Καστοριάς Σεραφείμ: «Είμαστε χρεώστες στους άπορους συμπολίτες μας»

Posted by : Mr. Blog | 18 Απρ 2015 | Published in

Καστοριάς Σεραφείμ: «Είμαστε χρεώστες στους άπορους συμπολίτες μας»
Αποκλειστική συνέντευξη στη “ΦΩΝΗ” του Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
Στις προσπάθειες που καταβάλλει η τοπική μας εκκλησία με σκοπό την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή».

Στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς είναι να μη στερείται κανείς από τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη βασικά είδη τροφίμων και άλλων αγαθών «είμαστε χρεώστες σ’ αυτούς τους ανθρώπους». Δηλώνει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ και προσθέτει:«Ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να σταθεί στα πόδια του.

Ο Σεβασμιότατος μίλησε ακόμη και για τη σχέση του με τους φορείς της περιοχής μας για το νέο κοιμητήριο η δημιουργία του οποίου σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Δήμου Καστοριάς βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά και για μια σειρά πρωτοβουλιών που πήρε η Ιερά Μητρόπολις για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου.


Ερ: Η περιοχή μας συνεχίζει να πλήττεται από την ανεργία. Πώς στηρίζει η Ιερά Μητρόπολις τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας κυρίως τις μέρες του Πάσχα;

Απ: Είναι ένα δύσκολο θέμα. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να κάνω έναν απολογισμό διότι βρισκόμαστε στην προετοιμασία ( σ.σ. Η συνέντευξη δόθηκε πριν από το Πάσχα).Ήδη, κάποια πράγματα έχουν φύγει από τη Μητρόπολη και έχουν φτάσει στις τράπεζες τροφίμων .

Πιστεύω ότι οι ποσότητες θα είναι ικανές για να καλύψουν τον παράγοντα άνθρωπο της εποχής μας. Θα πάρουν αρκετά τρόφιμα μαζί με κρέας, λάδι τυρί, αβγά, τσουρέκι και οτιδήποτε άλλο μπορούμε εκτός από τα ζυμαρικά τα και αυτά τα οποία δίνουμε καθημερινά, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να νιώσουν αυτή τη θαλπωρή της Αναστάσεως , διότι δεν είναι μόνο ψυχή, είναι συγχρόνως και σώμα . Και ο Θεός ενδιαφέρεται όχι μόνο για τη σωτηρία της ψυχής, αλλά συγχρόνως και για τη διατροφή του σώματος και το βλέπουμε ότι ο Ίδιος χόρτασε τους πεντάκις χιλίους μέσα στη φοβερή εκείνη έρημο, με πέντε άρτους και δυο ιχθύες. Άρα δηλαδή το ενδιαφέρον της εκκλησίας είναι αμείωτο.

Ένα δεύτερο, η εκκλησία μας όπως κάθε χρόνο θα κάνει τα πάντα για να ανακουφίσει αυτόν τον ανθρώπινο πόνο. Ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να σταθεί στα πόδια του και να πει ότι δεν είναι μόνος σ’ αυτή τη ζωή και αυτό χωρίς να το πούμε πουθενά, ούτε να το διατυμπανίσουμε, ούτε μας χρειάζεται ο έπαινος των ανθρώπων, παρά μόνο να το ξέρει ο Θεός.

Εγώ προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια, το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως να είναι αθόρυβο και να το φανερώνει ο Θεός. Γι΄αυτό βλέπετε ενώ κάποιοι άλλοι μοιράζουν οι ίδιοι τις τσάντες με τα διάφορα τρόφιμα, εγώ αποφεύγω το κάθε τι διότι πιστεύω στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Πιστεύω στο ανεπανάληπτο του κάθε ανθρώπου και ότι δεν έχει δικαίωμα κανένας αυτή την εικόνα του Θεού που είναι ο άνθρωπος, να την ταπεινώνει. Γι΄αυτό λοιπόν κι έχω πει στους πατέρες: «είμαστε χρεώστες σ’ αυτούς τους ανθρώπους». Αν θα μου λέγατε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για τον άνθρωπο θα σας έλεγα μια κουβέντα. Εάν δεν φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπως ο Χριστός το βράδυ του Μυστικού Δείπνου έπλυνε τα πόδια των μαθητών, αν δεν φτάσουμε σ ΄αυτό το σημείο να πλύνουμε τα πόδια των μαθητών, δεν θα μπορούμε να είμαστε μαθητές του Χριστού.

Ή ουν εγώ ένιψα υμών τους πόδας και υμείς οφείλετε αλλήλων νίπτει τους πόδας. Τα πάντα για τον άνθρωπο . Και η προτεραιότητα της Μητροπόλεως, είναι ο άνθρωπος.

Περισσότερα στην έκδοση της εφημερίδας 16.4.2015

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