Γιάννης Πρώιος: Ένα «ατόφιο» ταλέντο της Ελληνικής Χιονοδρομίας του Αλπικού Σκι!

Posted by : Mr. Blog | 17 Μαΐ 2015 | Published in

Γιάννης Πρώιος: Ένα «ατόφιο» ταλέντο της Ελληνικής Χιονοδρομίας του Αλπικού Σκι!
Ο Γιάννης Πρώιος ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη Χιονοδρομία 4 ετών μετά από προτροπή του πατέρα του. Ουσιαστικά όμως στο κόσμο της Χιονοδρομίας ξεκίνησε 10 ετών με στόχο την υπέρβαση, ενώ σε παιδικούς αγώνες φάνηκε το άστρο του
σημειώνοντας κάποιες αξιοσημείωτες επιδόσεις.
Ο 20χρονος αθλητής του αλπικού σκι ανήκει στην οικογένεια του Ομίλου Αντισφαίρισης Χιονοδρομίας του Άργους Ορεστικού με τον πατέρα του, τον Βαγγέλη Πρώιο να είναι ο προπονητής που τον καθοδηγεί και δεν λείπει ποτέ από δίπλα του είτε στις χαρές είτε στις λύπες. Ο Γιάννης έχει πάρει μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις ανά τον κόσμο με την πιο κύρια αυτή του BeaverCreekVail που διεξήχθη στο Κολοράντο των Η.Π.Α., όπου εκεί συμμετείχαν οι μεγαλύτεροι και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του κόσμου στο χώρο του σκι. Ο Καστοριανός αθλητής με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και ταπεινότητα προετοιμάζεται για τη νέα σεζόν όπου θα δώσει μια σειρά από απαιτητικούς αγώνες με στόχο να κάνει ένα ακόμα παραπάνω βήμα. Άλλωστε το ταλέντο δε του λείπει, μάλιστα του περισσεύει, απλά χρειάζεται τύχη και συγκέντρωση για να διακριθεί και να γίνει ευρέως γνωστό το όνομα του ανά τον κόσμο.

ΕΡ: Από πότε ξεκίνησες την ενασχόληση με το σκι και πως έφτασες στο σημείο να ασχολείσαι πλέον σε επαγγελματικό επίπεδο;
ΑΠ: «Η πρώτη μου επαφή με το σκι πραγματοποιήθηκε σε πολύ μικρή ηλικία 4 ετών αν θυμάμαι καλά, χάρη στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν και είναι προπονητής σκι. Η ουσιαστική μου ενασχόληση όμως ξεκίνησε στην ηλικία των 10 ετών όταν πλέον ο αριθμός των ετησίων προπονήσεων αυξήθηκε και ταυτόχρονα οι προπονήσεις πήραν πιο αγωνιστικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια, έλαβα μέρος σε διάφορους παιδικούς αγώνες στους οποίους πέτυχα αξιοσημείωτες επιδόσεις και μου δώσανε το έναυσμα να ασχοληθώ ακόμα πιο έντονα με το σκι. Στην ηλικία των 16 όταν με κάποιες σημαντικές επιδόσεις σε αγώνες στην αντρική κατηγορία, εξασφάλισα τη θέση μου στην εθνική ομάδα κάτι που μέχρι τότε αποτελούσε μακρινό όνειρο, αποφάσισα να τα «δώσω όλα» για το άθλημα».
ΕΡ: Τι απαιτήσεις πιστεύεις έχει το σκι κατά τη γνώμη σου από τα άλλα αθλήματα; 
ΑΠ: «Το σκι είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο και πολύπλοκο άθλημα. Καταρχήν σε σχέση με τα άλλα αθλήματα καλείσαι να αντιμετωπίσεις συχνά στο βουνό αντίξοες συνθήκες μιας και πολλές φορές ο δείκτης του θερμομέτρου τυχαίνει να βρίσκεται πολύ κάτω από το μηδέν τόσο και ο δείκτης του ανεμομέτρου ο οποίος δείχνει αρκετά πάνω από τα 50 χλμ/ώρα. Επίσης, αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα η χειμερινή περίοδος διαρκεί το πολύ 4 μήνες, προκειμένου ένας αθλητής του σκι να προπονηθεί «σωστά» είναι απαραίτητο τους υπόλοιπους 5 μήνες τουλάχιστον, να προπονηθεί σε βουνά-παγετώνες του εξωτερικού που λειτουργούν όλο το χρόνο. Αυτό βέβαια κάνει το άθλημα ακόμα πιο ακριβό από ότι είναι μιας και ήδη ο αθλητής χρειάζεται ετησίως ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε να αγοράσει τον εξοπλισμό του».  
