Καστοριά: Επιμορφωτικό διήμερο για την πρόληψη της σχολικής βίας

Posted by : Mr. Blog | 23 Απρ 2015 | Published in

Καστοριά: Επιμορφωτικό διήμερο για την πρόληψη της σχολικής βίας
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και η Yπεύθυνη της Περιφερειακής Ομάδας Δράσεων Πρόληψης Δυτικής Μακεδονίας (για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Καστοριάς) Αθηνά Μήλιου διοργανώνουν, σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, επιμορφωτικό διήμερο με θέμα: “Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Συγκρούσεων και της Βίας στα Σχολεία: Εφαρμόζοντας  τα
εργαλεία της Σχολικής Διαμεσολάβησης, της Διαμεσολάβησης ομοτίμων, της Μη Βίαιης Επικοινωνίας και των Επανορθωτικών διαλόγων σε κύκλο”.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί  στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, ανοιχτή για το κοινό  το Σάββατο 9 Μαίου 18.00 – 21.00  και βιωματικό εργαστήριο  την Κυριακή  10 Μαίου 10.30 έως 12.30.

  Το επιμορφωτικό διήμερο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (πρώην Νομαρχία)  το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου 2015 και θα περιλαμβάνει:
 Α. μια ημερίδα ανοιχτή για το κοινό (Σάββατο 9 Μαΐου 2015, 18:00-21:00) με την ακόλουθη θεματολογία:
-Νομοθετικό πλαίσιο δικαιωμάτων του παιδιού και υποχρεώσεις των κρατών
- σχολική διαμεσολάβηση (παρουσίαση και βιωματική άσκηση)
- διάλογοι σε κύκλο και επανορθωτική δικαιοσύνη
-μη βίαιη επικοινωνία
-κοινωνική διαμεσολάβηση
 και
Β. ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πάνω στη μη βίαιη επικοινωνία (Κυριακή 10 Μαΐου 2015, 10:30-12:30).

Εισηγητές  και των δύο δράσεων θα είναι τέσσερα μέλη της ομάδας Μετάπλασις.
  Η Μετάπλασις είναι μια ομάδα 11 εθελοντών με αντικείμενο το συντονισμό ιδιωτικών και δημοσίων διαλόγων, την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης συγκρούσεων, οι οποίοι θα προκύπτουν μέσα από το διάλογο και την ουσιαστική επικοινωνία.

  Η Μετάπλασις δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της εκπαίδευσης, με παρουσιάσεις σε καθηγητές, γονείς και μαθητές σχετικά με τη Σχολική Διαμεσολάβηση, τη Σχολική Βία, τον Σχολικό Εκφοβισμό και την πρόληψή τους. Οι παρουσιάσεις αυτές έχουν ενημερωτικό σκοπό ως προς το ποιες πρακτικές μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της βίας στα σχολεία. Ειδικότερα, πρόκειται για τους:

1. Πολυχρόνη Κοκκινίδη:  Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος εμπορικών επιχειρήσεων, πιστοποιημένος διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Υ.Δ.Δ.Α.Δ.), διαπιστευμένος εκπαιδευτής διαμεσολαβητών και πιστοποιημένος διαπραγματευτής. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας για τη  Διαμεσολάβηση (ΕΛΠΙΔΙΑ).

2. Δήμητρα Γαβριήλ: Δικηγόρος, πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α.Δ, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών και εκπαιδεύτρια συντονιστών διαλόγου (facilitator’s trainer). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο “Επίλυση Συγκρούσεων στο Χώρο Εργασίας: 10 Στρατηγικές για Όλους” των K. Cloke & J. Goldsmith (εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη). Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας για τη Διαμεσολάβηση (ΕΛΠΙΔΙΑ).

3. Γιώργο Τσιτσιρίγκο:  Εκπαιδευτής Επικοινωνίας – Ειδικός στην Μη Βίαη Επικοινωνία. Εδώ και 4 χρόνια ασχολείται εντατικά με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία (Nonviolent Communication) και συντονίζει βιωματικές εκπαιδεύσεις σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
  1. Αγγελική Γιαννάτου:  Φιλόλογος, Εμπνεύστρια και Υπεύθυνη για δέκα χρόνια του προγράμματος “Διαμεσολάβηση Ομοτίμων” στο 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου.
 Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές  καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου σας για τη διοργάνωση της ημερίδας. Επίσης όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να παρακολουθήσουν το βιωματικό εργαστήριο, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να μας αποστείλετε τα ονόματά τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου athmiliou@sch.grμέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015.
Με τη λήξη του βιωματικού εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.