Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Καστοριάς Όχι στη νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας! 5 μήνες απλήρωτοι!

Posted by : Mr. Blog | 16 Ιουν 2015 | Published in

Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Καστοριάς Όχι στη νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας!  5 μήνες απλήρωτοι!
Μετά το άδειασμα των ταμείων για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση άφησε τους πρακτικάριους των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ 5 μήνες απλήρωτους. Πρόκειται για μια συνέχεια της ίδιας πολιτικής, με συμφωνίες-δάνεια από την
ΕΕ και το ΔΝΤ, τα οποία εξυπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και φέρνουν τον λογαριασμό της αποπληρωμής σε εμάς.

Η πολιτική αυτή, είναι που κόβει τα κονδύλια προς την παιδεία και κατά συνέπεια και στον ΟΑΕΔ, με τα επιδόματα σίτισης-στέγασης να μην δίνονται, να μην υπάρχει σωστή υλικοτεχνική υποδομή για τα μαθήματα (πρώτη ύλη για τα εργαστήρια του τμήματος γουνοποιίας), φωτοτυπίες που αντικαθιστούν τα βιβλία (που πολλές φορές βγαίνουν από την τσέπη των σπουδαστών και των καθηγητών), προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις, απλήρωτη εργασία. 

Όσον αφορά τα μεροκάματα, δεν μένουμε έκπληκτοι! Πρόκειται για μία υποβαθμισμένη σχολή, που το ίδιο το πτυχίο της, δίνει περιορισμένη γνώση, δικαιολογεί μισθούς-χαρτζιλίκι στην αγορά εργασίας. Δεν είναι τυχαίο πως η κατεύθυνση που δίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι να αυξάνονται διαρκώς οι σπουδαστές σε ΙΕΚ και ΟΑΕΔ, μιας και πρόκειται για σχολές οι οποίες συμφέρουν τους επιχειρηματίες. Σε αυτή τη λογική, από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε εδώ, μας μιλούσαν για την ευκαιρία της πρακτικής και της εμπειρίας μέσα από αυτή, μιας και κοστίζουμε μόλις 7ευρώ στους επιχειρηματίες, τα οποία μας προέτρεπαν να τα χαρίζουμε. Ο λόγος που τα μεροκάματα δεν αποδίδονται, αποκρύπτεται από τις ίδιες τις διοικήσεις του ΟΑΕΔ πανελλαδικά, ως ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα του υπουργείου. Στην ίδια λογική ωστόσο, έμειναν απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι καθηγητές, οι καθαριστές κτλ. 

Πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα! Να μην περάσει και άλλος χρόνος χαμένος. Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, θα φέρει νέα μέτρα, νέο μνημόνιο. Οι μισθοί θα τσακιστούν κι άλλο, νομιμοποιούν την απλήρωτη εργασία, αδειάζοντας τα ταμεία για να πηγαίνουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές. Ο ΟΑΕΔ, είναι το μεταβατικό στάδιο προς τις ουρές της ανεργίας, της κακοπληρωμένης εργασίας. Δεν μένει κανείς ανέπαφος από τα νέα μέτρα, πέρα από τους λίγους που παρασιτούν στην οικονομία. 

Διεκδικούμε:
Άμεση αποπληρωμή των μισθών, των πρακτικάριων. 
Άμεση πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου διδακτικού προσωπικού, καμία έλλειψη.
Άμεση χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σπουδαστών, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για τη μόρφωσή μας. (σε μετακίνηση, βιβλία, στέγαση κτλ)

Εξασφάλιση ασφαλών κτιριακών εγκαταστάσεων για την δωρεάν στέγαση των σπουδαστών. Μέχρι τότε, επίδομα ενοικίου για τους σπουδαστές που βρίσκονται μακριά από την μόνιμη κατοικία.

Δωρεάν πάσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν σίτιση. 

Κατάργηση των ιδιωτικών τεχνικών σχολών ΙΕΚ και ΚΕΚ, που εκμεταλλεύονται τις αγωνίες των νέων και θησαυρίζουν σε βάρος των οικογενειών μας.

Πρακτική με μισθό και ασφάλιση, βάσει της συλλογικής σύμβασης εργασίας, με εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και της σχολής. 

Καμιά πιστοποίηση: Μόνη προϋπόθεση για δουλειά να είναι το πτυχίο.