ΕΡ: Σε τι ποσοστό θεωρείς ότι συνυπάρχουν στο σκι η σωματική και η πνευματική διάσταση; 
ΕΡ:  «Το σκι είναι πολύ απαιτητικό άθλημα όσον αφορά τη φυσική κατάσταση. Εκτός του ότι οι προπονήσεις είναι πολύωρες και εξουθενωτικές, οι περισσότερες από αυτές λαμβάνουν χώρο σε χιονοδρομικά του εξωτερικού τα οποία έχουν υψόμετρο πάνω από 3000 μετρά, γεγονός που τις κάνει ακόμα πιο κουραστικές αφού τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονται ανάλογα με το υψόμετρο. Η φυσική κατάσταση λοιπόν αποτελεί ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία, παρόλα αυτά όμως βασικότερο από όλα θεωρώ πως είναι το πνεύμα και η ψυχολογία του αθλητή. Εκτός της ατέλειωτης μοναξιάς που πρέπει να αντιμετωπίσεις αρκετές φορές ιδίως σε προπονητικά camp στο εξωτερικό το οποίο απαιτεί «ατσάλινη ψυχολογία», αρετές όπως η συγκέντρωση, η θέληση, η επιμονή, η υπομονή, η αποφασιστικότητα και το θάρρος είναι απαραίτητες για έναν αθλητή του σκι. Είναι άθλημα που έρχεσαι αντιμέτωπος με το χρόνο και πόσο γρήγορα θα κατέβεις τη διαδρομή. Ο χρόνος είναι αμίλεικτος και το παραμικρό λάθος μπορεί να σου κοστίσει έναν αγώνα, επομένως πρέπει να είσαι 100% εκεί προκειμένου να δώσεις το καλύτερο που έχεις».
ΕΡ: Πόσους μήνες τον χρόνο και φυσικά ώρες της ημέρας σου διοχετεύεις για την εν λόγω αθλητική σου δραστηριότητα;
ΑΠ: «Ουσιαστικά όλο το χρόνο πρέπει να δουλεύεις για αυτό. Αν δεν είσαι στο βουνό είναι απαραίτητο να ασχολείσαι με ξηρή προπόνηση προκειμένου να προετοιμάσεις το σώμα σου για τη χειμερινή περίοδο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ακόμα και το καλοκαίρι ένα μεγάλο κομμάτι του το περνάω στις Άλπεις κάνοντας προπόνηση σκι. Μία προπόνηση σκι διαρκεί περίπου 8 ώρες ενώ μία προπόνηση φυσικής κατάστασης 2μιση ώρες. Αν λάβουμε υπόψη το χρόνο που δαπανάται για τα πολύωρα ταξίδια είτε για προπόνηση, είτε για τη συμμετοχή μου σε κάποιο αγώνα, όσο και ο χρόνος που χρειάζεται ένας αθλητής σκι να κάνει service τα σκι του καθημερινά, φαντάζομαι γίνεται κατανοητό ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ασχολούμαι είτε έμμεσα είτε άμεσα με το σκι».
