Ανέστης Αγγελής: “Ναι στα κέντρα μεταναστών στην Καστοριά, αν δοθούν χρήματα” (βίντεο)

Posted by : Mr. Blog | 21 Απρ 2015 | Published in

Έντονες επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στη Δυτική Μακεδονία εξέφρασαν οι δήμαρχοι της περιοχής, λέγοντας πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ούτε απαραίτητα κονδύλια, ούτε και οι απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσουν τους μετανάστες – πρόσφυγες στην περιοχή. Μάλιστα το μεγάλο αυτό πρόβλημα συζητήθηκε χθες στα πλαίσια της τακτικής συνεδρίασης της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, με τους δημάρχους να θέτουν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων – προϋποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση οι δήμαρχοι λένε πως υπάρχουν

Αρνητικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Γιάννης Βοσκόπουλος, πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Φλώρινας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: “Δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση, κανένα έγγραφο από το Υπουργείο. Εγώ δεν μπορώ να εκφράσω τις θέσεις και των άλλων δημάρχων. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η δική μου θέση είναι αρνητική, γιατί δεν έχουμε τις απαραίτητες υποδομές, ούτε τα απαραίτητα κονδύλια που χρειάζονται για τη σίτιση, αλλά και για το προσωπικό που θα πρέπει να προσληφθεί για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο αυτό”. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη νομοθεσία που θα εξασφαλίζει τη σίτιση, τη στέγαση και την περίθαλψη των ανθρώπων αυτών, καθώς και τα απαραίτητα κονδύλια προς τους εμπλεκόμενους δήμους.
Θετικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

“Το θέμα είναι ζωτικό. Χρειάζεται κυβερνητική αντιμετώπιση. Βεβαίως, με αισθήματα αλληλεγγύης αλλά και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πόροι προς αυτή την κατεύθυνση, η άποψη αυτή μας βρίσκει σύμφωνους. Εφόσον, όμως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις και εφόσον συντάσσεται η ΚΕΔΕ”. Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει η Ε.Ε. να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και να το χρηματοδοτήσει, αλλά και η κυβερνητική πολιτική να το αναγάγει ανά την επικράτεια, με κανόνες αλληλεγγύης. “Σε κάθε περίπτωση αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο και όχι ο δήμαρχος…” τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση μέχρι στιγμής, σημειώνοντας πως “αν κάνετε εγκαταστάσεις για να υποδεχθώ τους μετανάστες, θα τους δεχθώ, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να τους δεχθώ (κάτω από τον ήλιο, να είναι κλεισμένοι λες και είναι ζώα. Αυτή η απόφαση είναι ειλημμένη. Όχι γιατί έχω κάτι ενάντια στους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να “αμολήσουμε” τους ανθρώπους αυτούς στη Νεάπολη ή στην Εράτυρα. Οι άνθρωποι αυτοί πεινάνε και μπορεί να κλέψουν ή οτιδήποτε άλλο…”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Δεσκάτης Γρεβενών Δημήτρης Καραστέργιος, ο οποίος τόνισε πως παρότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε πάρει θετική απόφαση για τη δημιουργία Κέντρο μεταναστών, η τωρινή τοπική κοινωνία είναι αρνητική μιας και συναισθάνεται τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές: “Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και οι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η επιθυμία φιλοξενίας της νέας δημοτικής αρχής αφορούσε τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου που θα διασφάλιζε τις συνθήκες υγιεινής, τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας και θα υπήρξε η κατάλληλη νομοθεσία για την επαναπροώθησή τους. 

Στις μέρες μας, βλέπουμε ότι τα κέντρα αυτά θα γίνουν σε κοντέινερ, με μια περίφραξη που δεν θα εγγυάται την ασφάλεια και κανείς δεν μιλάει για βελτίωση των υποδομών στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν”. Ο κ. Καραστέργιος τόνισε πως η Δεσκάτη έχει ένα κέντρο υγείας και ένα αστυνομικό τμήμα που δεν μπορούν στην παρούσα φάση να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και είναι αδύνατον να φιλοξενήσουν και μετανάστες. Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία…

Β.Σ.

prlogos.gr