ΚΑΣΤΟΡΙΑ:Αρκούδες υπό στενή δορυφορική παρακολούθηση

Posted by : Mr. Blog | 21 Οκτ 2014 | Published in

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στις ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ALPINE σε συνέργεια με το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA (που διανύει το τελευταίο 6μηνο υλοποίησής του). Έξι συνολικά αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2014 από την επιστημονική Ομάδα της
οργάνωσης. Οι έξι θηλυκές αρκούδες «συνεργάζονται» τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές τους. Η  «Γαλήνη» και η «Ζωηρούλα», μητέρα και κόρη, η «Κάρμεν», η «Αμαζόνα», η «Αλκμήνη» και η «Τάνια» αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους, στέλνοντας SMS μέσω Internet, κάθε μισή ώρα.

Στόχος του έργου ALPINE, που συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας είναι η ανάπτυξη ενός «έξυπνου» δικτύου αισθητήρων, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με εφαρμογή στην περιβαλλοντική διαχείριση. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων «Αθηνά», η «Καλλιστώ» καθώς και 2 εταιρίες εξειδικευμένες στην ηλεκτρονική τεχνολογία. Δύο από τις εφαρμογές του δικτύου των «έξυπνων» αισθητήρων θα προσφέρουν πληροφορίες που θα εμπλουτίσουν την επιστημονική γνώση σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση του λύκου και της αρκούδας:
Η μία εφαρμογή θα είναι η ανάπτυξη μιας ειδικής γλώσσας προγραμματισμού που θα ενσωματωθεί σε δύο ομάδες «έξυπνων» αισθητήρων. Η πρώτη ομάδα θα τοποθετηθεί κατά μήκος του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού (ΚΑ45) και η δεύτερη στα ραδιοκολλάρα των ραδιοσημασμένων ζώων. Μέσω της ενδοεπικοινωνίας των 2 αυτών ομάδων των αισθητήρων θα προσδιοριστεί η κινητική  συμπεριφορά των δύο ειδών (αρκούδα, λύκος) σε σχέση με τον οδικό άξονα, την παρουσία και τη χρήση των τεχνικών περασμάτων.
Η δεύτερη εφαρμογή θα αφορά στην παρακολούθηση και ταυτοποίηση της θηρευτικής συμπεριφοράς του λύκου σε κτηνοτροφικά ζώα. Με την χρήση ραδιοκολλάρων με ενσωματωμένους «έξυπνους» αισθητήρες, που θα τοποθετηθούν τόσο σε άτομα λύκου όσο και σε κτηνοτροφικά ζώα, θα γίνεται παρακολούθηση της θηρευτικής συμπεριφοράς του λύκου και συνεπακόλουθα η πρόληψη επιθέσεων σε κοπάδια κτηνοτροφικών ζώων με στόχο την ελαχιστοποίηση των ζημιών.

Πέρα από το έργο ALPINE, τα στοιχεία της τηλεμετρίας θα αξιοποιηθούν στο πρόγραμμα LIFE ARCTOS/KASTORIA, προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής νέων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από το πρόγραμμα στον οδικό άξονα ΚΑ45 καθώς και η συχνότητα χρήσης των υπόγειων περασμάτων επί του άξονα ΚΑ45. Επιπλέον, θα εμπλουτίσουν την βάση δεδομένων της Καλλιστώς και θα οδηγήσουν στην βελτίωση των προσπαθειών της οργάνωσης για την άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπου-μεγάλων σαρκοφάγων. 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Θεοδωρίδης/ Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ» 
2310252530 (εσωτ.2) και 6978-586568

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693