ΕΡ: Πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η ζωή ενεός Πρωταθλητή; Τον ελεύθερο σου χρόνο με τι ασχολείσαι; Έχεις κάποιο χόμπι;
«Θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολη σε πολλά επίπεδα τόσο σε σωματική καταπόνηση όσο και ψυχολογική μιας και όπως ανέφερα πιο πάνω συχνά αντιμετωπίζεις στιγμές μοναξιάς. Επίσης, ο κάθε αθλητής νομίζω γίνεται συχνά πολύ αυστηρός με τον εαυτό του και δεν ικανοποιείται εύκολα από τα αποτελέσματα του, κάτι το οποίο στέκεται εμπόδιο στο να «γουστάρεις» πραγματικά αυτό που κάνεις. Τέλος, κυρίως στο σκι χάνεις την επαφή σου με άτομα τα οποία αγαπάς, αφού ένα μεγάλο διάστημα δαπανάται στο εξωτερικό για προετοιμασία. Όσο για χόμπι θα έλεγα ότι έχω το θαλάσσιο σκι, με το οποίο ασχολούμουν πολύ έντονα όταν ήμουν πιο μικρός και προπονούμουν κάπως παράλληλα με τα δυο αθλήματα για αρκετά χρόνια. Πλέον βέβαια το κάνω καθαρά ερασιτεχνικά. Αφιερώνω εξίσου πολύ χρόνο σε παρέες και εξόδους όταν μπορώ και μου επιτρέπουν οι συνθήκες να το κάνω».
ΕΡ: Ποια προβλήματα συναντά πιθανόν ένας αθλητής της Ελληνικής Χιονοδρομίας;
ΑΠ: «Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει οικονομική κρίση έτσι για κάθε αθλητή τα πράγματα είναι δύσκολα. Στην πραγματικότητα ένας σκιέρ χρειάζεται πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για να καλύψει πλήρως τις προπονήσεις, τους αγώνες και τον εξοπλισμό. Η Ομοσπονδία βοηθάει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τους πόρους που έχει, αλλά δεν παύει ο κάθε αθλητής να χρειάζεται να βάλει και κάποια χρήματα μόνος του. Άλλο ένα πολύ βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυστυχώς κάποιο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που να έχει εγκαταστάσεις τεχνητής χιόνωσης. Μιας και οι περισσότεροι αγώνες στο εξωτερικό πραγματοποιούνται υπό συνθήκες παγωμένου χιονιού το οποίο δημιουργείται από ειδικά χιονοκανόνια ή συστήματα που παγοποιούν με ειδικό τρόπο την πίστα, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιο χιονοδρομικό κέντρο που να μπορούσε να υποστηρίξει ανάλογες συνθήκες».
ΕΡ: Όσον αφορά την διατροφή του σκιέρ, εσύ ακολουθείς κάποια ιδιαίτερη διατροφή ή απλά τρως σε φυσιολογικά επίπεδα;
ΑΠ: «Η αλήθεια είναι ότι σαν άνθρωπος έχω μια αδυναμία στο καλό και νόστιμο φαγητό. Μπορώ να πω πως είμαι σε ένα βαθμό τυχερός πάνω σε αυτό διότι το σκι είναι ένα άθλημα που απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας αφού οι προπονήσεις είναι πολύωρες και η έλλειψη οξυγόνου σε συνδυασμό με το κρύο «καίνε» πολλές θερμίδες επίσης. Συνεπώς, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ποιοτικού φαγητού είναι αναγκαία. Παρ’ όλα αυτά αποφεύγω όσο μπορώ το junkfood. Άλλωστε τίποτα δε συγκρίνεται με μία γεμάτη μερίδα σπιτικού φαγητού».
ΕΡ: Σε ποια μέρη προπονείσαι και τι περιλαμβάνει η προπόνηση; Μου είχες πει παλιότερα ότι το βασικό στάδιο προετοιμασίας σου πραγματοποιείται στην Αυστρία..
