To μετέωρο βήμα της χώρας από Eurogroup σε Eurogroup

Posted by : Mr. Blog | 25 Απρ 2015 | Published in

Στις 11 Μαΐου τα νεότερα για το ελληνικό θέμα, στην έκτη κατά σειρά συνεδρίαση του Eurogroup, από τα τέλη Ιανουαρίου που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση
To μετέωρο βήμα της χώρας από Eurogroup σε Eurogroup
Ήταν η 5η συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στους τελευταίους δυόμιση μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων η Ελλάδα ήταν κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα. Λύση δεν βρέθηκε και πλέον το θέμα παραπέμπεται –αν δεν υπάρξει έκτακτη σύγκλιση του οργάνου κάτι όμως που προς το παρόν δεν διαφαίνεται τουλάχιστον με βάση τα όσα επίσημα δηλώθηκαν χθες- στην 6η διαδοχική συνεδρίαση, αυτή της 11 Μαΐου. Σημαδιακή ημέρα: εκτός του ότι θα
συμπληρώνονται 90 ημέρες από την 11η Φεβρουαρίου –ημέρα πρώτης «σύγκρουσης» του Έλληνα υπουργού με τους Eυρωπαίους ομολόγους του, μια ημέρα αργότερα η Ελλάδα θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει και να καταβάλει τα 750 εκατ. ευρώ της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το διάστημα από τις 11/02 μέχρι σήμερα εκτός από τον πυρετό των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίστηκε και από τη σοβαρή επιδείνωση βασικών οικονομικών δεικτών και μεγεθών. Οι αναλήψεις καταθέσεων συνεχίζονται –κάτι που αναγκάζει τις τράπεζες να αυξάνουν συνεχώς την έκθεσή τους στον ELA- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ξανάρχισαν να ανεβαίνουν καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει «παγώσει» τις δαπάνες και αυτό με τη σειρά του έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς «ζωντανούς» κλάδους της οικονομίας όπως ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας και ο χώρος του φαρμάκου.

ασφαλιστικά ταμεία έχουν παγώσει κάθε απόφαση για έκδοση σύνταξης ή καταβολής εφάπαξ κάτι που σημαίνει ότι όσοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μένουν χωρίς εισόδημα ενώ η αβεβαιότητα περιορίζει τις συναλλαγές στην αγορά λόγω και της παντελούς έλλειψης ρευστότητας. Ήδη, ο πήχης για την πορεία του ΑΕΠ φέτος έχει κατέβει με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη μεν, μικρή δε κάτω από το επίπεδο του 1,4%. Τις επόμενες ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το Eurogroup της 12 Μαίου, η συμπίεση της ρευστότητας αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη καθώς το γενικό λογιστήριο να εντείνει τις πιέσεις για να καλύψει τόσο τις δανειακές ανάγκες της χώρας (με κυρίαρχη τη δόση της 12ης Μαίου στο ΔΝΤ) όσο και τις ταμειακές ανάκγες του κρατικού προϋπολογισμού στο εσωτερικό.

Το χρονικό των Eurogroup

11/02: Η πρώτη «γνωριμία» και η πρώτη παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρωομάδα. Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται χωρίς να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Η Ευρωομάδα συζήτησε την κατάσταση στην Ελλάδα, ιδίως δε τις προοπτικές μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Ο νέος Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησης. Οι υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015» αναφέρει η ανακοίνωση.
16/02: Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση. Είναι το Eurogroup κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έστειλαν το τελεσίγραφο στην Αθήνα: «Η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να αρχίσει μόλις οι ελληνικές αρχές υποβάλουν αίτημα για την παράταση του προγράμματος συνοδευόμενο από ένα σαφές σύνολο δεσμεύσεων» αναφέρει ο Γ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης και ουσιαστικά δίνει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας στην Ελλάδα να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης.

20/02: Συμφωνείται η 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται να παρουσιάσει ένα κείμενο προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων μέσα σε δύο 24ωρα με αποτέλεσμα να προκύψει το κείμενο της 23ης Φεβρουαρίου με τις αναφορές στη κατάργηση των «εξαιρέσεων» του ΦΠΑ, την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων κλπ. Συμφωνείται η επιστροφή των 11 δισεκατομμυρίων του ΤΧΣ στο Λουξεμβούργο ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα. Το θέμα παραπέμπεται να προχωρήσει μετά την επίτευξη συμφωνίας.

09/03: Η Ελλάδα απασχολεί ένα ακόμη Eurogroup καθώς παρά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος έναρξης των διαπραγματεύσεων. Συμφωνείται οι συζητήσεις να ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου. Λίγες ημέρες αργότερα συγκροτείται το Brussels Group αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια που συσκέπτονται πότε στο ένα και πότε στο άλλο ξενοδοχείο της Αθήνας

24/04: Το Eurogroup εμμένει στη στάση του: να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και η Ελλάδα να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων καθώς μόνον έτσι θα αποδεσμευτούν οι υπόλοιπες δόσεις των δανείων. Για μια ακόμη φορά, η εξεύρεση λύσης παραπέμπεται στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, αυτό της 11ης Μαΐου χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλισης του οργάνου.thetoc