Καστοριά: Ο εορτασμός του μοναστηρίου Παναγίας Φανερωμένης στην Αγία Κυριακή (φωτογραφίες – βίντεο)

Posted by : Mr. Blog | 1 Σεπ 2014 | Published in

Καστοριά: Ο εορτασμός του μοναστηρίου Παναγίας Φανερωμένης στην Αγία Κυριακή (φωτογραφίες – βίντεο)
Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς.


Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και την παρουσία πλήθους πιστών.

Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του τεμαχίου της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή.

Να σημειώσουμε ότι το ιερό αναλόγιο πλαισίωσε ο χορός των μοναζουσών από την Ιερά Μονή Παναγίας Μικροκάστρου.

Ανήμερα της εορτής το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ, ο οποίος στο λόγο του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή αναλύοντας τον στίχο «..δυσκόλως πλούσιος εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών».

Και παρέθεσε κάποια χωρία του Μεγάλου Αθανασίου και του Ιερού Χρυσοστόμου για τον πλούτο λέγοντας πως ο πλούτος γίνεται καλός όταν χρησιμοποιείται σωστά και γίνεται κακός όταν χρησιμοποιείται κακώς από αυτόν που τον έχει.

Και σημείωσε, ο Σεβασμιώτατος, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους ανθρώπους όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά ο πλούτος που δόθηκε από τον Θεό.

Α) Όταν δεν χρησιμοποιείται, λοιπόν, σωστά ο πλούτος, τότε για να τον αποκτήσει κανείς θυσιάζει τις αρχές, καταπιέζει, παρανομεί, ψεύδεται, εξαπατά τον πλησίον, παραβαίνει τους νόμους.

Β) Όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά σκοτίζεται ο νους του ανθρώπου. Έτσι δεν ζει με το πρίσμα της Βασιλείας των Ουρανών αλλά με το πρίσμα του πόσα θα κερδίσει κάθε μέρα. Και αυτή την αγωνιώδη μέριμνα μας την παρουσιάζει χαρακτηριστικότατα η περίπτωση του άφρονος πλουσίου «ψυχή, έχεις πολλά αγαθά..αναπαύου, φάγε, πίε, ευφραίνου». Και το αποτέλεσμα; Χάνεται η παρούσα ζωή και η Βασιλεία των Ουρανών.

Γ) Όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά ο πλούτος κάνει τον άνθρωπο αναίσθητο. Δεν υπάρχει σ’ αυτόν η καλωσύνη, ούτε η αγάπη, παρά η σκληρότητα και η αναλγησία.
Βλέπουμε τους πτωχούς να πεθαίνουν, τα παιδιά να λιμοκτονούν κι εμείς ζούμε άπαντες στον κόσμο μας, γι’ αυτό και η σημερινή περικοπή αναφέρεται σε όλους μας ανεξαιρέτως.
Και κατέληξε ευχόμενος η Παναγία να μας δίνει τη δύναμη να χρησιμοποιούμε σωστά αυτά που μας δίνει ο Θεός, ώστε να έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα.























































































































ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