ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ:ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΜΠΙΝΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Posted by : Mr. Blog | 1 Απρ 2015 | Published in

Σε συνέχεια απόφασης του ΔΣ και του Δημάρχου Καστοριάς κ Ανέστη Αγγελή, ο Δήμος Καστοριάς συμμετείχε σε πρόγραμμα επισκέψεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από 29-31 Μαρτίου με αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους
Αντιδημάρχους Προγραμματισμού κ Μπινιάκο Μιχαήλ και Ποιότητας Ζωής κ Κωτούλα Δημήτριο.

Η επίσκεψη αυτή συνδυάστηκε με την παρακολούθηση ημερίδας που είχε σαν θεματικές την «πολιτική συνοχής ως μοχλό ανάπτυξης» και την «κοινωνική επιχειρηματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση». Όσον αφορά την πρώτη θεματική, υπήρξε ενημέρωση από τους κκ Mikel Landabaso και Ιωάννη Λατούδη από το Γραφείο της Επιτρόπου και τους Sabine Bourdy και Παναγιώτη Πανταζάτο από την Μονάδα ‘’Ελλάδα-Κύπρος’’ της ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής & Αστικής Ανάπτυξης. Στην συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν οι προβληματισμοί και οι δυσκολίες που έχουν αντιμετωπιστεί από την πλευρά των δημοτικών αρχών, τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, χωρίς ωστόσο όμως να λυθούν και να απαντηθούν ικανοποιητικά όλα τα θέματα που τέθηκαν. 

Για την δεύτερη θεματική ενότητα της ημερίδας υπήρξε παρουσίαση και συζήτηση με τους Alessandro Senesi και Giorgio Guazzugli Marini από την ΓΔ Εκπαίδευσης και Πολιτισμού και τον κ Γεώργιο Τασκούδη από την ΓΔ Απασχόλησης. Στον διάλογο που ακολούθησε διευκρινίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή των Δήμων ως τελικών δικαιούχων σε διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε., όπως το Creative Europe  και το Erasmus+, ενώ υπογραμμίστηκαν και οι περιορισμοί και τα προβλήματα που θέτει η ελληνική νομοθεσία. 

Ταυτόχρονα, με την ευκαιρία της παρουσίας της Αντιπροσωπείας του Δήμου Καστοριάς στις Βρυξέλλες, έλαβαν χώρα συναντήσεις με την κ. Σπυράκη Μαρία, Ευρωβουλευτή και συντονιστή της ημερίδας, τα επιτελεία των Ευρωβουλευτών κ. Ζαγοράκη Θεόδωρο και κ. Συναδινό Ελευθέριο ,καθώς και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαγγελματιών με καταγωγή από την Καστοριά. Απώτερος σκοπός του Δήμου Καστοριάς είναι η δικτύωση με την έδρα της Ε.Ε. και η όσο το δυνατόν εντονότερη και πληρέστερη παρουσία του Δήμου Καστοριάς στα κέντρα λήψης των αποφάσεων με στόχο την εξεύρεση επιπλέον πόρων  και την χρηματοδότηση επιπρόσθετων δραστηριοτήτων.