Τσίπρας στη ΔΕΘ «Δυναμική θριάμβου-Εκπλήξεις στην κυβέρνηση μας»

Posted by : Mr. Blog | 14 Σεπ 2014 | Published in

Τσίπρας στη ΔΕΘ «Δυναμική θριάμβου-Εκπλήξεις στην κυβέρνηση μας»
Σε μια μαραθώνια συνέντευξη- διήρκεσε πάνω απο 2,5 ώρες- οΑλέξης Τσίπρας εξήγησε τα επόμενα βήματα όχι μόνο στο δρόμο προς την κάλπη- «πρέπει να γίνουν χθες»- αλλά κυρίως μετά τα αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «δυναμική εκλογικού θριάμβου», ξεκαθάρισε ότι δεν συγκυβερνά με Σαμαρά και Βενιζέλο και μίλησε για «ψηφοδέλτιο συνεργασίας» του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του. «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς που μας οδήγησαν στον γκρεμό. Συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο δεν κάνουμε. Ούτε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί με συμφωνητικά για να γευθούμε τη γλύκα της εξουσίας» είπε με την τελευταία αναφορα να αφορά προφανώς τη ΔΗΜΑΡ.

Πάντως ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% μπορεί να μην τα καταφέρει κι ας είναι πρώτο κόμμα, επισημαίνοντας οτι χρειάζεται κοινωνική συναίνεση και συμπόρευση. Σημείωσε παράλληλα, δινοντας στίγμα προθέσεων, ότι θα επιδιώξει συνεργασίες με δυνάμεις που είναι στην άλλη όχθη του μνημονίου, «εάν υπάρχουν στη Βουλή». «Διαφορετικά, αν δεν υπάρχουν, θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε άλλη εκλογική αναμέτρηση» παρατήρησε.

Τόνισε ότι «το κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι τέτοιο ωστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες». «Σίγουρα,εκπλήξεις θα υπάρχουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το πρώτο τετ α τετ που ενδεχομένως θα εχει με τη Μέρκελ ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πρόκειται οπως ο Σαμαράς να πάει να συναντήσει τη Μερκελ, για να ζητήσει την επιείκειά της και τον οίκτο της. «Θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί που είμαστε όλοι ισότιμοι» σημείωσε για να προσθέσει ότι δεν« θα είναι αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας, στο Εθνικό Στάδιο Βερολίνου και με διαιτητή στημένο». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει Τρόικα, δεν έχει καμία θεσμική νομιμοποίηση και δεν πρόκειται ως πρωθυπουργός να συζητήσει μαζί τους.

Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, είπε ότι δεν έχει κάνει με το πρόσωπο αλλά με το μείζον θέμα της συνέχισης ή μη μιας πολιτικής που είναι σε αντιδιαστολή με το λαϊκό αίσθημα.

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιό του για τις δηλώσεις Λαγκάρντότι δεχθηκε απειλές όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.«Δέχθηκα και εγώ παρόμοιες απειλές. Βέβαια, αυτός που τα είπε, πήγε στη φυλακή. Οποιοι νομίζουν ότι θα βρίσκονται στο απυρόβλητο και θα έχουν ασυλία, γελιούνται. Το λόμπι και η μαφία τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Σε ερώτηση για τον Γιώργο Παπανδρέου και το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «απόδοση ευθυνών δεν έχει να κάνει με προσωπικό ρεβανσισμό», πρόσθεσε ότι η μία και μόνη εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο είναι υποχρέωση και σημείωσε οτι ο Συριζα έχει στενή σχέση και καθημερινη επικοινωνία με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Για την εμπλοκη του ονόματος του Κώστα Καραμανλή στην προεδρολογία, ο κ. Τσίπρας, αφού επανέλαβε τις θέσεις του για την προεδρική εκλογη, σημείωσε: Εξ όσων γνωρίζω, έχει διαρρεύσει χωρίς να διαψευστεί, ο κ. Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία.

«Δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλόγισε «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιγνίδια» στην κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τέλος ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στο Σύνταγμα με την επισήμανση οτι αυτες δεν μπορούν να γίνουν από μια βουλή, οπως η σημερινή, που είναι σε δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.Thetoc