αφορούν. Η κάθε δημοτική αρχή θα έπρεπε να ενεργοποιεί τον κόσμο . Διαφωνούμε με το σκεπτικό ο κόσμος να κάθεται στον καναπέ κι εμείς να λύνουμε τέτοιου είδους ζητήματα». Ανέφερε η κ. Χαραμοπούλου.

Στη συνεδρίαση ήταν παρών ο περιφερειακός σύμβουλος Καστοριάς Παναγιώτης Κώττας ο οποίος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για πυρά που δέχεται από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες σχετικά με την ευνοϊκή μεταχείριση της Καστοριάς σε θέματα τουρισμού λόγω της ιδιότητας του προέδρου της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας που έχει.

«Οι τρεις Δήμοι της Καστοριάς μπορεί να έχουν ανταγωνιστικές προτάσεις μέσα στο ΣΕΣ, αλλά έχω την εντύπωση ότι όλοι θα επωφεληθούν από όλους. Όπως και από πάρα πολλές επενδυτικές προτάσεις της υπόλοιπης Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να επωφεληθεί η Καστοριά και αντίστροφα». Σημείωσε ο κ. Κώττας.

Το ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στους Περιφερειακούς Συμβούλους Καστοριάς, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