ΑΠ: «Για την προπόνηση μου έχω επισκεφθεί πολλά μέρη τόσο στο εξωτερικό όσο και ελληνικά χιονοδρομικά και μπορώ να πω ότι πολλά από αυτά τα μέρη είναι μαγικά τοπία. Η προπόνηση περιλαμβάνει ένα πρωινό τρέξιμο με διατάσεις πριν την προπόνηση, έτσι ώστε να «ξυπνήσει» το σώμα, στη συνέχεια σκι στο βουνό όπου η προπόνηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 8 ώρες και τα απόγευμα 1-2 ώρες προπόνηση φυσικής κατάστασης είναι απαραίτητη για συμπλήρωμα. Ναι όπως είχα αναφέρει το Hintertux (Austria), είναι πολύ βολικό χιονοδρομικό για την προετοιμασία. Λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, έχουμε πολύ καλή συνεννόηση με τον διευθυντή του χιονοδρομικού, ο οποίος πάντα μας εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και είναι πιο κοντά σε σχέση με αντίστοιχα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού». 
ΕΡ: Ποια είναι η γνώμη σου για τα Ελληνικά Χιονοδρομικά Κέντρα; Και ποιο θεωρείς το καλύτερο Χιονοδρομικό κέντρο στο κόσμο;
ΑΠ: «Το ανάγλυφο της Ελλάδας την καθιστά μία από τις ομορφότερες χώρες και το φυσικό της περιβάλλον είναι ιδιαίτερα πλούσιο. Πολλά ελληνικά χιονοδρομικά τυχαίνει να αναδεικνύουν πολλά στοιχεία της φύσης αλλά δυστυχώς είναι πιο υποανάπτυκτα σε σχέση με χιονοδρομικά του εξωτερικού. Χωρίς να έχω κανένα παράπονο από τη φιλοξενία που δείχνουν μιας και όποτε έχω προπονηθεί σε κάποιο ελληνικό χιονοδρομικό είχα πραγματικά μεγάλη υποστήριξη από τους παράγοντες του χιονοδρομικού. Σπάνια δυστυχώς συναντώ σε ελληνικά κέντρα παγωμένο χιόνι, διότι όπως ανέφερα παραπάνω δεν υπάρχουν συστήματα τεχνητής χιόνωσης. Επιπλέον, ενώ οι πίστες που έχουν είναι ιδανικές για τουριστικό σκι θα έλεγα ότι είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος προκειμένου να προπονηθεί ένας αθλητής σκι ιδιαίτερα στην γιγαντιαία τεχνική κατάβαση που απαιτεί αρκετά μεγάλη πίστα. Όσο για το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο που έχω επισκεφθεί θα έλεγα ανεπιφύλακτα πως είναι το BeaverCreek, Vail (USA) και μακάρι να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να γλιστρήσω πάνω στις ατέλειωτες πλαγιές του. Είχε αμέτρητες πίστες τέλειες εγκαταστάσεις, εξαιρετική ποιότητα χιονιού και πάνω από όλα.. θύμιζε Ελλάδα».
ΕΡ: Θέλω να μου πεις δύο λόγια για το μέλλον Ελληνικής Χιονοδρομίας. Πιστεύεις ότι μπορεί να βγάλει έναν Παγκόσμιο αθλητή που θα κάνει αίσθηση στο χώρο;
ΑΠ: «Το μέλλον της Ελληνικής χιονοδρομίας μπορώ να πω πως είναι πραγματικά αμφίρροπο, ενώ υπάρχει η τεχνογνωσία από ανθρώπους στον ελληνικό χώρο που μπορούν να συνεισφέρουν, όπως και άνθρωποι της ελληνικής ομοσπονδίας που προσπαθήσουν να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο, το ετήσιο μπάτζετ είναι χαμηλό σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είναι και αυτό δυσκολεύει ιδιαίτερα την κατάσταση. Ελπίζω τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά βέβαια και γονείς να βάλουν στο χώρο ανεπιφύλακτα τα παιδιά τους. Όσον αφορά τη διεκδίκηση κάποιου παγκόσμιου τίτλου από Έλληνα, αν δούμε ρεαλιστικά το θέμα δε μου αρέσει καθόλου που θα το πω αυτό, αλλά με τα τωρινά δεδομένα είναι πραγματικά δύσκολο να αναδειχθεί ένας έλληνας σκιέρ παγκόσμιος πρωταθλητής. Οι ξένοι προπονούνται πολύ περισσότερες μέρες το χρόνο πολύ πιο ποιοτικά και κάνουν μόνο αυτό το πράγμα. Εγώ προσωπικά πάντως, φαντάζομαι το ίδιο και οι περισσότεροι συναθλητές μου έχουμε απαιτήσεις από τους εαυτούς μας και μακρινά όνειρα για μεγάλες επιδόσεις παρ’ όλα αυτά και νομίζω είναι τιμή μας που πολλές φορές καταφέρνουμε να κοιτάμε «κατάματα» τους ξένους».
