ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Posted by : Mr. Blog | 22 Απρ 2015 | Published in

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Χαριλάου Τρικούπη 23, 10681, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2155353983
Λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής ανοικτή επιστολή δανειολήπτη, μέλους του Συλλόγου μας ,προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γεώργιο Σταθάκη. Τα πλήρη στοιχεία του δανειολήπτη είναι στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΤΟΔ.



Ανοικτή επιστολή δανειολήπτη προς τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γεώργιο Σταθάκη


Κύριε υπουργέ, με χαρά και πολλές ελπίδες υποδεχθήκαμε την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Παρά τα οποιαδήποτε ερωτηματικά, το γκρέμισμα της μισητής κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αποτέλεσε ισχυρό παράγοντα για να γεμίσει με αισθήματα ελπίδας τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Στα πέντε χρόνια της μνημονιακής κρίσης οι οικογένειες των δανειοληπτών έζησαν στιγμές κόλασης, ενώ δεν ξεχνάμε τις χιλιάδες των συνανθρώπων μας που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, κάτω από τις ανυπόφορες πιέσεις των τοκογλύφων τραπεζιτών.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι οι ελπίδες όσο γρήγορα ανθίζουν, το ίδιο γρήγορα μαραίνονται. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Δηλώνετε συχνά τελευταία, ότι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, δεν γίνονται. Η αλήθεια είναι διαφορετική, βεβαίως και γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Αυτό το λέμε υπεύθυνα διότι πολύ συχνά μετεκλογικά, βρισκόμαστε έξω από τα ειρηνοδικεία, προσπαθώντας να εμποδίσουμε την αποτρόπαια πράξη. Δεν νομίζουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για κάποιον που χάνει το σπίτι του, αν το δάνειο που αδυνατεί να εξυπηρετήσει, λόγω της κρίσης, είναι στεγαστικό ή επαγγελματικό.

Αυτή την στιγμή χιλιάδες δανειολήπτες είναι απροστάτευτοι απέναντι στα καταδιωκτικά μέτρα των τραπεζών. Στην πραγματικότητα οι δανειολήπτες είναι απροστάτευτοι από την αρχή του 2014. Στο τέλος του Δεκέμβρη του 2013, ο νόμος Παπαθανασίου που απαγόρευε τους πλειστηριασμούς όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων και ήταν ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες, καταργήθηκε. Στην θέση του, η κυβέρνηση Σαμαρά έφερε την ρύθμιση Χατζηδάκη, ως μεταβατική περίοδο για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την αρχή του 2015. Η ρύθμιση αυτή επέτρεπε στους δανειολήπτες, που πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, να προστατεύσουν προσωρινά την πρώτη κατοικία τους, υπό την προϋπόθεση της καταβολής, μιας καθόλου ευκαταφρόνητης, μηνιαίας δόσης, ιδιαίτερα για ανθρώπους που έχουν και άλλες οφειλές στο Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ. Μάλλον γνωρίζετε το άδοξο τέλος της ρύθμισης Χατζηδάκη, μόλις 3-4 χιλιάδες δανειολήπτες από τις εκατοντάδες χιλιάδες που αφορούσε η ρύθμιση, προσέτρεξαν στα γκισέ των τραπεζών, προκειμένου να υποβάλλουν την σχετική αίτηση και τα άπειρα δικαιολογητικά που απαιτούσε ο νόμος. 
Πιστεύετε ότι ήταν τυχαίο; 

Τώρα, έρχεστε εσείς κ. Σταθάκη, που ενώ προεκλογικά μιλούσατε για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και στη κυριολεξία βαφτίζετε το κρέας ψάρι, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Γλέζου. Σχεδιάζετε να επαναφέρετε την πεθαμένη ρύθμιση Χατζηδάκη, διευρύνοντας προς το ευνοϊκότερο είναι αλήθεια τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά αυτό δεν είναι ούτε απαγόρευση, ούτε αναστολή πλειστηριασμών. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα έχει την τύχη της προηγούμενης , ελάχιστοι θα ενταχθούν.

Ακόμα και αυτό το ελάχιστο όμως, δεν σας επιτρέπει να νομοθετήσετε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι λεγόμενοι θεσμοί. Είναι εντυπωσιακό αλλά δεν σας επιτρέπουν ούτε ρυθμίσεις τύπου Χατζηδάκη να φέρετε στη Βουλή! Και μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα ήταν από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατίθετο στη Βουλή. Η γνωμάτευση όμως της ΕΚΤ και του κ. Ντράγκι είναι διαφορετική, καθώς κατά την γνώμη τους, τέτοια νομοθετήματα…. καλλιεργούν κουλτούρα κακοπληρωτή. Και εσείς πάντως, σε μια από τις πρόσφατες ομιλίες σας, δεν αποφύγατε τον πειρασμό να κάνετε χρήση της συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας.

 Αναφερόμενος στις δυσκολίες που παρουσιάζει η νομοθετική ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, επισημάνατε σαν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει αυτή η ρύθμιση, την ύπαρξη των στρατηγικών κακοπληρωτών (κοινώς μπαταχτσήδων). Επειδή αντιλαμβανόμαστε, ότι δεν αναφέρεστε σε μεμονωμένες περιπτώσεις- αλλιώς δεν θα χρειάζονταν να γίνει λόγος- αλλά το πρόβλημα κατά την γνώμη σας έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά, θέλουμε να θυμίσουμε τα εξής: Η συστηματική απαξιωτική και υβριστική αντιμετώπιση μεγάλων τμημάτων ή και ολόκληρου του ελληνικού λαού ξεκίνησε από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου (μαζί τα φάγαμε) και συνεχίστηκε από ξένα έντυπα, όπου οι έλληνες παρουσιάζονται ως τεμπέληδες, αχαΐρευτοι και μπαταχτσήδες. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβαν οι γνωστοί παπαγάλοι των τραπεζιτών, τοκογλύφων και καναλαρχών, που αποκαλούν μπαταχτσήδες τους δανειολήπτες, εν μέρει ή εν συνόλω. Δεν πιστεύουμε ότι οι απόψεις αυτές έχουν σχέση με την πολιτική σας διαδρομή και την όλη προσωπικότητά σας.

