Ποια μέτρα έρχονται μπροστά και ποια πάνε πίσω λόγω προεδρικής εκλογής

Posted by : Mr. Blog | 12 Δεκ 2014 | Published in

Η κυβέρνηση πατάει… γκάζι για να υλοποιήσει μέτρα και δράσεις που μπορούν να σκορπίσουν χαμόγελα στους φορολογούμενους και –πιθανώς- ψηφοφόρους του Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή όμως, κάθε μέτρο που μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια φαίνεται να παραμένει στο… συρτάρι.

Κάθε μέτρο που μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια φαίνεται να παραμένει στο…
συρτάρι.

Έτσι, από τη μία πλευρά επιταχύνονται οι διαδικασίες για να καταβληθούν επιστροφές φόρου, για να πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών. Μέχρι και… laptop αλλά και δωρεάν συνδέσεις internet θα δοθούν τις επόμενες εβδομάδες σε τουλάχιστον 290.000 δικαιούχους. Από την άλλη, τα αυστηρά πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις παραμένουν στο συρτάρι όπως και τα ειδοποιητήρια για πληρωμή του χαρατσιού της ΔΕΗ έστω και ύστερα από περίπου έναν χρόνο.

Σε ρυθμούς κάλπης το υπ. Οικονομικών ενώ η «τρύπα» στα έσοδα διευρύνεται. Επιστροφές φόρων, καταβολές επιδομάτων ακόμη και διανομές δωρεάν …laptop επισπεύδονται

Συγκεκριμένα:
  • Από τις αρχές της εβδομάδας συνεχείς είναι οι επαφές ανάμεσα στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την έναρξη πληρωμής των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Γίνεται προσπάθεια ώστε το πρώτο «μηνιάτικο» να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς πριν από τα Χριστούγεννα.
  • Εντός των ημερών –και πάλι πριν από τα Χριστούγεννα- προγραμματίζεται να γίνει και η 2η πληρωμή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Χρήματα αναμένεται να πιστωθούν σε περισσότερους από 350.000 τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς οι δικαιούχοι έχουν ξεπεράσει πλέον τους 720.000.
Στον δεύτερο γύρο θα πληρωθούν αυτοί που:
  • Πήραν την προκαταβολή του 25% με την πληρωμή της 26ης Νοεμβρίου αλλά από τότε αγόρασαν και πετρέλαιο οπότε πλέον θα εισπράξουν και το υπόλοιπο 75% του επιδόματος.
  • Αυτοί που έχουν υποβάλλει αίτηση χωρίς να ζητήσουν προκαταβολή επιδόματος και αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης
  • Αυτοί που υπέβαλαν αίτηση μετά την πληρωμή της 26ης Νοεμβρίου και έχουν ζητήσει την προκαταβολή του 25%.
Συνολικά οι δικαιούχοι αναμένεται να εισπράξουν περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ.
Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν οι διαδικασίες και για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την αγορά πετρελαίου κίνησης στους αγρότες. Πρόκειται για ποσό άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες για την παροχή δωροεπιταγών σε 290.000 δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Με τις δωροεπιταγές αυτές, αξίας 430 ευρώ η καθεμία περίπου, οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα σε οκτώ περιφέρειες ανά την ελληνική επικράτεια θα εισπράξουν ένα «κουπόνι» 230 ευρώ για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή και επιδότηση 12 ευρώ μηνιαίως για να πάρουν μια δωρεάν σύνδεση στο internet. H σχετική απόφαση ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και η παροχή των δώρων θα ξεκινήσει άμεσα μέσα από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας.

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας ξεκινά η διαδικασία για την επιστροφή φόρου σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Η επιστροφή φόρου πηγάζει κατά κύριο λόγο από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Μέχρι τώρα η διαδικασία είχε κολλήσει προκειμένου να βρεθεί τρόπος να γίνει ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με ενδεχόμενα χρέη του δικαιούχου στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτά είναι τα ευχάριστα που έρχονται μπροστά στον χρόνο.

Υπάρχουν και δυσάρεστα τα οποία μπαίνουν στο …συρτάρι. Πολλά τα παραδείγματα:
1.      Περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν αφήσει απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ από το τέλος του 2013 ή από τις αρχές του 2014.

Περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν αφήσει απλήρωτο τον ΕΝΦΙΑ από το τέλος του 2013 ή από τις αρχές του 2014. 

Η ΔΕΗ έχει στείλει από τον Ιούλιο τον κατάλογο με τις οφειλές ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών αλλά η αρμόδια γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων δεν έχει δώσει εντολή να βεβαιωθούν οι οφειλές. Ακόμη και τώρα να γίνει η βεβαίωση, η οφειλή δεν πρόκειται να καταστεί ληξιπρόθεσμη πριν από το τέλος Ιανουαρίου. Αν μάλιστα δεν πάει καλά για την κυβέρνηση η διαδικασία της εκλογής προέδρου δημοκρατίας, το πιο πιθανό είναι ότι θα έχουμε και νέα αναβολή ώστε την απόφαση να λάβει η νέα κυβέρνηση.

2.      Πάνω από 600.000 οδηγοί κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Υποτίθεται ότι η λίστα με τους παραβάτες έχει ετοιμαστεί από τις αρχές του χρόνου και αυτό που εκκρεμούσε είναι η αποστολή ειδοποιητηρίων πληρωμής μαζί με πρόστιμο 250 ευρώ και τελεσίγραφο για ασφάλιση εντός 10ημέρου. Και αυτό το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα

3.      Έχουν εντοπιστεί περίπου 70.000 καταναλωτές οι οποίοι εισέπραξαν επίδομα θέρμανσης πέρυσι χωρίς να το δικαιούνται. Τα χρήματα δεν τους έχουν ζητηθεί πίσω.

4.       Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η έκδοση εγκυκλίου για την εξειδίκευση των προστίμων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Τα πρόστιμα αυτά έπρεπε να έχουν αρχίσει να επιβάλλονται από τις αρχές του 2014. Ακόμη η εγκύκλιος δεν έχει εκδοθεί και η κάθε εφορία πράττει κατά το δοκούν.

5.      Υποτίθεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015, θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση φόρου για τις παροχές σε είδος (κινητά, αυτοκίνητα, επιδόματα παιδικών σταθμών, κουπόνια από σουπερμάρκετ κλπ). Μένουν 12 εργάσιμες μέχρι να αλλάξει ο χρόνος και ούτε αυτή η υπόθεση έχει κλείσει. Χωρίς την απόφαση της κυρίας Σαββαΐδου το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει.thetoc