Με παροχές και φοροελαφρύνσεις πάει στη ΔΕΘ ο Σαμαράς

Posted by : Mr. Blog | 30 Αυγ 2014 | Published in

Υπό επεξεργασία ο πολυσυζητημένος «οδικός χάρτης» που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη φετινή του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη. Τι θα περιλαμβάνει.

Με συγκρατημένες παροχές, φοροελαφρύνσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους και διόρθωση άδικων μέτρων που δεν έφεραν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πάει στη βαλίτσα του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην 79η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός αποδέχεται πλήρως τη θεωρία του υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να εξαλειφθούν σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα και να προσαρμοστούν τα φορολογικά βάρη στα πρότυπα των χωρών της Ευρωζώνης

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι όλη η προσοχή στρέφεται στην κρίσιμη διήμερη μάχη που θα έχει στο Παρίσι η ελληνική κυβερνητική αποστολή με την τρόικα, επεξεργάζεται ο πολυσυζητημένος «οδικός χάρτης»που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη φετινή του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη. Τοπεριορισμένο πακέτο που αναμένεται να εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς θα εντάσσεται με απόλυτη ακρίβεια στον κυβερνητικό προγραμματισμό για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και τη μη παρέκκλιση από τις νόρμες του οικονομικού προγράμματος.

Για την οικονομία ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος, καθώς το οικονομικό επιτελείο τον διαβεβαιώνει ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν, η χώρα θα καλύψει τα κριτήρια ως το τέλος του έτους. Ηδη, κατά τη χθεσινή δίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησηςΕυάγγελου Βενιζέλου και της αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στο Παρίσι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «η οικονομία είναι σε ράλι».

Αυτή η αισιοδοξία του πρωθυπουργού θα εμπνεύσει και την ομιλία στη ΔΕΘ, το τελικό σχέδιο της με τα ειδικά τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, θα «κλειδώσει» τις επόμενες ημέρες. Στο επίκεντρο του «οδικού χάρτη» παραμένει η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο με στόχο να σημειωθεί μείωση στην επιβάρυνση για αγορά τον φετινό χειμώνα, αλλά και η σταδιακή μείωση -με τελικό στόχο το 50%- της έκτακτης εισφοράς που παρακρατείται κάθε μήνα από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στο πρωθυπουργικό συρτάρι υπάρχει φάκελος με το σενάριο γιααύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 9.550 ευρώ στις 11.500 ευρώ και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 20%, από το 32% στο 30%, ανάλογα τα εισοδήματα.

«Μην περιμένετε την παροχολογία του παρελθόντος. Δεν κερδίσαμε ακόμα τη μάχη…» τονίζει σε συνεργάτες του ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επισημαίνει ότι με την ομιλία του θα δείξει τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα φάση, όπου θα έχουν θέση οι σταδιακές φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του η κατάσταση δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς ο έλεγχος της τρόικας δεν έχει τελειώσει και διευκρινίζουν ότι θα γίνουν σταδιακά κινήσεις για τη μείωση της φορολογίας, που αποτελεί, εκ των πραγμάτων, αναγκαία συνθήκη για να έχει καλύτερη τύχη η δικομματική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αποδέχεται πλήρως τη θεωρία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι πρέπει να εξαλειφθούν σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα και να προσαρμοστούν τα φορολογικά βάρη στα πρότυπα των χωρών της Ευρωζώνης.

Στο φάκελο με τον τίτλο «οδικός χάρτης» που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, υπάρχει ο εξής δεκάλογος.
  1. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 10% - 20%.
  2. Μείωση σε πρώτο στάδιο κατά 50% της εισφοράς αλληλεγγύης και πρώτη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλη αύξηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ που εφαρμόζεται για την ειδική εισφορά.
  3. Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης τωνεπιχειρηματικών κερδών από 26% - 33%, σήμερα, στο 15%.
  4. Αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33%.
  5. Διατήρηση και μετά το τέλος του 2014 του μέτρου τουμειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και σε πρώτη φάση μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 18% - 19%.
  6. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με μηδενικά ακαθάριστα έσοδα.
  7. Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα.
  8. Αύξηση του πλαφόν 5% που ισχύει για την έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα.
  9. Μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από 32% σε 30%.
  10. Αύξηση στο αφορολόγητο όριο από τις 9.550 ευρώ που είναι σήμερα στις 11.500.