ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Posted by : Mr. Blog | 19 Ιουλ 2014 | Published in

Προσθήκη λεζάντας
Tην προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την υπογραφή ενός συμφώνου επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ενυδρείο της Καστοριάς, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (Zoological Society of London, ZSL). 

Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας από τη ZSL στο Ενυδρείο της Καστοριάς σχετικά με ζητήματα σχεδιασμού και λειτουργίας ενυδρείων, καθώς επίσης και η ανάδειξη του Ενυδρείου της Καστοριάς σε κέντρο προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας των λιμνών και ποταμών της Ελλάδας.

 Σε αυτό το πλαίσιο, ιχθυολόγοι του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και ο υπεύθυνος ενυδρειολογίας της ZSL επισκέφθηκαν την Καστοριά και, μαζί με την υπεύθυνη του Ενυδρείου της Καστοριάς και μέλη του προσωπικού, προχώρησαν στον ανασχεδιασμό και την ανάπτυξη δύο εκθεμάτων του Ενυδρείου με φυσικά υλικά της περιοχής, την συλλογή ατόμων από οκτώ είδη ψαριών για να διατηρηθούν στο Ενυδρείο, και τέλος στο σχεδιασμό των βημάτων που πρέπει να γίνουν για τη διατήρηση ενός πληθυσμού του κρισίμως κινδυνεύοντος είδους ψαριού Valencia letourneuxi σε ημιφυσικές συνθήκες στους χώρους του Ενυδρείου. 

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., τη ZSL και το ίδρυμα A. Γ. Λεβέντη, ενώ θα συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.