ΕΡ: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σου σε αθλητικό επίπεδο; 
ΑΠ: «Μέχρι τώρα οι καλύτερες μου επιδόσεις στην κατηγορία των ανδρών είναι οι νίκες 2 αγώνων FIS και 2 πανελλήνιες νίκες. Χαρακτηριστικές επιδόσεις της φετινής σεζόν: 13η θέση αγώνας FISPamporovo (BUL) γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, 5η θέση αγώνας FISBorovets (BUL) τεχνική κατάβαση, 10η θέση αγώνας FISBorovets (BUL) γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, 3η θέση αγώνας FISPigadia (GRE) τεχνική κατάβαση, 1η θέση αγώνας FIS – πανελλήνιο πρωτάθλημα Pigadia (GRE) γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, 12η θέση αγώνας FISMokraGora (SRB) τεχνική κατάβαση, 11η θέση αγώνας FISBansko (BUL) γιγαντιαία τεχνική κατάβαση».
ΕΡ: Από τη ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με το άθλημα; Και τι πιστεύεις ότι μπορεί να δώσει σε έναν άνθρωπο; 
ΑΠ: «Με σωστή καθοδήγηση κάποιος μπορεί να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα στο σκι από μικρή ηλικία ακόμα. Συχνά βλέπω στο βουνό παιδάκια 5-6 χρονών να κατεβαίνουν τις πλαγιές σαν «σίφουνες». Όσο για την προσφορά του αθλήματος νομίζω είναι πολύ μεγάλη. Πρώτα απ’ όλα, σε φέρνει σε επαφή με το βουνό κάτι που ο μέσος αστός έχει χάσει τα τελευταία χρόνια και κακά τα ψέματα κάνοντας σκι μία ηλιόλουστη μέρα στο βουνό μπορεί να συγκριθεί σίγουρα με μία μέρα στην παραλία. Επίσης, νομίζω αν λάβουμε υπόψη την πολυπλοκότητα της κίνησης, την αδρεναλίνη που προκαλεί και την ταχύτητα γίνεται κατανοητό ότι είναι «τρομερή» εμπειρία για κάποιον να μάθει σκι. Τέλος, το ότι πρέπει να «κουμαντάρεις» έναν εξοπλισμό που αποτελείται από πάρα πολλά υλικά και εργαλεία σε κάνει πιο οργανωμένο άνθρωπο».
ΕΡ: Ποια είναι οι επόμενοι σου στόχοι; Υπάρχει στον ορίζοντα κάποια νέα διοργάνωση που θα πάρεις μέρος;
ΑΠ: «Προπονούμαι για μένα προς το παρόν και κοιτάω να παίρνω όσο πιο πολύ ευχαρίστηση μπορώ από το σκι. Σίγουρα με ενδιαφέρουν και τα αποτελέσματα αλλά αν περνάς καλά με αυτό που κάνεις και τα δίνεις όλα με τον εαυτό σου είσαι καλυμμένος και όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Με λίγα λόγια δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στόχο αλλά αυτό δεν παύει να σημαίνει ότι σε αγώνες που θα συμμετέχω δε θα τρέξω για το καλύτερο. Η αγωνιστική σεζόν έχει κλείσει για φέτος, οπότε ο επόμενος σημαντικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο και είναι το παγκόσμιο νέων. Περαιτέρω αγώνες FIS θα προκηρυχθούν στην έναρξη της νέας περιόδου, επομένως θα σχεδιάσω το πρόγραμμα αγώνων που θα συμμετέχω τότε».
                                                                                Για τους Ορίζοντες
                                                                                Παναγιώτης Βρουσουκίδης