ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ

Posted by : Mr. Blog | 17 Μαΐ 2015 | Published in

ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ιδιαίτερο νεοοθωμανικό και φαντασμαγορικό τρόπο θα γίνουν φέτος οι εκδηλώσεις της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρει η ισλαμική φιλοκυβερνητική τουρκική
εφημερίδα, Yeni Şafak.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό για πρώτη φορά φέτος η αναπαράσταση της άλωσης που συμπληρώνει τα 562 χρόνια, θα γίνει στην Yenikapı στις 30 Μαΐου και θα έχει ένα καθαρά νεοοθωμανικό και μεγαλοπρεπές χαρακτήρα που θα προβάλλει την πρόθεση σημερινής ισλαμικής Τουρκίας να αναβιώσει το οθωμανικό «μεγαλείο». Οι εκδηλώσεις της αναπαράστασης της άλωσης γίνονταν κάθε χρόνο στην περιοχή του Balat, φέτος όμως για πρώτη φορά θα γίνουν στην Yenilkapı, προσδίδοντας ένα πρωτόγνωρο νεοοθωμανικό χαρακτήρα.

Παράλληλα η δημαρχία της Κωνσταντινούπολης θα οργανώσει προβολή σε γιγαντοοθόνες τριών κινηματογραφικών ταινιών που αναφέρονται στην πτώση της Κωνσταντινούπολης από τον θριαμβευτή Μωάμεθ τον Πορθητή, που για πολλούς σήμερα παρομοιάζεται με τον ίδιο τον Ταΐπ Ερντογάν. Οι προβολές αυτές θα συνδυαστούν με επιδείξεις πυροκροτητών και με βροχή πολύχρωμων πυροτεχνημάτων που θα γεμίσουν τον ουρανό της Πόλης για να γίνει πιο εμφανή η μεγάλη γιορτή της άλωσης.

Όλα αυτά όμως δείχνουν πως οι νοοοθωμανιστές και ισλαμιστές έχουν ανάγκη να ξεπεράσουν το μεγάλο άγχος που τους έχει καταβάλλει τελευταία για τις εκρηκτικές εξελίξεις στον ευρύτερο περίγυρο τους. Με αυτόν τον τρόπο και με όλες αυτές τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις που σημειωτέον έχουν επικριθεί έντονα από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, προσπαθούν να ικανοποιήσουν το κοινό τους και όπως αναφέρεται, δείχνουν και κάποια ανησυχία καθώς η ίδια τους η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα» με αυξανόμενα εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr