Το διαδραστικό πάρκο Αυγής απο τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΕΣ

Posted by : Mr. Blog | 25 Μαΐ 2015 | Published in

Το διαδραστικό πάρκο Αυγής απο τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΕΣ
Το διαδραστικό πάρκο του  νεολιθικού οικισμού Αυγής θα είναι ένα από τα πρώτα έργα πολιτισμού τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα  ΣΕΣ
Αυτό τονίστηκε  στη  συνάντηση εργασίας    αρχαιολόγων, εκπαιδευτικών, τοπικών αρχών και  φορέων   η οποία πραγματοποιήθηκε  τη  Δευτέρα   18
Μαΐου   στο αρχαιολογικό μουσείο  Άργους Ορεστικού .

Κεντρικό  θέμα  ήταν οι διαδράσεις  αρχαιολογικής έρευνας  μουσείων και εκπαίδευσης  για την τοπική ανάπτυξη.
«Το θέμα μας  σήμερα  αφορά στο πώς η αρχαιολογική έρευνα, τα μουσεία και η  εκπαίδευση, μπορούν να συνδράμουν την τοπική ανάπτυξη. Αυτό λοιπόν που  εισηγούμαστε    είναι  να βρούμε τρόπους, επεκτείνοντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα τις πολιτιστικές διαδρομές, την ψηφιακή   τεχνολογία, για  να δημιουργήσουμε μια νέα ανθοφόρα περίοδο για την τοπική κοινωνία με κινητικότητα μαθητών και  φοιτητών. Πρέπει να σας πω ότι ήδη  από το πολυετές πρόγραμμα στον νεολιθικό οικισμό Αυγής υπάρχουν σοβαρά στοιχεία  για να μιλήσουμε για μια κινητικότητα όλων  αυτών των ανθρώπων και προσβλέπουμε ότι αν  αξιοποιήσουμε κάποια από τα ευρήματά μας στο μουσείο μπορούμε  να εντάξουμε και την Καστοριά στον ευρωπαϊκό  χάρτη». Τόνισε η προϊσταμένη  τμήματος προϊστορικών και  κλασικών  αρχαιολογικών  χώρων, μνημείων , αρχαιογνωστικής έρευνας και  μουσείων  Δρ. Γεωργία  Στρατούλη.

«Στην  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και  ειδικά   στην  Περιφερειακή  Ενότητα Καστοριάς τα θέματα που έχουν  σχέση με τον πολιτισμό είναι  σαφώς πρώτης προτεραιότητας γιατί εκεί,  είναι και το  δυνατό μας χαρτί.

Το έργο της Αυγής  είναι από τα έργα που θα προηγηθούν.Η μελέτη  για το διαδραστικό πάρκο  Αυγής είναι πολύ ώριμη, κάποιες μικρές λεπτομέρειες μόνο  χρειάζονται, αλλά    νομίζω ότι δεν θα υπάρχει  κανένα θέμα και θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο  ΣΕΣ». Δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός  σύμβουλος  σε θέματα πολιτισμού Παναγιώτης Κώττας.
Το έργο της Αυγής  είναι από τα έργα που θα προηγηθούν.Η μελέτη  για το διαδραστικό πάρκο  Αυγής είναι πολύ ώριμη, κάποιες μικρές λεπτομέρειες μόνο  χρειάζονται, αλλά    νομίζω ότι δεν θα υπάρχει  κανένα θέμα και θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο  ΣΕΣ». Δήλωσε ο εντεταλμένος περιφερειακός  σύμβουλος  σε θέματα πολιτισμού Παναγιώτης Κώττας.

«Έχουμε   στενή συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια   όσο και με εξειδικευμένους φορείς όπως είναι οι φορείς αρχαιοτήτων  και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Ειδικά αυτή τη  χρονική περίοδο βρισκόμαστε σε μια  φάση εξειδίκευσης του ΠΕΠ όπου υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες  και ένα ποσόν περίπου  19.000.000 ευρώ για όλη την Περιφέρεια, από το οποίο  ευελπιστούμε να είμαστε  σε θέση  να  διεκδικήσουμε για τη  χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, τόσο όσο  αφορά στην πολιτιστική  ανάδειξη όσο και στη  δικτύωση  των πολιτιστικών σημείων σαν τουριστικό πλεονέκτημα για την Π.Ε Καστοριάς». Σημείωσε ο αντιδήμαρχος Διαφάνειας-Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης –Προγραμματισμού  Μιχάλης Μπινιάκος.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων η Εφορεία  Αρχαιοτήτων Καστοριάς  πραγματοποιεί  σε συνεργασία με  τη  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς    διάφορες δράσεις   για μαθητές Νηπιαγωγείων και  Δημοτικών Σχολείων.
  Οι δράσεις   γίνονται   στο  κέντρο  τεκμηρίωσης του νεολιθικού οικισμού  Αυγής, στο  αρχαιολογικό μουσείο  Άργους Ορεστικού και στο οικομουσείο Δισπηλιού.
  «Οι δράσεις  αυτές, εντάσσονται μέσα στα προγράμματα  σχολικών δραστηριοτήτων τα οποία  βάζουν  τα παιδιά στη λογική της τοπικής  ιστορίας. Ποιος είναι ο τόπος, ποιες είναι οι δυνάμεις που τον  διαμόρφωσαν, ποιες είναι οι ιστορικές του συνιστώσες και κυρίως τι μπορεί να γίνει μετά.

  Αυτό που μου  έκανε  εντύπωση είναι η αγάπη με την οποία τα παιδιά αντιμετώπισαν την τοπική τους ιστορία και  νομίζω  ότι  είναι η πιο στερεή βάση για να μπορέσουν να εκτιμήσουν αυτό  το οποίο  υπάρχει στα χέρια μας και να μπορέσουν  επίσης να το αναδείξουν γιατί κάτι το οποίο  δεν αναδεικνύεται καταστρέφεται».  Ανέφερε ο υπεύθυνος  σχολικών  δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Νίκος Αλχασίδης.
  Οι εκδηλώσεις   για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρα μουσείων θα ολοκληρώνονται  στις  22 Μαΐου.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