Μ. Μπινιάκος: 8.000 ευρώ λιγότερα το μέσο εισόδημα των Καστοριανών σε σχέση με τους Κοζανίτες

Posted by : Mr. Blog | 12 Ιουν 2015 | Published in

Κατά 30% μειωμένος είναι ο προϋπολογισμός του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο (2014-2020) σε σχέση με τα έτη 2007-2014, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 330.637.000 ευρώ.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ο δήμος Καστοριάς είναι ο …φτωχός συγγενής της Περιφέρειας, αφού είναι δικαιούχος έργων μόνο στο 52% του συνολικού προγράμματος, καθώς, βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει η περιφερειακή Αρχή, στερείται του δικαιώματος συμμετοχής στο υπόλοιπο 48%.

«Είναι …ανησυχητική η χωρική κατανομή των κονδυλίων της Περιφέρειας, όπου υπάρχει ξεκάθαρη ευνοϊκή μεταχείριση των δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας. Το 1/3 σχεδόν του προϋπολογισμού αφορά τους νομούς αυτούς, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Καστοριά, ενώ και στο υπόλοιπο ποσό που μένει είμαστε πάλι όλοι μαζί δικαιούχοι. Αν εστιάσουμε στον δήμο μας, αυτό που προκύπτει ότι από το 2015 έως και το 2023, δεν θα καταφέρουμε όση προσπάθεια και να κάνουμε να απορροφήσουμε 17-18 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 2 εκατομμύρια περίπου κατ’ έτος», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Μιχάλης Μπινιάκος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση του Περιφεριακού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για δυσχερή αντιμετώπιση από πλευράς Περιφέρειας.

«Οι ανισότητες μεταξύ Κοζάνης και Καστοριάς, αντί να αμβλύνονται, αντιθέτως, συνεχώς αυξάνονται, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Καστοριανών είναι 8.000 ευρώ λιγότερα από έναν Κοζανίτη», πρόσθεσε.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατανομή των κονδυλίων, ζητώντας την εκ νέου αξιολόγηση και αναδιάρθρωση του προγράμματος.

sentra.com.gr