ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΤΑΓΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Posted by : Mr. Blog | 22 Ιουλ 2014 | Published in

Καστοριά 21 Ιουλίου 2014

Προς: Πρωθυπουργό της  Ελλάδος
Και Πρόεδρο της Ν.Δ
Κ. Αντώνη Σαμαρά

Στις 30 Αυγούστου 2012 σας είχα στείλει τις συγκεκριμένες προτάσεις. Πολλά από αυτά που προτείναμε είναι σήμερα στην επικαιρότητα μετά από 2 χρόνια. Σας ξανά στέλνουμε τις προτάσεις μας θεωρώντας ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη των αρμοδίων. 

Στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το πετρέλαιο θέρμανσης προτείνει ο πρώην Γεν. Διευθυντής του κόμματος και νυν Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς τρεις άξονες.

  1. 1ος άξονας: Διάκριση της χώρας σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (βόρειος, κεντρικός και νότιος) και σε κάθε τομέα σε τρεις υψομετρικές ζώνες (0 έως 100 μέτρα, 101 έως 300 και πάνω από 300 μέτρα).
2ος άξονας: Χώρος στέγασης 35 τ.μ. ανά άτομο.
3ος άξονας: Κοστολόγηση για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων 10 ετών.
  1. Σε επερώτηση 31 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις 30 Ιουλίου 2012, επικαλούνται ότι η αγορά πετρελαίου κοστίζει σήμερα 1,28 Ευρώ ανά λίτρο, οι τιμές καυσόξυλων 110 έως 130 Ευρώ ανά τόνο, ενώ η τιμή των πέλετ 0,23 έως 0,30 Ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με στοιχεία και τιμή διυλιστηρίου 643, ειδικό φόρο από 60 σε 329 Ευρώ, εμπορικό κέρδος 70 Ευρώ, Φ.Π.Α. (23%) δηλαδή η τιμή λιανικής ανά 1000 λίτρα από 950,80 που είναι σήμερα θα πάει στα 1281,70 δηλαδή 1,28 Ευρώ το λίτρο. Θέτουμε υπόψη πως ένα διαμέρισμα στην Αθήνα θα κάψει πολύ λιγότερο από ένα σπίτι στο χωριό (μονοκατοικία), το οποίο το ψύχος περιβάλλει από παντού. Ένα σπίτι στο χωριό χρειάζεται 25 τόνους ξύλα, δηλ. 2750 Ευρώ για θέρμανση, 3 έως 4 τόνους πετρέλαιο, δηλ. 3000 λίτρα με τιμή 1,40 Ευρώ, δηλ. 4200 Ευρώ με συντηρητική καύση.

Με βάση όλων αυτών των παραπάνω δεδομένων, έχουμε ως Νέα Δημοκρατία Καστοριάς να προτείνουμε τις εξής δύο περιπτώσεις:

1η Πρόταση

Θεωρούμε θετική την εξίσωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στην βάση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, αλλά να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης σε δύο δόσεις μία πριν τις 15 Οκτωβρίου 2012 και μία έως τις 15 Ιανουαρίου του 2013. Η εξίσωση θα εκτινάξει την τιμή πετρελαίου στο 1,40 Ευρώ το λίτρο. Προτείνουμε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα 330 Ευρώ/ανά χιλιόλιτρο, που είναι το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την πλήρη κατάργηση Φ.Π.Α. στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών καυσίμου από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια.
Το επίδομα θέρμανσης μπορεί να γίνει μέσω πίστωσης στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.. Ο υπολογισμός για κάθε νοικοκυριό βάσει οικονομικών και υψομετρικών κριτηρίων (προτείνουμε το όριο των ? 35,000,00 ως προς το εισόδημα) και αριθμού μελών οικογενείας και κοινωνικών κριτηρίων για πολυτέκνους, τριτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες. Το ποσό από τον Οκτώβριο να πιστώνεται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. της κύριας κατοικίας και να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ρεύματος ή να καταβάλλεται στους καταναλωτές.

      2η Πρόταση

Η αύξηση των φόρων φέρει μείωση κατανάλωσης με βαρύτατα αποτελέσματα στην οικονομία, ενώ η μεγάλη φορολογία και μείωση των εισοδημάτων κάνει αδύνατη τη διάθεση χρημάτων για πετρέλαιο θέρμανσης. Οι υψηλοί φόροι σε συνδυασμό με την μη  εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου καυσίμων από τις πηγές εκροής μέχρι τον καταναλωτή δημιουργεί αποκλίσεις από την στόχευση της κυβέρνησης στην εκμηδένιση της φοροδιαφυγής.
Στις επιλέξιμες περιοχές, προτείνουμε το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι χρωματισμένο και με την δυνατόν κατώτερη τιμή. Η δε παράβαση του με λαθρεμπόριο σε άλλους νομούς. να ποινικοποιηθεί με φυλάκιση άνευ εξαγοράς .
Επειδή ο περσινός χειμώνας ήταν βαρύς, να ερωτηθούν τα πρατήρια καυσίμων των αντίστοιχων Νομών, που χορηγούσαν πετρέλαιο θέρμανσης για τις ποσότητες που διέθεσαν την περασμένη χρονιά (μέσω Δ.Ο.Υ. τιμολόγια αγοράς κτλ), έτσι ώστε να έχουμε συγκριτικά στοιχεία βάση των οποίων να ξανά διατεθεί η ίδια ποσότητα πετρελαίου για θέρμανση και έτσι να περιορίσουμε την ενδεχόμενη λαθραγορά από τρίτους.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί και η οικολογική καταστροφή από την έξαρση της παράνομής υλοτομίας, η οποία ήδη παρατηρείτε στην περιοχή μας, το κόστος σε ζημία στον ιστό των Δασών μας, το κόστος αναδάσωσης, το κόστος κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια συνέπεια της παράνομης αυτής δραστηριότητας.

Επειδή πρέπει να στηριχθούν οι συμπολίτες μας, αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι, άνεργοι κτλ., θα πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσετε τον εφιάλτη που αποτελεί η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Αποδεικνύοντας ότι είστε πρωτοπόροι και υπερασπιστές των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.



Μετά τιμής

  1. Πρόεδρος Τοπικής Οργάνωσης Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς


Καραταγλίδης Γεώργιος
                                                  Κινητό:6945542222







ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Γενικός Γραμματέας πολιτικής επιτροπής Ν.Δ Παπαμιμίκος Ανδρέας
Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδος Ν.Δ Μπούρας Αθανάσιος
Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.Δρούτση Γιάννη
Βουλευτής Καστοριάς Ν.Δ Αντωνίου Μαρία
Βουλευτής Καστοριάς Σύριζα Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σαββόπουλος Δημήτριος
Πρόεδρο Ε.Β.Ε  Καστοριάς Καραταγλίδη Χαράλαμπο