Αν θέλετε πάντως να αναζητήσετε τους μπαταχτσήδες στην ελληνική κοινωνία- αυτό βέβαια ανήκει στην αρμοδιότητα άλλου υπουργείου- θα πρέπει να ανατρέξετε ξανά στις ευγενείς τάξεις των τραπεζιτών- τοκογλύφων, των εργολάβων-καναλαρχών και πετρελαιάδων (πολλοί από τους οποίους είναι ήδη υπόδικοι) και άλλων ακριβοθώρητων κεφαλαιοκρατών. Αυτά τα … εκλεκτά επαγγέλματα έχουν ως αναπόσπαστο στοιχείο τους, τον μπαταχτσή και τον απατεώνα. Μην τους αναζητάτε στους απλούς εργαζόμενους. Εκτός και αν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές εννοούνται όσοι προτίμησαν, προκειμένου να μην πεινάσουν τα παιδιά τους και οι ίδιοι, να μην πληρώσουν την Τράπεζα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως κοινωνιολογικό, αλλά πολιτικό. Η δυσφήμηση που επιχειρείται έχει στόχο να μην δοθούν φιλολαϊκές λύσεις στο πρόβλημα ή να περιοριστούν αυτές σε ελάχιστους δανειολήπτες, αφήνοντας την μεγάλη μάζα, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο. Ήδη υπήρχε σχεδιασμός, από την προηγούμενη κυβέρνηση είναι αλήθεια, για τροποποίηση, ουσιαστικά κατάργηση, του νόμου Κατσέλη που σήμερα αποτελεί το μοναδικό καταφύγιο των δανειοληπτών. Ως βασική αιτία προβλήθηκε τότε και πάλι η ύπαρξη αυτών των…
καταραμένων μπαταχτσήδων που έχουν τρυπώσει και στις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Κύριε υπουργέ γνωρίζετε, ίσως καλύτερα από τον καθένα, ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι τεράστιο και ενδεχομένως μη επιλύσιμο με τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε.80 δις ευρώ είναι περίπου τα «κόκκινα δάνεια», 75 δις ευρώ τα χρέη προς το Δημόσιο και σχεδόν 20 δις οι οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους οργανισμούς ( όπως πχ στη ΔΕΗ 1,8 δις ). Ένα ιδιωτικό χρέος- βουνό, ίσο σχεδόν προς το ΑΕΠ της χώρας. Είναι γεγονός επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αστρονομικού ποσού είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης και των ευρύτερων συνεπειών της, όπως αυτή επιβλήθηκε από τους ξένους δανειστές και εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μετακύληση 9-10 μονάδων του δημοσιονομικού ελλείμματος στις πλάτες του ελληνικού λαού, είχε σαν συνέπεια το παραγωγικό μαράζωμα της ελληνικής κοινωνία και την εντεινόμενη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Τα λεφτά είναι πολλά και το πολιτικό διακύβευμα πολύ μεγάλο. Το τί επιδιώκουν οι ξένοι δανειστές, κυρίως η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και μαζί τους όλο το κολλώδες παρασιτικό πλέγμα της εντόπιας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας, είναι γνωστό σε όλους. Δεν είναι βέβαια μόνο το ξεζούμισμα των δανειοληπτών και των οφειλετών, που στο σύνολό τους, μαζί με τις οικογένειές τους αποτελούν τα 3\4 του ελληνικού πληθυσμού. Επιδίωξή τους είναι η συνολική και ολοκληρωτική μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε ένα νεοκαπιταλιστικό υβρίδιο, σε μια σύγχρονη αποικία χρέους στο διηνεκές.

Το βασικό ερώτημα είναι, εσείς και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε τί επιδιώκετε. Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και ιδιαίτερα των «κόκκινων δανείων», είναι ένα από τα τέσσερα- πέντε προβλήματα της σημερινής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, που αποτελούν τη λυδία λίθο του δρόμου που θα ακολουθήσετε. Ενδεχομένως ασφαλείς απαντήσεις στο ερώτημα αυτό θα έδινε η κατάθεση του νόμου για τα «κόκκινα δάνεια», που όμως όπως έχετε δηλώσει, παρά τις προεκλογικές σας προτεραιότητες, αυτή δεν θα γίνει πριν το φθινόπωρο. Εκείνο που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, είναι ότι δεν πρέπει να πιστεύετε ότι θα λύσετε το επίμαχο ζήτημα, και για τους δανειολήπτες και για τους τραπεζίτες. Τα συμφέροντά τους είναι διαμετρικά αντίθετα και αντιμαχόμενα. Υποχρεωτικά θα πρέπει να επιλέξετε, ανάμεσα στην εντολή του ελληνικού λαού, που ήταν απολύτως συγκεκριμένη και σ’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για ό,τι τραγικό συμβαίνει στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχετε την ανάγκη της υποστήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που είτε είναι δανειολήπτες κυνηγημένοι από τις Τράπεζες, είτε οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων κυνηγημένοι από την Εφορία, για πράγματα που ελάχιστα ευθύνονται οι ίδιοι. Οι επιλογές είναι ανοικτές μπροστά σας και οι ιστορικές σας ευθύνες τεράστιες.



ΑΘΗΝΑ, Απρίλιος 2015