Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Posted by : Mr. Blog | 27 Μαΐ 2015 | Published in

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς -σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, το Δήμο Καστοριάς και το Δήμο Άργους Ορεστικού- συμμετέχει την Παρασκευή 5 Ιουνίου & το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου, και προσκαλεί: 

1. Στη βιωματική εκπαιδευτική δράση «Περπατώ …, περπατώ … κι αναζητώ …: τη Ρωμαϊκή Βουλή των Ορεστών (Παραβέλα), τη Βυζαντινή Διοκλητιανούπολη των Τειχών και το Μουσείο των αρχαιολογικών μαρτυριών (Άργος Ορεστικό)», Παρασκευή 5 Ιουνίου & Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ώρες 9.30 – 12.30.
Πρόκειται για ένα μικρό οδοιπορικό 2 χλμ και τριών (3) στάσεων για το περιβάλλον και την αρχαιολογία στην Κοιλάδα του Αλιάκμονα, από τη Ρωμαϊκή Παραβέλα (εκκίνηση στις 9.30) … στη Βυζαντινή Διοκλητιανούπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Ορεστών (Βενι¬ζέ¬λου 9, 522 00 Άργος Ορεστικό). Η δράση απευθύνεται την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε μαθητές Δ’, Ε΄ & Στ΄ Τάξης Δημοτι¬κού, και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 σε ενήλικες και παιδιά.
Για την Παρασκευή 5 Ιουνίου: συμμετοχή μέχρι 50 μαθητές κατόπιν συνεννόησης των σχολικών μονάδων – έως 3/6/2015 – με τον κ. Ν. Αλχασίδη, Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς (τηλ. 24670 55270). Εξοπλισμός μαθητών ανάλογος με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, όπως καπέλο ή αδιάβροχο/ομπρέλα. Αναγκαία: αθλητικά υποδήματα, πόσιμο νερό & ξηρά τροφή.
Υπεύθυνη δράσης: Δρ Γεωργία Στρατούλη, αρχαιολόγος – τηλ.: 24670 44616.

2. Στη βιωματική εκπαιδευτική δράση «Παρατηρούμε, ερμηνεύουμε και ζωγραφίζουμε τη σύνθεση της Ρίζας του Ιεσσαί στο καθολικό της μονής Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά», Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, ώρες 8.30 – 12.30.
Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Δ΄, Ε΄ & Στ΄ Τάξης Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση με επίκεντρο την εικονο-γραφική σύνθεση της Ρίζας του Ιεσσαί στο καθολικό της μονής της Παναγίας Μαυριώτισσας. Οι μικροί μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να συζητήσουν όλοι μαζί μπροστά από την παράσταση της Ρίζας του Ιεσσαί, να αναγνωρίσουν τις μορφές και τα σύμβολα, να εξοικειωθούν με συγκεκριμένους όρους και να συμμετέχουν σε μία εικαστική δραστηριότητα. Σκοπός είναι η γνωριμία με το σημαντικό αυτό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ θα δοθεί βαρύτητα στην άμεση σύνδεση του με το φυσικό περιβάλλον.
Υπεύθυνη δράσης: Χαρά Σαρρηγιαννίδου, αρχαιολόγος – τηλ.: 24670 88200.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Ανδρομάχη Σκρέκα
του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων