Οι απειλές για κυρώσεις και τα ερωτήματα της Μόσχας

Posted by : Mr. Blog | 30 Ιουλ 2014 | Published in

ΜΟΣΧΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ *

Μόλις την Πέμπτη, η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Μαρί Χαρτ δήλωνε: Έχουμε μαρτυρίες ότι η Ρωσία ασκεί βολές πυροβολικού από το έδαφός της και (παρακάτω), έχουμε στοιχεία ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να δώσει νέο, πιο βαρύ, εξοπλισμό στους αυτονομιστές... Έτσι, χρόνια ολόκληρα τώρα, ο στατιστικά μέσος πολίτης, "ενημερώνεται" για τους καημούς της Γης.

Από την πρώτη στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στο έδαφος της Ουκρανίας, Ομπάμα, Ποροσένκο και Κέρι, με δηλώσεις - καρμπόν, μίλησαν για "τρομοκρατική επίθεση" στρέφοντας το δάχτυλο στη Μόσχα. Το έκαναν προφανώς στηριζόμενοι σε "στοιχεία", "μαρτυρίες" και ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών αντικατασκοπίας. Στη βάση όλων αυτών των "συντριπτικών δεδομένων", το αντίδοτο είναι ένα και μοναδικό. Νέες κυρώσεις! Και μάλιστα σε αγαστή συνεργία με τους εταίρους στην Ευρώπη, η οποία δεν μπορεί αυτήν τη φορά να αμφισβητήσει τα "στοιχεία". Και για να μη μείνει αμφιβολία για τη "θηριωδία" των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων του Ντονιέτσκ και των Ρώσων, πέφτουν βροχή οι δηλώσεις για βεβήλωση των πτωμάτων, για πλιάτσικο των σκόρπιων πραγμάτων ανάμεσα στα συντρίμμια... Ο πόνος του καταναλωτή τέτοιων ρεπορτάζ και το μένος κατά των υπευθύνων χτυπάνε κόκκινο!

Τι έχουμε από την άλλη πλευρά; Αρχικά τη διατύπωση δέκα ερωτημάτων του υφυπουργού άμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, προς την ηγεσία της Ουκρανίας και τους "χορηγούς" της, στα οποία ποτέ δεν δόθηκαν απαντήσεις και στη συνέχεια τη δημοσιοποίηση στοιχείων των ραντάρ και εικόνες από τον δορυφόρο, που "απαντούν" στα αναπάντητα από το Κίεβο ερωτήματα: Για τη θέση των ουκρανικών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας, BUK, και την επιχειρησιακή δράση σε χώρο και χρόνο πτήσης του Μπόινγκ, για την απόκλιση αυτού κατά 14 χιλιόμετρα από τον αεροδιάδρομο στο οποίο πετούσε, για την πτήση ουκρανικού βομβαρδιστικού σε απόσταση 3 - 5 χιλιομέτρων από το αεροσκάφος, για την άμεση απομάκρυνση των συστοιχιών μετά τη συντριβή κ.ά. Οι έχοντες διάθεση να μάθουν την αλήθεια μπορούν να βρουν τη συνέντευξη - παρουσίαση των Ρώσων στρατηγών στο Διαδίκτυο. Οι ξένοι ανταποκριτές που συμμετείχαν στη συνέντευξη, στη Μόσχα, έπεσαν σε βαθιά περισυλλογή. Προφανώς, τόσο πολύ είχαν εθιστεί στις δηλώσεις Ψάκι - Χαρφ, που δυσκολεύονταν να κάνουν τη μετάβαση απο το εικονικό στο πραγματικό!

Ένας βετεράνος, όμως, της αμερικανικής δημοσιογραφίας και όχι της σερβιρισμένης κυβερνητικής προπαγάνδας, ο Ρόμπερτ Πέρι, βραβευμένος για τις αποκαλύψεις του στο σκάνδαλο " Ιρανγκέιτ ", χωρίς να βγάζει συμπέρασμα, δίνει την είδηση από καλά πληροφορημένη πηγή της αμερικανικής αντικατασκοπίας ότι υπάρχουν ντοκουμέντα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στα αντιαεροπορικά BUK, φέρουν στολές του ουκρανικού στρατού! Στην κορύφωση της πολεμικής υστερίας, γράφει, τα αμερικανικά ΜΜΕ χωρίς δεύτερη σκέψη κατηγόρησαν τον Πούτιν ως υπεύθυνο για τη συντριβή του Μπόινγκ... Όμως, προσέξτε τις εκφράσεις τους: "Κατά τη γνώμη μας...". "Ορισμένα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα...". "Υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες..." κ.λπ. Αντί να αναζητούν πραγματικά στοιχεία αναμασούν την αμερικανική και ουκρανική προπαγάνδα... Καμία απάντηση στο ερώτημα ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία, γράφει ο Πέρι.

Αξίζει να δώσει κάποιος προσοχή στο γεγονός ότι επί 10ήμερο μια - δυο δηλώσεις που έγιναν από ειδικούς των αμερικανικών υπηρεσιών είναι ανώνυμες. Γιατί; Διότι οι ειδικοί ξέρουν την αλήθεια και φοβούνται πως κάποια στιγμή θα έρθει στη δημοσιότητα και -αν μη τι άλλο- κανείς δεν θα επιθυμούσε να απολογείται στο Κογκρέσσο, εκτιμά ο Ρώσος πτέραρχος ε.α. Ίγκορ Μάλτσεφ.

Αυτό που δεν λένε ανοιχτά οι ειδικοί το είπε ο πρώην γερουσιαστής, Ρον Πολ. Το Μπόινγκ το έριξαν οι Ουκρανοί γιατί είναι οι μόνοι που έχουν κάθε συμφέρον, ενώ οι ρωσόφωνοι δεν έχουν κανένα συμφέρον... Ο Πούτιν είναι πολύ έξυπνος για να εμπλακεί σε πράξεις με προμήθεια στρατιωτικού υλικού στους πολιτοφύλακες της Ανατολικής Ουκρανίας!

Και όμως, στις Βρυξέλλες, παρά τις όποιες ενστάσεις και αμφιβολίες για ρωσικές ευθύνες, γενικά ακολουθούν τη γραμμή... Ψάκι (!) και βαδίζουν στον δρόμο της έντασης των κυρώσεων!

ΥΓ.: Την Πέμπτη, ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι στην Ουκρανία γίνεται εμφύλιος και όχι, όπως επιμένουν Κίεβο και Ουάσιγκτον, "αντιτρομοκρατική επιχείρηση"! Κάποιοι της ουκρανικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας θορυβήθηκαν γιατί, δεν ξέρεις, αν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή μπορεί να βρεθούν και σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Αυτοί δεν είναι Αμερικανοί για να τη γλιτώσουν!



* Ο Δημήτρης Λιάτσος είναι δρ. φιλοσοφίας, διεθνολόγος, ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Ρωσία