ΓΟΥΝΑ: Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Πούλιο, αντιπρόεδρο της ΝΑFΑ

Posted by : Mr. Blog | 24 Απρ 2015 | Published in

Στη μεγάλη κρίση που περνάει ο κλάδος της γουνοποιίας, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά και στην άριστη συνεργασία που έχει η NAFA με τους Έλληνες κατασκευαστές, οι οποίοι δίνουν έμφαση στην ποιότητα, στην οργάνωση και στην σωστή ενημέρωση, αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αντιπρόεδρος της
NAFA , κ. Χαράλαμπος Πούλιος.

Ο κ. Πούλιος με καταγωγή από την περιοχή μας και άριστος γνώστης της Ελληνικής Γουνοποιίας αναφέρθηκε παράλληλα σε κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα για το μέλλον του κλάδου. Ο ίδιος υποστήριξε πως παρόλο που υπήρξε δημοπρασία ακριβώς με τη λήξη της έκθεσης της Αθήνας, όχι μόνο δεν το απόφυγαν, αλλά είναι εδώ με την παρουσία τους για να δώσουν το μήνυμα στην ελληνική γουνοποιία: «Η συνεργασία δεν είναι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα».

Τέλος , ο κ. Πούλιος σύνεστησε στους Έλληνες γουνοποιούς να έχουν ψυχραιμία: «Θεωρώ ότι από αυτό θα βγούμε πιο δυνατοί, αλλά θα πρέπει να αντέξουμε αυτή τη δοκιμασία, η οποία συμβαίνει σε όλους τους κλάδους» , ήταν τα λόγια του.
Η NAFA συμμετείχε για 5η συνεχή χρονιά στην έκθεση με δικό της περίπτερο . Παράλληλα ήταν και χορηγός της έκθεσης .

Η προσπάθεια που γίνεται για 5η συνεχή χρονιά από την NAFA στόχο έχει να δημιουργήσει ευκαιρίες και προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα σε μία δύσκολη εποχή για τον κλάδο με αυτά που συμβαίνουν στην Ρωσία και στην Ουκρανία .

Η NAFA είναι εδώ να στηρίξει μία αγορά που έχει μία πολύ στενή συνεργασία. Είμαστε εδώ όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα και γι’ αυτό η συμμέτοχη μας είναι δυνατή. Παρόλο που έχουμε μία δημοπρασία ακριβώς με την λήξη της έκθεσης όχι μόνο δεν το αποφύγαμε αλλά είμαστε εδώ με την παρουσία μας και με την εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και με την παρουσίαση Ελλήνων κυρίως σχεδιαστών. Θέλαμε με αυτό μας το εγχείρημα να προσφέρουμε στην ελληνική γουνοποιία.

Οι Ελληνικές εταιρίες που πήραν μέρος στο γκαλά της NAFA παρουσίασαν πρωτότυπα και καινοτόμα σχέδια;
Για μια ακόμη φορά έγινε απίστευτα καλή δουλειά από τις ελληνικές εταιρείες . Τα κομμάτια ήταν εξαιρετικά, τα σχέδια ήταν πολύ καλά και η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη . Είχαμε πολλούς καλεσμένους, πελάτες από Ρωσία και Ευρώπη και media από την Ρωσία, την Ιταλία και την Καστοριά.
Η γούνα διανύει μία δύσκολη περίοδο. Πιστεύετε ότι θα ανακάμψει;
Είναι δύσκολο να πεις με βεβαιότητα τι θα γίνει .Δηλαδή αν η οικονομία θα πάει καλά ή όχι . Έχουμε μια επιφυλακτικότητα, επειδή είδαμε πρόσφατα τις κυρώσεις που έγιναν με την Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία . Όλα αυτά είχαν αρνητικό πρόσημο στην οικονομία και γενικότερα στις τιμές του πετρελαίου που είναι η κύρια πηγή για τους Ρώσους και έχει και αντίτυπο στο ρούβλι .Θεωρούμε ότι η αγωνιστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί και αυτό έχει άμεση επίπτωση στις αγορές των Ρώσων.
Τι θα προτείνατε εσείς στους Έλληνες γουνοποιούς;
Να έχουν ψυχραιμία και καλύτερη οργάνωση. Παράλληλα, να γίνεται καλύτερη επιλογή από την πρώτη ύλη μέχρι και τους τρόπους διαδικασίας προώθησης και πώλησης . Επιπλέον, να γίνουμε όλοι πιο σοφοί, να δουλεύουμε λίγο πιο σκληρά, αλλά κυρίως να κάνουμε ένα καλύτερο νοικοκύρεμα. Θεωρώ ότι από αυτό θα βγούμε πιο δυνατοί αλλά θα πρέπει να αντέξουμε σε αυτή τη δοκιμασία, η οποία συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, καθώς υφίστανται τέτοια σκαμπανεβάσματα.
Φέτος πως είδατε την έκθεση; Είναι ανεβασμένη σε ποιότητα και design.;
Θεωρούμε ότι η έκθεση της Αθήνας κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη . Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές και η οργάνωση που παρέχεται από την εταιρεία Ρότα είναι άψογη, επίσης και η οργάνωση που παρέχει ο σύνδεσμος Ελλήνων γουνοποιών. Το Gala της έκθεσης ήταν πάρα πολύ καλό, καθώς και οι παρουσίες των Ελλήνων ήταν καταπληκτικές .Τα περίπτερα τους είναι τα καλύτερα που έχω δει . Δεν έχω ξαναδεί πουθενά αλλού τέτοια περίπτερα. Όλα αυτά είναι θετικά, διότι υπάρχουν οι χώροι, υπάρχει η άνεση πρόσβασης στην Αθήνα και επιπλέον η δυνατότητα να προσφέρει στον επισκέπτη πολλές άλλες προτάσεις για να περάσει καλά, αλλά και να κάνει δουλειές . Αυτά είναι από τα θετικά του να γίνεται η έκθεση στην Αθήνα. Βεβαίως, ως NAFA είμαστε μία εταιρεία που έχουμε πελάτες στην Ελλάδα , έχουμε πελάτες στην Σιάτιστα , πελάτες στην Καστοριά και μας ενδιαφέρει η ελληνική γουνοποιία . Η παρουσία της έκθεσης δεν είναι κάτι που το ορίζουμε εμείς είναι κάτι που το ορίζουν οι άλλοι. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να πάει καλά η ελληνική γουνοποιία.
Τι θα συμβουλεύατε τους Έλληνες γουνοποιούς για την κρίση και τι να προσέξουν;
Αυτό που θα έλεγα είναι να συνεχίσουν να επενδύουν στην ποιότητα της πρώτης ύλης, στην ποιότητα κατασκευής τους, στην ποιότητα των αξεσουάρ. Να κάνουν έξυπνες επιλογές και καλούς συνδυασμούς. Πιστεύω ότι αυτό που φαίνεται ως τάσεις γενικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι διάφοροι συνδυασμοί οι οποίοι έχουν και μικρότερο κόστος στην κατασκευή. Εκτίμησή μου είναι να επενδύσουν προς αυτή την κατεύθυνση .

 Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