ΠΕΤΑΞΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΠΕΣΕ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΥΣ!

Posted by : Mr. Blog | 21 Ιαν 2015 | Published in

ΠΕΤΑΞΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΠΕΣΕ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΥΣ!
Ο Αχίλλειος τη μέρα της τοποθέτησης του πομπού στη Μικρή Πρέσπα, Ιούνιος 2014
Ένας ενήλικος αργυροπελεκάνος Pelecanus crispus βρέθηκε νεκρός την προηγούμενη βδομάδα σε νησίδα κοντά στις εκβολές του Έβρου. Πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, ένα είδος διεθνούς
ενδιαφέροντος για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Αχίλλειος έφερε πομπό στη ράχη του μέσω του οποίου παρακολουθούνταν οι μετακινήσεις του εδώ και μερικούς μήνες στο πλαίσιο προγράμματος τηλεμετρίας που εκπονεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2012. Παγιδεύτηκε στη Μικρή Πρέσπα το καλοκαίρι όπου και του τοποθετήθηκε ο πομπός και μετά από περιπλάνηση μερικών εβδομάδων σε διάφορους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας επέλεξε το Δέλτα του Έβρου για να διαχειμάσει όπως και πολλά άλλα άτομα του είδους του.

Εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου κατευθύνθηκαν με βάρκα στο σημείο από το οποίο λαμβάνονταν τα τελευταία στίγματα του πομπού του που έδειχναν πλήρη ακινησία, συνέλλεξαν το νεκρό πελεκάνο και τον μετέφεραν σε κτηνίατρο της Αλεξανδρούπολης.

Ακτινογραφία θώρακα όπου φαίνονται τα δεκάδες σκάγια στο σώμα του.


Οι ακτινογραφίες έδειξαν πληθώρα ψιλών σκαγιών στο θώρακα και την αριστερή φτερούγα, ένδειξη ότι ο πελεκάνος ήταν στόχος των λαθροκυνηγών.
Το περιστατικό θεωρείται ιδιαιτέρως σοβαρό και για το γεγονός ότι πέρσι την ίδια εποχή και άλλος ένας αργυροπελεκάνος με πομπό πυροβολήθηκε στην ίδια περιοχή. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καταδικάζουν για άλλη μια φορά τη λαθροθηρία και καλούν όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με τις ενέργειές τους στην αποτροπή της υποβάθμισης της προστασίας του είδους.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ελένη Μακρυγιάννη, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, 2551061000

Δήμητρα Πασχαλίδου (Υπεύθυνη επικοινωνίας), Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, 2385051211