ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ

Posted by : Mr. Blog | 30 Μαρ 2015 | Published in

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ
Στην ιστορική Κλεισούρα πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Καστριάς,  χθες Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, εκδηλώσεις μνήμης  προς τιμήν των 280 σφαγιασθέντων Κλεισουριέων κατά το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας της 5 Απριλίου 1944, από τους γερμανούς  κατακτητές και τελέσθηκε πάνδημο μνημόσυνο, χωροστατούντος  του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη
Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο  αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, ο τέως  πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος , ο Γερμανός Γενικός Πρόξενος Θεσσαλονίκης  κ. Ingo von Voss, οι βουλευτές Καστοριάς κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και κ. Μαρία Αντωνίου, ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Δημήτριος Δημητριάδη, ο  Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος,  ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος κ. Φώτιος Γκίκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς κ. Ευθύμιος Αμαραντίδης, ο  Υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Καστοριάς,   εκπρόσωποι κόμματων της Ελληνικής  Βουλής, Δήμων, Τοπικών Κοινοτήτων,  φορέων , συλλόγων  και κάτοικοι της Κλεισούρας.

Το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Καστοριάς και  τ. Δήμαρχο του ιστορικού Δήμου Κλεισούρας κ. Ιωάννη Τόμου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα γεγονότα της τραγικής ημέρας της 5ης  Απριλίου του 1944, με τις ανατριχιαστικές στιγμές και λεπτομέρειες της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών. Το προσκλητήριο των νεκρών μαρτύρων-ηρώων Κλεισουριωτών έγινε από τον τελετάρχη της εκδήλωσης κ. Μηνά Γκαλίτσα μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένης ατμόσφαιρας. 

φωτογραφίες από το oladeka