Νέοι Δήμοι από αγανακτισμένους πολίτες και Αυτοδιοικητικούς- Μας έχετε μπερδέψει, ποιος θα είναι ο νέος δήμος, Βιτσίου, Μακεδνών ή Κλεισούρας?

Posted by : Mr. Blog | 14 Μαΐ 2015 | Published in

Νέοι Δήμοι από αγανακτισμένους πολίτες και Αυτοδιοικητικούς- Μας έχετε μπερδέψει, ποιος θα είναι ο νέος δήμος, Βιτσίου, Μακεδνών ή Κλεισούρας?
Φωτιές άναψε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης με τις τοποθετήσεις του στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τον Καλλικράτη, τα σημερινά όρια των Δήμων και την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξηθούν οι Δήμοι της Χώρας, από 325 σε 380 – 400.

Η φωτιά σιγόκαιγε εδώ και καιρό σε ομάδα κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων όπου κρατούσαν ζωντανή τη φλόγα της ανεξαρτητοποίησης εκείνων από τον Δήμο Καβάλας. Με πρωτοβουλία πολιτών πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το θέμα, με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διαφαίνεται ότι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Δήμου Φιλίππων τάσσεται και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης της Δημάρχου Καβάλας, Ανέστης Τσουρουκίδης.

Αποτυχημένη θεωρεί τη σημερινή γεωγραφική δομή του Καλλικράτη ο τελευταίος Δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαλταμπασίδης που τόνισε πως λόγω της «ιστορικότητας του τόπου» αλλά και της πιο άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών είναι θετικός στην ιδέα διαχωρισμού των Δήμων Καβάλας και Φιλίππων.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Δήμο Καστοριάς, όπου υπήρχε η πρωτοφανής συνένωση εννέα Δήμων σε έναν, στον Καλλικρατικό Δήμο Καστοριάς με το νόμο Ραγκούση το 2010. Κάτοικοι της πιο απομακρυσμένης Τοπικής Κοινότητας Κλεισούρας που αποτελούσε από μόνη της τον «Μαρτυρικό Δήμο Κλεισούρας» προ Καλλικράτη συγκεντρώθηκαν αυτή τη φορά με συμπολίτες τους της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων και συζήτησαν την «αποκοπή» τους από τον Δήμο Καστοριάς.

Στη νέα πρόταση, του νέου Δήμου, πιθανολογείται να συμμετέχουν ακόμη οι πρώην Δήμοι Βιτσίου και Μακεδνών, οπότε θα αποτελέσουν τον Ανατολικό Δήμο Καστοριάς. Πρώην Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι πρωτοστατούν στην κίνηση πολιτών, με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών του Κυβερνητικού κόμματος εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

dimotikanea.gr