Απαρχή ανατροπών στα Βαλκάνια; Γιγαντιαία διαδήλωση στα Σκόπια - ΦΩΤΟ

Posted by : Mr. Blog | 17 Μαΐ 2015 | Published in

Απαρχή ανατροπών στα Βαλκάνια; Γιγαντιαία διαδήλωση στα Σκόπια - ΦΩΤΟ
Στρατής Μαζίδης

Πλημμύρισαν οι δρόμοι των Σκοπίων σήμερα από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι.


Με επικεφαλής το κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της πΓΔΜ (SDSM), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κυβερνητικό κτίριο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Με σημαίες της πΓΔΜ και της Αλβανίας και πανό οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «Αντίο Νικόλα!», «Η λογοκρισία απαγορεύεται» και «Παραίτηση!».

Επίσης μια μεγάλη εγκατεστημένη οθόνη στην πλατεία έδειξε σε βίντεο απλούς πολίτες να διαμαρτύρονται για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και διαφθοράς. Με το πέρας της προβολής, στελέχη της αντιπολίτευσης μίλησαν προς το πλήθος επικρίνοντας την κυβέρνηση για την αναποτελεσματικότητά της στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Ο αρχηγός του SDSM Ζόραν Ζάεφ κόμματος είχε προεκτιμήσει πως ανέμενε περίπου 70.000 άτομα στη διαδήλωση και για αυτό το λόγο είχε δώσει εντολή σε διαδηλωτές να έχουν μαζί τους κάμερες και φωτογραφικές μηχανέςγια να τεκμηριώσουν οποιαδήποτε πιθανή αστυνομική βία.





Πριν από τη διαδήλωση ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι δεσμεύθηκε ότι δεν θα παραιτηθεί.