Κυβέρνηση: Ούτε διαγραφή , ούτε επιμήκυνση

Posted by : Mr. Blog | 9 Απρ 2015 | Published in

Η κριτική προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι δεσμεύσεις για εφαρμογή των συμφωνιών και οι διαφωνίες με το ΔΝΤ για τα εργασιακά.
Κυβέρνηση: Ούτε διαγραφή , ούτε επιμήκυνση
Σε νέα βάση θέτει η ελληνική κυβέρνηση τις διεκδικήσεις της και την πολιτική της, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαορυφάκη στο Bloomberg αλλά και από την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης που γίνεται στο Παρίσι.

Στην συνέντευξη ο έλληνας υπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου τονίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αρκετά καλά. Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε». Σε ότι αφορά το χρέος, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει κούρεμα, αλλά ούτε και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο υπουργός, ερωτηθείς για το πολιτικό κόστος ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές τάχθηκε υπέρ εν΄ςο συμβιβασμούς αλλά ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση.
Επανεκκίνηση ιδιωτικοποιήσεων

Νωρίτερα, μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επανεκκινεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Προχωράμε στην επανεκκίνηση την διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων ως ένα πρόγραμμα που θα κάνει ορθολογική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. «Θέλουμε κοινοπραξίες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, αλλά θέλουμε πρώτα να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μια ελάχιστη δέσμευση για την πραγματοποίηση επενδύσεων από την πλευρά των πλειοδοτών. Δεύτερον θέλουμε να διατηρήσουμε ένα μερίδιο για το κράτος, ώστε να έχουμε μια ροή εσόδων από την οποία θα χρηματοδοτούμε τα συνταξιοδοτικά ταμεία» υποστήριξε.
Κριτική στις μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι υπάρχει διαφωνία με οργανισμούς όπως το ΔΝΤ σε ότι αφορά τις απόψεις για τα εργασιακά αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου από τους θεσμούς και να αρχίσει η νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο άσκησε κριτική στα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα σχολιάζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ.Στην Ελλάδα όταν ακούν για μεταρρυθμίσεις σκέφτονται : θα μου κόψουν τη σύνταξη θα αυξήσουν τους φόρους.»
Ασύμετρη... Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο Γιάννης Βαρουφάκης επέκρινε τις θεσμικές δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης λέγοντας ότι «δημιούργησαν μία ασύμμετρη ένωση και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό.» Ο υπουργός οικονομικών σχολίασε ότι «αν υπήρχε μια ένωση τύπου ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, δεν θα υπήρχε πρόβλημα». Ηγέτες όπως ο Κολ δεν είχαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην πλήρη ενοποίηση και προχώρησαν στην νομισματική. Ηλπιζαν ότι όταν μια κρίση έρχονταν οι διάδοχοί τους θα προχωρούσαν τα ανάλογα βήματα μεγαλύτερης ενοποίησης.
«Οχι» σε μια συμφωνία απλά για την επόμενη δόση

Στο ερώτημα του Στίγκλιτς για το πόσο χρειάζεται «ανάσα» η Ελλάδα και πώς θα την αξιοποιήσει, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση άρχισε να διαπραγματεύεται επί ενός προγράμματος που κράτησε πέντε χρόνια.Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις υπογραφές της προηγούμενης και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα, όμως είναι και η δημοκρατική εκλογή»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν ήταν έτοιμη να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία μόνο και μόνο για να πάρει την επόμενη δόση, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει στο κατάλληλο επίπεδο για πρωτογενές πλεόνασμα, σε ένα πακέτο επενδύσεων και μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος.thetoc