Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ -Υψηλή ραπτική «à la russe»

Posted by : Mr. Blog | 2 Δεκ 2014 | Published in


Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ -Υψηλή ραπτική «à la russe»
Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους ξένους οίκους μόδας και τις βιομηχανίες του κλάδου ένδυσης που θα εγκατασταθούν στη Ρωσία. Η Μόσχα εγγυάται στους ξένους επιχειρηματίες ότι θα αποκτήσουν συγκεκριμένο μερίδιο της εγχώριας αγοράς, μέσω φορολογικών κινήτρων και κρατικών παραγγελιών.

Η ρωσική κυβέρνηση προσκάλεσε τις ξένες επιχειρήσεις στον κλάδο της ένδυσης με
αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα να μετακινήσουν τη θέση της παραγωγή τους σε περιοχές της Ρωσίας. Τα κίνητρα που δίνονται στις νέες επιχειρήσεις είναι σημαντικά, όπως για παράδειγμα, μακροπρόθεσμες φορολογικές ελαφρύνσεις, μέχρι το 2025. Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο διασφαλίζει στους επιχειρηματίες συγκεκριμένο μερίδιο της αγοράς, μέσω των κρατικών παραγγελιών.

Η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε στις μεγάλες ξένες βιομηχανίες ένδυσης να εγκαταστήσουν τις παραγωγικές δομές τους στη Ρωσία, παρέχοντάς τους φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Βίκτορ Γιεβτουχόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρατικά προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων στη Ρωσία, προβλέπουν επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη μέρους των εξόδων, της αγοράς πρώτων υλών και για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, καθώς και για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων. Πιο συγκεκριμένα για τις νέες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων μπορεί να χορηγηθούν μακροπρόθεσμα φορολογικά κίνητρα μέχρι το 2025. Επιπλέον, το υπουργείο διασφαλίζει στους ξένους επιχειρηματίες που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε τοπικοποίηση της παραγωγής στην επικράτεια της Ρωσίας συγκεκριμένο μερίδιο της αγοράς, μέσω του προγράμματος κρατικών παραγγελιών.

Κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις
«Στη Ρωσία, από τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής υπάρχει μια μακρά παράδοση στον κλάδο ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας. Έτσι, η χώρα μπορεί να κατακτήσει μια συγκεκριμένη θέση που θα βρίσκεται μεταξύ του ακριβού ευρωπαϊκού τμήματος και του λεγόμενου φθηνού –μαζικής κατανάλωσης- ασιατικού τμήματος της αγοράς», θεωρεί ο Βίκτορ Γιεβτουχόφ. Ένας τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας από την εμπειρία της προσέλκυσης στη Ρωσία ξένων κατασκευαστών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, «όλα αυτά αφορούν φυσικά στο μέλλον. Αλλά ήδη έχει γίνει μια καλή αρχή για τους κλωστοϋφαντουργούς μας».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, στη διάρκεια των συναντήσεων του China National Textile and Apparel Council (CNTAC) και των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου στην έκθεση «Super» στο Μιλάνο φάνηκε, ότι οι Κινέζοι βλέπουν τη Ρωσία όχι μόνο ως μια αγορά για τα προϊόντα τους, αλλά είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην ανάπτυξη της παραγωγής. Μάλιστα στη διάρκεια της σημαντικότερης «Εβδομάδας Μόδας» στη Νοτιοανατολική Ασία, της «Mercedes-Benz China Fashion Week» στο Πεκίνο, υπογράφτηκε τριετής συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ρωσικού Επιμελητηρίου Μόδας και του ανάλογου κινεζικού φορέα «China Fashion Association».

Σύμφωνα με τον  Βίκτορ Γιεβτουχόφ, στον κλάδο ένδυσης, και ειδικότερα στις ξένες αγορές, φαίνεται να έχουν καλύτερες προοπτικές τα ρωσικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι τα τεχνικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα μη υφασμένα υφάσματα. Προς το παρόν, η αγορά αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των πωλήσεων του κλάδου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο όγκος της παραγωγής μη υφασμένων υφασμάτων στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 8 φορές και στην αγορά της ΕΕ, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τα τεχνικά υφάσματα στο σύνολό τους συνεισφέρουν το 50% της αύξησης της παραγωγής στις βιομηχανικές μονάδες του κλάδου.
Πρώτες επιτυχίες
Η ελαφρά βιομηχανία στη Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τη γενικότερη επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας, για το 2013, η βιομηχανική παραγωγή στη Ρωσία αυξήθηκε σχεδόν κατά 5%. Επιπλέον, στους πρώτους 9 μήνες του 2014, η παραγωγή προϊόντων ένδυσης στη χώρα αυξήθηκε κατά 7%. Για λόγους σύγκρισης, η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά την ίδια περίοδο ήταν μόλις 0,7%. Ωστόσο, μετά την ένταξη της χώρας στον ΠΟΕ και την επακόλουθη κατάργηση των τελωνειακών δασμών, η παραγωγή δέρματος και δερμάτινων ειδών στη Ρωσία μειώθηκε κατά 10,5% και 20% αντίστοιχα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τον Αύγουστο του 2014 η ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε την εξαγωγή των ημιτελών δερμάτινων προϊόντων. Επιπλέον, το υπουργείο υπολογίζει να επιτευχθεί μια παρόμοια απαγόρευση και για την εξαγωγή ακατέργαστων δερμάτων.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, τα προβλήματα της εγχώριας παραγωγής υφασμάτων έγκεινται κατά κύριο λόγο στην απώλεια ενός σημαντικού μέρους της βάσης απόκτησης πρώτων υλών για τον κλάδο, που είναι αποτέλεσμα της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Το 100% της παραγωγής ινών από βαμβάκι και φυσικού μεταξιού παρέμεινε στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Παρά το γεγονός, ότι σήμερα τα περισσότερα είδη συνθετικών υφασμάτων εισάγονται, έχει γίνει ένα καλό ξεκίνημα για τη δημιουργία της εγχώριας παραγωγής», λέει ο Βίκτορ Γιεβτουχόφ (συγκεκριμένα, πρόκειται για το μεγάλης κλίμακας έργο για την παραγωγή υφασμάτων από συνθετικές ίνες στην πόλη Σάχτι, στην περιφέρεια Ροστόφ). 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία της δημιουργίας επιχειρήσεων που θα παράγουν μοντέρνα υφάσματα προχωράει λιγότερο ενεργά. «Τι στιγμή που η Ρωσία είναι η ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή υδρογονανθράκων, έχουμε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στην ανάπτυξη της παραγωγής χημικών ινών και νημάτων στη χώρα μας, ανάμεσα στα άλλα και μέσω της ανάπτυξης αλυσίδων παραγωγής στις μονάδες υψηλής απόδοσης των πετροχημικών συγκροτημάτων», υπογραμμίζει ο Γιεβτουχόφ. 
rbth